SLOHOKEJ

"Mamuti" bez izgleda

S Mla Celj 171108Mladost je u Domu sportova u zaostaloj utakmici 9. kola pretrpjela težak poraz od Celja. Gosti su poveli već u prvom dijelu prve trećine, da bi pred kraj trećine svoje vodstvo i povećali. Zagrepčanima je pošlo za rukom smanjiti zaostatak, no Celje je u zadnjim sekundama pred odmor vratilo razliku na dva pogotka. Gostujući sastav je u nastavku susreta s tri zgoditka slomio otpor mladostaša. "Mamuti" su početkom posljednje trećine popravili omjer no goropadni Celjani su ubrzo uzvratili, a pred kraj neravnopravnog susreta postavljaju konačnih 8:2.

Mladost - Celje 2:8 (1:3, 0:3, 1:2)

Zagreb, Dom sportova, 8.11.2017.
Gledatelja: 78
Suci: Metzinger, Piragić, Beganović i Žibret

Strijelci:

0:1 CEL Grahut Ž. (Nemeček, Rakanovič) 7'
0:2 CEL Knez (Klavžar, Ograjenšek) 16'
1:2 MLA Smerdelj (Trstenjak T.) 18'
1:3 CEL Nemeček (Leber, Rakanovič) 20'
1:4 CEL Leber (Rakanovič) 25'
1:5 CEL Ribič (Mercina, Ograjenšek) 30'
1:6 CEL Grahut Ž. (Rakanovič) 32'
2:6 MLA Šutevski (Novak) 41'
2:7 CEL Rakanovič (Leber) 44'
2:8 CEL Leber (Nemeček, Grahut N.) 55'

Udarci na gol:
Mladost 29
Celje 37

Isključenja:
Mladost 12 min
Celje 10 + 10 (Mercina) min

Mladost: Rastovski, Goršić - Ljubić, Borić, Smerdelj, Novak, Trstenjak T. - Matošić, Trstenjak N., Božić, Grahovar, Cerovečki R. - Cerovečki N., Kramarić, Večerina, Šutevski, Ivšac - Jakovac, Grgurić, Kozina, Pleština. Trener: Franjković

Celje: Avsenik, Jeram Ti. - Grahut Ž., Grahut N., Nemeček, Rakanovič, Leber - Klavžar, Mercina, Ribič, Kastelic, Ograjenšek - Srebot, Jeram U., Knez, Zupanc M. Trener: Rojšek

Nakon poraza od vodeće momčadi prvenstva, Triglava, Mladost je na domaćem ledu čekao još jedan težak protivnik. U Dom sportova stiglo je Celje, treći sastav lige. Mladostaši su poslije osam odigranih utakmica držali "fenjer" s dva boda manje od Slavije, Vojvodine i Maribora. Zagrepčani su na računu imali samo jednu pobjedu protiv Maribora dok su preostali bod uzeli Medveščaku. Ove dvije momčadi nisu međusobno igrale tijekom ove sezone.

Najučinkovitiji napadač "mamuta" i dalje je bio Novak s 11 bodova, ispred Smerdelja s 9 te Čunka sa 6 bodova. Među braničima se istaknuo Nikša Trstenjak s 5 bodova. Jedini vratar s više od 40% vremena provedenog u igri, Štimac-Rojtinić, upisao je 86,9% zaustavljenih udaraca. U odnosu na susret protiv Triglava, trener Franjković je uvrstio Nikolu Cerovečkog u par s Kramarićem dok je Tomo Trstenjak zaigrao u prvom napadu pokraj Novaka i Smerdelja. Od prethodne prve navale ostao je samo Šutevski koji je s Večerinom i Ivšcem stvorio novi treći napad. Povratak Roberta Cerovečkog u sastav potaknuo je Franjkovića da ga postavi s Grahovarom i Božićem u drugu napadačku trojku. Juniorski napadači činili su četvrti napad. Od standardnijih igrača, nedostajali su vratar Štimac-Rojtinić, branič Delić te napadači Martinić, Čunko i Dobrić.

