SLOHOKEJ

Vatromet pod Pohorjem

maribor mladostDomaći poraz od Triglava poslužio je kao dobra opomena hokejašima Mladosti prije puta u Maribor na zaostalu utakmicu trećeg kola prvenstva Slovenije. Premda Mariborčani nisu jednake snage kao i sastav iz Kranja, u utakmici slovenskog kupa protiv INL ligaša Slavije, "lisjaki" su izgubili tek u raspucavanju. Optimizam je ulijevala spoznaja kako je Zagreb iz Tabora odnio sva tri boda no opreza nikad nije dovoljno. Pokazalo se to i u prvoj trećini kad su domaći, usprkos premoći Zagrepčana, iz dvije akcije došli do dva pogotka. Mladost nije gubila prisebnost pa je uspjela poravnati do kraja trećine. "Mamuti" su već na početku trećine prešli u vodstvo no Štajerci su odmah izjednačili. Tek tada su "žuti" pojačali gas i za tri minute tri puta zatresli protivničku mrežu. Mreže su mirovale u drugoj polovici druge trećine, a kad su mladostaši prikupili energiju u posljednjoj su trećini postigli još tri pogotka u prvoj polovici trećine. Maribor je još samo stigao ublažiti poraz i čestitati gostima na pobjedi od 9:4.

Maribor - Mladost 4:9 (2:2, 1:4, 1:3)

Maribor, klizalište Tabor, 7.11.2015.
Gledatelja: 90
Suci: Lešnjak, Pahor i Zgonc

Strijelci:

1:0 MAR Drozg (Koren, Kadić) 4'
2:0 MAR Krajnc (Vinčec) 13'
2:1 MLA Trstenjak P. (Trstenjak N.) 15'
2:2 MLA Čunko (Smerdelj, Trstenjak P.) 20?
2:3 MLA Trstenjak P. (Smerdelj, Trstenjak N.) 22'
3:3 MAR Cvirn (Zernko) 24'
3:4 MLA Plahutar (Čunko, Trstenjak P.) 26'
3:5 MLA Kopajtić (Cerovečki, Ivšac) 27'
3:6 MLA Borić (Kopajtić) 29'
3:7 MLA Smolec (Novak, Delić) 43'
3:8 MLA Smerdelj (Trstenjak P., Čunko) 44'
3:9 MLA Novak (Smolec, Mirić) 48'
4:9 MAR Habjanič (Raušl) 50'

Udarci na gol:
Maribor 27
Mladost 60

Isključenja:
Maribor 0 min
Mladost 6 min

Maribor: Nikolić, Duh - Raušl, Krajnik, Cvirn, Kadić, Habjanič - Zernko, Koren, Drozg, Štebih, Žunko - Čirič, Vinčec, Voh, Krajnc. Trener: Marshall

Mladost: Štimac-Rojtinić, Krpes - Ljubić, Delić, Mirić, Novak, Smolec - Trstenjak N., Plahutar, Čunko, Smerdelj, Trstenjak P. - Borić T., Matošić, Ivšac, Kopajtić, Cerovečki. Trener: Bregant

Mariborčani ove sezone igraju promjenljivo. Nakon sigurne pobjede protiv Bleda te odličnog otpora Slaviji u utakmici kupa, uslijedio je neočekivan poraz od Zagreba. Svjesni potopa kojeg su "veprovi" pretrpjeli u dvoboju s mladostašima, Štajerci nisu htjeli doživjeti nešto slično. Trener Marshall imao je na raspolaganju sve ključne igrače no za širinu u obrani nedostajao je mladi branič Kuzman pa su tako domaći izveli nepotpune tri postave. Između vratnica stajao je nekadašnji mlađi junior Mladosti, Vito Nikolić koji se poslije tri godine u Slovačkoj našao u redovima Maribora. Najopasniji igrači za protivniča vrata svakako su bili Drozg te još jedan nekadašnji mladostaš, Kadić.

Gosti su u Štajersku doputovali u više-manje punom sastavu. U prve dvije postave nije bilo izostanaka no u trećem napadu se Kopajtiću i Cerovečkom pridružio Ivšac jer nije bilo Grahovara, a ni Martinića, Večerine niti Šimunovića. Po prvi puta ove sezone u seniorskoj utakmici nastupio je mladi Matošić koji je zauzeo mjesto u trećem braničkom paru uz Tonija Borića  s obzirom da se ni Zelić niti Luka Borić nisu našli u autobusu za Maribor. Mjesto prvog vratara za ovaj dvoboj pripalo je Štimcu-Rojtiniću.

