Igra mačke i miša

J Med Mla 151103 2Početak studenog označio je kraj "ljetne stanke" i za juniore Mladosti koja je potrajala od 2. svibnja. Toliko je trebalo da i sve hrvatske juniorske momčadi konačno zaigraju hokej. Mladostaši su za protivnika imali sastav Medveščaka koji je u prethodnoj utakmici poprilično namučio branitelje naslova prvaka, Zagreb. "Veprovi" su slavili tek u raspucavanju što je predstavljalo iznenađenje. "Medvjedi" su nastavili u sličnom tonu pa su došli u vodstvo na samom početku susreta. "Mamutima" je trebalo nekoliko minuta da povežu svoje redove, a onda je krenuo niz koji se zaustavio tek na broju 14. Jednom kad su se zahuktali, mladostaši su "sakrili" pak svojim protivnicima pa smo vidjeli više razdoblja u kojima bi "žuti" i po nekoliko minuta držali pak u napadačkoj trećini rešetajući vrata "plavih". Da su strijelci Mladosti imali malo više koncentracije, razlika bi bila i veća.

Medveščak - Mladost 1:14 (1:3, 0:5, 0:6)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 3.11.2015.
Gledatelja: 50
Suci: Beganović, Metzinger i Polašek

Strijelci:

1:0 MED Leš (Mažar) 3'
1:1 MLA Martinić (Fičur, Kramarić) 6'
1:2 MLA Martinić (Petrinšak, Fičur) 12'
1:3 MLA Trstenjak (Matošić) 19'
1:4 MLA Martinić (Petrinšak, Matošić) 22' PP1
1:5 MLA Smolec (Trstenjak) 24' PP1
1:6 MLA Vrbančić (Smolec, Matošić) 28'
1:7 MLA Mikić (Šutevski, Durn) 40'
1:8 MLA Petrinšak (Vrbančić) 40'
1:9 MLA Fičur (Martinić, Kramarić) 45'
1:10 MLA Smolec (Vrbančić, Petrinšak) 47'
1:11 MLA Fičur (Kramarić, Mikić) 53'
1:12 MLA Vrbančić (Smolec, Grgurev-Rumbak) 55'
1:13 MLA Matošić 57' PP1
1:14 MLA Vrbančić (Smolec) 57' SH1

Udarci na gol:
Medveščak 11
Mladost 50

Isključenja:
Medveščak 6 min
Mladost 2 min

Medveščak: Jünker Đurić, Pilipović - Kopričanec, Ožvald, Bublić, Vuglač, Mijač - Burazin N., Babić, Burazin T., Polonijo, Paulović - Matišin, Ključarić, Leš, Mažar, Radotić - Prgić, Belina, Hercigonja. Trener: Kolombo

Mladost: Tomić, Goršić - Almer, Petrinšak, Smolec, Vrbančić, Grgurev-Rumbak - Kramarić, Matošić, Martinić, Fičur, Trstenjak - Durn, Šutevski, Mikić, Krnić. Trener: Bregant

U odnosu na sastav koji je osvojio bod protiv Zagreba, broj "medvjeda" na raspolaganju trenerima Kolombu i Sertiću se uvećao. Momčadi su se pridružili Leš i Hercigonja, iz Maribora se nakon kratkog boravka vratio Nikola Burazin, a od ozljede oporavljeni Polonijo upotpunio je navalu mlađih juniora u drugoj postavi. Izostali su ozlijeđeni Premerl te Platužić koji za sada ne igra u domaćem prvenstvu. Za razliku od Medveščaka koji je izveo četiri napada i tri branička para pri čemu se šestorica igrača bili mlađi juniori, Mladost na raspolaganju nije imala ni tri pune postave.