Sve do dvostrukog obračuna Crvene zvezde i Bleda, Celje se nalazilo na drugom mjestu. Beograđani su s dvije pobjede preklizali Celjane koji su ostali za bod kraći. Međutim, velikih šest bodova prednosti nad Bledom i Zagrebom davali su sigurnost gostima. "Grofovi" su od osam odigranih utakmica izgubili samo jednu, od Triglava u Kranju početkom listopada. Najopasniji napadači Celja bili su Ogrizek, Rakanovič i Ograjenšek. Vratar Avsenik pokazao je svoju vrijednost s više od 91% obrana. Trener Rojšek u Zagreb je doveo momčad bez napadača Ogrizeka i Filipa Jerama te braniča Kolara.

Gosti su započeli susret u skladu s relativnim položajem dvije momčadi na ljestvici. Mladostaši su od prvog bulija bili prisiljeni na obranu pa je Rastovski u kratkom roku skupio nekoliko obrana. Pritisak "žutih" potrajao je do početka četvrte minute kad prekršaj pravi Zupanc. Zagrepčani nisu bili previše opasni po gostujuća vrata pa je Avsenik samo jednom morao intervenirati. Gosti su zapravo bili bliži pogotku jer je Kastelic u šestoj minuti pobjegao u protunapad. Njegov udarac iskosa s lijeve strane zamalo je iznenadio vratara "crnih".

"Mamuti" su zaigrali napadački tek kad su se snage na ledu izjednačile. U par minuta stvorili su više izglednih prilika za pogodak no Avsenik je pokazao zašto je bio prvi vratar mlade momčadi Villacha zadnje dvije sezone. U jeku napada domaćih, Celje postiže pogodak. Rakanovič je u sedmoj minuti uposlio Nemečeka na desnom krilu koji ubacuje pak u sredinu odakle Žiga Grahut gromovitim "bendijem" zakucava pak u mrežu. Dvije minute kasnije Grahut pronalazi Ribiča koji udarcem iz sredine pogađa stativu.

Mladostaši su nastavili s otvorenom igrom. Avsenik je skupio još par obrana prije nego što je sjajnom reakcijom zaustavio udarac Novaka iz neposredne blizine. Prekršaj Mercine u 12. minuti dao je Zagrepčanima novu priliku za poravnanje. "Mamuti" su imali dobru prigodu kad je malo kasnije Ljubić opalio s plave linije no već u 13. minuti na klupu za kažnjene sjeda Smerdelj. Nije prošla ni minuta, a u sjajnoj prilici se našao Nikša Trstenjak. Pobjegao je obrani Celja, izašao sam pred gol no onda se nije najbolje snašao i prilika je otišla u nepovrat.

Jedan za drugim, isključeni igrači su se vratili u igru. Odmah potom Rastovski odlično brani udarac Ograjenšeka iz sredine. Pak se odbija do Klavžar koji tuče s plave linije, vratar "crnih" odbija pak do Kneza koji iz neposredne blizine posprema pločicu u mrežu. Domaći čuvar mreže ubrzo se istaknuo odličnom obranom Knezovog udarca iz sredine, a u 18. minuti Mladost je smanjila zaostatak. Nikša Trstenjak je dugim dodavanjem "izbacio" Smerdelja samog pred gol, a vrsni strijelac "crnih" bekhendom pogađa mrežu.

Smerdelj se mogao proslaviti već u idućoj minuti. Ponovo je izmaknuo pažnji svojih čuvara no izgubio je kontrolu nad pak prije nego što je stigao pucati. Kad se već činilo da će domaći na odmor poći s minimalnim zaostatkom, Celje je vratilo dva gola prednosti. Nemeček je izveo slalom kroz postavu "crnih", s desne strane skrenuo pred gol i udarcem iz blizine svladao čuvara mreže. "Mamuti" su se na kraju trećine našli u nezavidnom položaju jer su morali juriti rezultat protiv klizački i tehnički jačeg protivnika.