"Mamuti" su se od samog početka nametnuli kao poduzetnija momčad, odlučna da pobjedom u gostima nadoknadi bodove izgubljene protiv Triglava. Nikolić je u prvih nekoliko minuta u više navrata zaustavljao udarce koje su mladostaši uputili prema njegovim vratima. Pritisak Mladosti natjerao je domaće u njihovu trećinu no "žutima" nije pošlo za rukom postići vodeći pogodak. Kad nisu mogli Zagrepčani, mrežu su zatresli "lisjaki". Igrala se četvrta minute kad je Koren primio pak od Kadića i raspalio s plave linije. Vratar gostiju odbija pak do kojeg prvi stiže Drozg i iz neposredne blizine ubacuje pločicu u mrežu. Vodstvo domaćih nije zaustavilo nalete Mladosti, ali su "lisjaki" počeli uspostavljati ravnotežu pa je Štimac-Rojtinić u još par navrata morao braniti svoja vrata.

Sasvim dovoljno posla imao je i na drugoj strani Nikolić. Prekršaj Delića u devetoj minuti obećavao je predah za mladog hrvatskog vratara u dresu Maribora. "Crni" su pokušali pretvoriti brojčanu prednost u zgoditak no obrana gostiju bila je na visini zadatka i nije dopustila više od jednog udarca prema svom golu. Tempo u prvih desetak minuta bio je dovoljno jak da je sredinom trećine morao popustiti pa su se i prilike prorijedile. Svojevrsno zatišje prekinuli su "lisjaki" pogotkom postignutim u 13. minuti. Vinčec je osvojio pak uz ogradu na desnoj strani i predao ga Krajncu koji prolazi kroz postavu "žutih", izlazi sam pred gol i bekhendom šalje pak pod prečku. Mladostaši su imali zdravi respekt prema protivniku, ali ovakav početak ipak nisu očekivali.

Zabrinutost u taboru gostiju nije dugo trajala. Samo dvije minute kasnije Nikša Trstenjak izvodi slalom kroz "crnu" postavu, obilazi vrata i daje povratni pak do Petra Trstenjaka koji iz neposredne blizine smanjuje zaostatak. Prvi pogodak mladostaša bio je znak za početak nove ofanzive "žutih". Naleti Zagrepčana nizali su se jedan za drugim. Nikolić je bio izložen pravoj baražnoj paljbi, ali je, zajedno sa svojim suigračima, odolijevao žestokom pritisku "mamuta". Vrijeme je sporo prolazilo Mariborčanima no došla je i posljednja minuta trećine i činilo se kako će domaći ipak otklizati na odmor u vodstvu. Međutim, 11 sekundi prije sirene, mladostaši su poravnali omjer. Bila je to minijatura drugog napada "žutih". Smerdelj je iz sredine dao pak nalijevo do Petra Trstenjaka koji ubacuje pločicu pred gol odakle je Čunko ubacuje u mrežu.

Sirena koja je označila kraj trećine spasila je "lisjake" poput školskog zvona. "Mamuti" su se vratili u utakmicu i ostalo je za vidjeti hoće li u nastavku dvoboja i dalje napadati prema domaćih. Mariborčani su se od prvog bulija druge trećine našli u podređenom položaju, prisiljeni na obranu u svojoj trećini. Nikolić je prvih nekoliko udaraca zaustavio no već u 22. minuti Zagrepčani su prešli u vodstvo. Akciju Nikše Trstenjaka i Smerdelja udarcem iz blizine završio je Petar Trstenjak. Domaći su brzo odgovorili na ovaj izazov protivnika. Zernko je uposlio Cvirna koji bježi svojim čuvarima, izlazi sam pred gol, obilazi čuvara mreže "žutih" i ubacuje pak u nebranjenu mrežu.

Mladostaši se nisu obazirali na ovaj trzaj protivnika nego su nastavili s pritiskom ne bi li što brže slomili otpor "lisjaka". Dvije minute kasnije Zagrepčani su opet bili u prednosti. Poslije akcije Petra Trstenjaka i Čunka, pak je vraćen na plavu liniju do Plahutara koji gromovitim "bendijem" zakucava pak u mrežu. Za manje od minute, Mariborčani su ponovo morali vaditi pak iz mreže. Cerovečki je ubacio pak u gužvu pred vratima domaćih gdje se najbolje snašao Kopajtić i pogodio mrežu. Trener "lisjaka" Marshall pozvao je trideset sekundi predaha kako bi primirio svoje igrače i zaustavio zamah protivnika.

Domaći hokejaši su isprva dobro reagirali na intervenciju s klupe. Izveli su par napada prema vratima Mladosti no gosti su odbili napad "crnih". U 29. minuti mreža Maribora se ponovo zatresla. Kopajtić je vratio pak na plavu liniju odakle Borić snažnim udarcem pogađa mrežu. Postigavši četiri pogotka u sedam minuta, mladostaši su podigli nogu s gasa pa su i domaći počeli dolaziti do izražaja. Malo po malo, uspostavila se ravnoteža, a u 32. minuti prekršaj Smerdelja ostavio je Mariborčane s igračem više. Isprva domaći nisu bili u stanju preuzeti igru u svoje ruke. "Mamuti" su, i s četiri igrača, bili opasniji po protivničku mrežu no kad su se "lisjaki" konačno posložili i krenuli prema naprijed, Čunko se u 33. minuti pridružio svom suigraču iz navale na klupi za kažnjene.