"Mamuti" nisu posegli za mlađim juniorima osim na mjestima vratara jer juniorskih čuvara mreže u klubu nema. Prije dvije godine, kad su mladostaši rođeni 1997. i mlađi osvojili naslov prvaka za mlađe juniore tadašnji trener Lovrenčić imao je na raspolaganju četiri pune petorke i dvojicu vratara od kojih su svi bili u godištu i još mu je ostalo igrača na galeriji Velesajma. Vratari Nikolić i Rastovski su u Mariboru odnosno u inline hokeju. Hokej na koturaljkama postao je izbor i Hanžiću odnosno Holceru, a u ovoj utakmici nismo vidjeli ni Bjažića, Kozinu niti Mustapića. Reći će ljudi iz hokeja kako je normalno da srednjoškolci nalaze druge interese u životu i napuštaju hokej no pritom, a mislimo na hokejaške dužnosnike i djelatnike, nitko od njih neće preuzeti odgovornost za potpuno zanemarivanje juniora u hrvatskom hokeju koje se očituje u tragično malom broju utakmica ili neprimjerenim spajanjem treninga sa seniorima i slično, a zbog čega će ne mali broj juniora poslije deset godina bavljenja hokejom napustiti najbržu i najljepšu igru na svijetu.

Vratar Medveščaka od samog je početka dvoboja morao biti na oprezu jer su "žuti" rano počeli pucati prema njegovim vratima. Međutim, prvi pogodak na utakmici postigli su "medvjedi". Pred vratima Mladosti se u trećoj minuti stvorila gužva koju obrana nije uspjela počistiti, Mažar je dobacio pak do Leša koji iz blizine spretno pogađa mrežu. "Mamuti" nisu očekivali ovakvo otvaranje utakmice i trebalo im je par minuta da "dođu k sebi". Početkom pete minute mladostaši su poravnali omjer. Fičur je primio pak od Kramarića te iz desnog kuta dao povratni pak za Martinića koji udarcem iz zgloba postiže prvi pogodak za "žute". Čim su načeli protivnika, mladostaši su zaigrali opuštenije i započeli s pritiskom koji nije završio sve do kraja utakmice.

Naleti "žutih" smjenjivali su se jedan za drugim. Ispočetka je akcijama Mladosti nedostajalo kombinatorike jer su igrači težili samostalnim pothvatima no kako je vrijeme odmicalo tako je Jünker Đurić imao sve više posla. Medveščak se našao pritješnjen u svojoj trećini i tek povremeno bi došao u priliku prijeći centar i uputiti pokoji udarac. "Mamuti" su u svojoj igri posebnu pažnju posvetili zaštiti svojih mladih, neiskusnih vratara kojima je ovo bila prva juniorska utakmica. U 12. minuti Mladost prelazi u vodstvo. Fičur vraća pak Petrinšaku na plavu liniju. Uslijedila je "bomba" koju vratar "plavih" odbija, ali samo do Martinića koji bekhendom iz neposredne blizine postiže svoj drugi pogodak.

Ofanziva "mamuta" nije prestala i igra se i dalje odvijala uglavnom na polovici Medveščaka. Mladostaši su bili brži, snažniji, vještiji na palici. Dobivali su dvoboje na ogradi, a kad bi i izgubili pak, ubrzo bi ga vratili u svoj posjed bez prekršaja. "Medvjedi" su igrali sa sva četiri napada no nijedan od njih nije se uspio nametnuti protivniku neovisno o tome koja bi petorka "žutih" bila u igri. Naleti Mladosti prorijedili su se tek u završnici kada je i Medveščak malo došao do izražaja. Nekoliko upućenih udaraca prema vratima postali su plijenom Tomića koji nije imao previše posla.

Minutu i pol pred odlazak na veliki odmor, Matošić se probio iza gola "plavih" te uposlio Trstenjaka pred vratima koji iz neposredne blizine povećava razliku u korist svoje momčadi. Tik pred kraj trećine dosuđen je i prvi prekršaj. Na raniji odmor otklizao je Prgić. Njegovi suigrači su izdržali prvih 15 sekundi kazne no pravi izazov ih je čekao u nastavku dvoboja. "Medvjedi" su izdržali samo minutu druge trećine, a onda je Petrinšak s lijeve strane ubacio pak u sredinu odakle Martinić snažnim udarcem upotpunje hat trick.

Mladost je zadržala napadački zamah i početkom 24. minute ponovo ostala s igračem više jer je na klupu za kažnjene otklizao Matišin. Na njoj se nije dugo zadržao. Četrdesetak sekundi kasnije Smolec iz sredine dijagonalom pronalazi Trstenjaka koji mu vraća pločicu, a kapetan "žutih" udarcem slijeva zakucava pak u rašlje. Igra se nastavila po istom obrascu. Mladostaši kruže po protivničkoj trećini, traže prostor za udarac, pucaju prema vratima. Izgledalo je kao da Medveščak cijelu utakmicu igra s igračem manje. Pojedini izlasci "plavih" iz trećine najčešće su trajali samo do crvene linije.