Na početku druge trećine Smerdelj je imao dobru priliku nakon čega su gosti preuzeli igru u svoje ruke. Celjani su nizali prilike pred vratima Mladosti. Rastovski se naročito istaknuo u 24. minuti kad je obranio "bombu" Nika Grahuta s plave linije. Minutu kasnije, ipak je morao vaditi pločicu iz mreže. Rakanovič se našao iza gola odakle je uposlio Lebera koji udarcem sdesna pogađa rašlje. Već u idućem napadu Rakanovič je udarcem iz sredine zatresao stativu. Igra Mladosti počela se raspadati i činilo se kako je gostima potreban još samo jedan pogodak da osiguraju pobjedu.

U 26. minuti Mercina izlazi sam pred gol. Rastovski je iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik. Vratar "crnih" zaustavio je i pokušaj "varaždinca" nakon odbijanca. Pritisak Celja doveo je malo kasnije i do isključenja Borića. "Žuti" su navalili prema vratima Mladosti, ali unatoč par prilika nisu uspjeli iskoristiti brojčanu prednost. Celje je zadržalo napadački zamah i poslije izjednačenja snaga na ledu. Rastovski je onemogućio "varaždinca" Kneza u 29. minuti, ali minuti kasnije Celje postiže novi pogodak.

Ograjenšek je uposlio Mercinu koji s lijeve strane ubacuje pločicu u sredinu odakle Ribič udarcem iz prve pogađa mrežu. Sada je postalo jasno da se Mladost neće vratiti u utakmicu te da bi u drugoj polovici susreta trebalo ograničiti štetu i izbjeći katastrofu. Prije nego što su "crni" stigli bilo što poduzeti, pločica se ponovo zakoprcala u mreži domaćih. Rakanovič je dugim dodavanjem "izbacio" Žigu Grahuta samog pred gol. Branič "žutih" bio je siguran i preciznim je udarcem svladao vratara domaćih. Trener Franjković odlučio se poštedjeti Rastovskog daljih muka te je u "vatru" poslao Goršića.

Zadovoljni visokim vodstvom, gosti su malo popustili s pritiskom pa je Mladost sve više počela dolaziti do izražaja. Novak je u 35. minuti udarcem iz blizine pogodio stativu. Minutu kasnije Nikša Trstenjak se našao pred vratima, ali puca pokraj gola. Mladi Pleština se u 37. minuti također našao pred vratima, ali ni njegov bekhend nije našao put do mreže. Nakon ove prigode trener Rojšek odlučio se u igru ubaciti pričuvnog vratara Timoteja Jerama. Do kraja trećine vidjeli smo pokoju priliku s obje strane, a onda su suparnici pošli na odmor prije zadnje trećine koja je predstavljala tek formalnost.

Zagrepčani su otvorili treću dionicu susreta na najbolji mogući način. Novak je u 41. minuti tukao iz sredine, Jeram je odbio pak, ali samo do Šutevskog koji iz neposredne blizine ubacuje pločicu u mrežu. Celjani su se "naljutili" zbog primljenog pogotka i smjesta krenuli u ofanzivu. Goršić je skupio par obrana, ali nakon tri minute pritiska gosti su uzvratili. Leber je s lijeve strane ubacio pločicu u sredinu odakle Rakanovič udarcem iz prve postiže zgoditak.

Sad je došao red na Zagrepčane na pritisnu "žute". Mladostaši su nanizali više prilika no Jeram se pokazao kao pouzdani mladi vratar. Zaustavio je više udaraca od kojih je najnezgodniji bio onaj Božića iz neposredne blizine u 45. minuti. Uslijedilo je svojevrsno zatišje s tek pokojom prigodom koje je prekinuto isključenje Božića u 49. minuti. Premda su suci dosudili prekršaj napadača "crnih", odlučili su se kazniti i Mercinu zbog pretjeranog padanja. Prosvjed braniča gostiju donio mu je disciplinsku kaznu.