Ovo je bio trenutak odluke za "crne". Za mogući povratak u utakmicu Štajercima je bilo nužno postići barem jedan pogodak s brojčanom prednosti. Međutim, domaći su imali dosta poteškoća i s ulaskom u trećinu, a kamoli da bi zaprijetili Štimcu-Rojtiniću. Vratar "žutih" zaustavio je par udaraca prema svojim vratima te je zajedno sa svojim suigračima sačuvao svoju mrežu sve do povratka obojice isključenih igrača u igru. "Lisjaki" su još neko vrijeme zadržali napadački zamah no bez uspjeha. Čim su mladostaši uspostavili normalnu rotaciju postava, pritisak Maribora je otklonjen i gosti su ubrzo preuzeli igru u svoje ruke.

Završnica trećine protekla je u trećini domaćih. Nikolić je imao pune ruke posla jer su ga Zagrepčani zasipali udarcima sa svih strana. Ovog puta domaći su bolje odolijevali protivničkim naletima i mreža Maribora je ostala mirovati sve do završetka trećine. Mladost je na drugi odmor otišla sa sigurnom prednosti. Za razliku od brzog i poletnog Triglava, Maribor nije djelovao kao momčad koja će u posljednjih dvadeset minuta tempom slomiti iskusne Zagrepčane.

"Mamuti" su i u trećoj trećini zaigrali poduzetno, ne želeći dovesti u pitanje izglednu pobjedu. Već na početku su stvorili par prilika, a u 43. minuti mreža Maribora se po sedmi put zatresla. Delić je dao pak za Novaka koji se smjestio iza gola, a potom izašao na desnu stranu i uposlio Smoleca na drugoj strani. Juniorski reprezentativac neobično je zahvatio pločicu koja je u luku preletjela vratara domaćih i završila u golu. Gosti su osjetili priliku da do kraja slome otpor protivnika pa su pojačali pritisak. U idućoj minuti Plahutar pogađa prečku, a u nastavku akcije Zagrepčani postižu još jedan zgoditak. Akciju Čunka i Petra Trstenjaka završio je Smerdelj udarcem bekhendom iz sredine. Pak je završio pod prečkom, a trener Marshall odlučio je priliku dati i drugom vrataru, Duhu.

Domaći su mogli popraviti omjer kad je u 45. minuti Drozg izašao sam pred gol no Štimac Rojtinić je bio na visini zadatka. Ishod utakmice više nije bio u pitanju, ali je ostalo još dosta za odigrati pa je ostalo za vidjeti hoće li Zagrepčani "povući ručnu" ili će nastaviti s pritiskom. U 48. minuti pak je iz mreže morao vaditi i Duh. Mirić se probio po sredini i uposlio Smoleca na plavoj liniji. Mladi napadač uklizao je u protivničku trećinu, privukao pažnju obojice braniča, a potom vješto uposlio usamljenog Novaka koji obilazi vratara i ubacuje pločicu u vrata. Za ovaj pogodak vezana je i jedna zanimljivost. Nerijetko se događa da suci previde ili zaborave prijaviti jednog ili čak obojicu asistenata. Ponekad se dogodi da zamijene uloge strijelca i asistenta, ali ne sjećamo se kad se dogodilo da strijelcu pogotka ne pripišu nijedan bod. Tek je intervencija po završetku susreta ispravila pogrešku i upisala kapetanu Mladosti postignuti pogodak.

"Mamuti" se nisu zaustavili ni poslije devetog pogotka. Duh je u par navrata obranio svoju mrežu, a njegovi suigrači su na polovici posljednje trećine uspjeli popraviti omjer. Raušl je prošao po lijevoj strani i ubacio pak u sredinu gdje se potpuno sam našao Habjanič koji nije propustio ovu prigodu. Do kraja susreta ostalo je više od deset minuta. Da je kojim slučajem razlika bila manja, Mariborčani bi možda i uložili dodatni napor kako biizveli podvig. Na drugoj strani, mladostaši nisu imali potrebu naganjati gol razliku pa se utakmica u preostalom vremena odvijala u ravnopravnoj igri u kojoj su obje momčadi stvarale prilike, ali nijedna ih nije uspjela iskoristiti.

Pobjedom od 9:4 Mladost se izjednačila s Triglavom na vrhu ljestvice od kojeg ima bolju gol razliku i utakmicu manje. Do kraja natjecanja "mamuti" imaju za odigrati još sedam utakmice od kojih dvije protiv dosad neporažene Crvene zvezde. Postoji rizik da sve utakmice neće biti odigrane na vrijeme jer je posljednje kolo na rasporedu već 2. prosinca tako će biti potreban dodatni napor od strane klubova i vodstva natjecanja da se što više susreta ipak odigra kako bi se zadržao sportski smisao prvenstva. Mladostaše bi u idućem dvoboju trebao čekati Medveščak dok će Mariborčani u nadolazećem vikendu odigrati obje utakmice protiv Crvene zvezde što će za "lisjake" predstavljati veliki izazov.


Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information