Koliko god suci bili formalno u pravu, ne sviđa nam se "čitanje misli" od strane sudaca. Ako su vidjeli prekršaj, neka kazne krivca, a "žrtvu" neka usmeno opomenu. Simuliranje bi trebalo suditi samo u slučajevima kad nema prekršaja. Ovako, suci dobivaju pretjeranu moć da utječu na igru što nikako nije dobro, jer nisu svi suci jednako kvalitetni niti iskusni da bi mogli procijeniti kad se netko pretjerano bacio, a kad je jednostavno izgubio ravnotežu uslijed protivničkog prekršaja. Na žalost, bili smo svjedoci kad su hrvatski suci sudili simuliranje čak i igraču koji se iste sekunde nakon pada na led uslijed dosuđenog prekršaja, podigao i zadržao kontrolu nad pakom.

Tijekom igre četvorice protiv četvorice jedinu prigodu imali su domaći. Smerdelj je u 50. minuti pobjegao svojim čuvarima i izašao sam pred gol no njegov udarac poslao je pak pokraj gola. Tik prije nego što će suparnici zaigrati u punim postavama, prekršaj je napravio Knez. Nikša Trstenjak je u 52. minuti tukao iz sredine i pogodio stativu, ili gol. Mišljenja su bila podijeljena i ovisila su o kutu gledanja. Nijedan od četiri suca nije pokazao da se radi o zgoditku no ne bismo se zakleli da gola nije bilo.

Jeram je u 54. minuti napravio prekršaj no prije nego što su domaći stigli bilo što učiniti, suci su isključili i Tomu Trstenjaka. Ovog puta su se gosti bolje snašli u igri četvorice protiv četvorice. Nik Grahut, Nemeček i Leber pošli su u protunapad trojice na jednog u kojem su odigrali su 1-2-3 akciju koju je Leber završio udarcem iskosa s lijeve strane kojim je pogodio mrežu. Desetak sekundi kasnije isključen je i Matošić. Niz sudačkih odluka koji je započeo nepriznavanjem pogotka, a nastavio se s dva dvojbena isključenja naljutio je domaće navijače koji nisu prihvaćali znakove naklonosti ionako jačim Celjanima.

Žiga Grahut je u 56. minuti udarcem slijeva pogodio prečku, a nakon minute s igračem manje, "crni" su ostali i bez Roberta Cerovečkog. Reakcije s tribine nije bilo teško pogoditi. Celjani su opsjedali vrata domaćih cijelu minutu, a najbliže golu bili su u 57. minuti kad je Mercina udarcem iskosa s desne strane pogodio stativu. Ofanziva gostiju potrajala je sve dok se snage nisu izjednačile, a dotad je Goršić skupio niz obrana. U samoj završnici bilježimo jak udarac Ljubića iz sredine te pokušaj Ivšca s lijevog krila no Jeram je bio siguran.

Mladost je i prije utakmice imala malo izgleda protiv momčadi koja je prošle sezone osvojila prvo mjesto u ovom natjecanju, a i sada je pri vrhu. Zagrepčani će bodove morati potražiti protiv sebi ravnih što u ovom trenutku znači sastavi s puno mladih igrača kao Slavija ili Maribor ili momčad koja nikad nije igrala na ovoj razini poput Vojvodine. Mladostaši još uvijek u svojim redovima imaju nekoliko vrsnih igrača koji bi mogli igrati u bilo kojem sastavu u ligi no ukupno gledajući nedostaje im širina i iskustvo. Čim netko od najboljih izostane, gotovo ga je nemoguće zamijeniti. Za bolju izvedbu, "mamutima" nedostaje treninga i iskustva što se može nadoknaditi vremenom i voljom.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information