U 28. minuti "mamuti" postižu i šesti pogodak. Nakon dulje akcije u protivničkoj trećini Matošić predaje pak Smolecu koji iz sredine pronalazi Vrbančića na lijevoj strani. Centar prvog napada udarcem po ledu iskosa s lijeve strane pogađa mrežu. Mladostaši su poslije ovog pogotka uzeli "predah" pa su se naleti "žutih" prorijedili. Medveščak i dalje nije mogao preko centra. Udarac Krnića u 35. minuti koji je pogodio stativu označio je nastavak ofanzive Mladosti. Ponovo je Jünker Đurić branio svoja vrata i rukama i nogama održavajući koliko toliko pristojan poraz svoje momčadi. Kad se već činilo da će se mladostaši zadovoljiti "normom" od tri gola po trećini, pločica se našla u Medveščakovoj mreži.

Igrala se posljednja minute druge trećine kad je Durn "izbacio" Mikića u napad. Šutevski je pratio akciju svog centra i odigrao s njim dupli pas u trećini "plavih" poslije kojeg Mikić udarcem slijeva pogađa mrežu. Mukama po Medveščaku tu nije bio kraj. Dvije sekunde prije kraja trećine Vrbančić osvaja buli na lijevoj strani napadačke trećine. Pak dolazi do Petrinšaka na plavoj liniji koji "bendijem" postiže osmi pogodak Mladosti. Ono što je bio prihvatljiv zaostatak u prvih dvadeset minuta pretvorilo se u rezultatski potop po isteku druge trećine. Medveščak se nalazio u potpuno podređenom položaju bez bilo kakvih izgleda da vlastitim nastojanjem promijeni stanje na ledu. Jedino preostalo pitanje bilo je s koliko pogodaka razlike će završiti ovaj neravnopravni dvoboj.

Na početku treće dionice susreta oba trenera su zamijenila vratare. U igru su ušli Goršić i Pilipović, obojica ulazni mlađi juniori kojima su to bile prve minute u društvu igrača od kojih neki igraju već drugu seniorsku sezonu. Odnos snaga na ledu se nije promijenio, "mamuti" su i dalje imali posjed paka iz kojeg su stvarali prilike za pogodak. Na isteku 45. minute Kramarić daje pak Martiniću koji odlazi iza gola i odatle pronalazi Fičura pred golom koji preciznim udarcem pogađa mrežu. Za manje od dvije minute mladostaši su dosegnuli dvoznamenkasti broj pogodaka. Petrinšak pronalazi Vrbančića na lijevom krilu koji daje pak poprijeko do Smoleca. Kapetan "žutih" snažnim udarcem pogađa rašlje.

Matošić je u idućem napadu udarcem iskosa pogodio stativu, a akcija "žutih" se nastavila. Pilipović je skupio par obrana, a u 48. minuti ponovo je imao pomoć okvira svog gola jer je Fičur udarcem iz sredine zatresao prečku. Sredinom posljednje trećine nastupilo je kratkotrajno zatišje, a kad su "medvjedi" iskušali Goršićevu spremnost, Mladost je nastavila s napadima. Sedam minuta prije kraja susreta kombinaciju Mikića i Kramarića, Fičur završava snažnim udarcem iskosa s lijeve strane. Pak je zakačio vratara i odbio se pod prečku. Minutu kasnije Smolec iz sredine daje pak nalijevo do Grgureva Rumbaka koji tuče prema vratima. Pilipović odbija pak, ali samo do Vrbančića koji ga posprema u mrežu.

Početkom 56. minute prekršaj pravi Paulović. Opsada Medveščakovih vrata trajala je otprilike minutu kad je netko od "plavih" ispucao pak iz desnog kuta no Matošić je bio spreman na plavoj liniji te je "bendijem" zakucao pločicu u mrežu. Dvadesetak sekundi kasnije isključen je Grgurev Rumbak. Mladostaši se nisu previše obazirali na manjak igrača nego su nastavili s pritiskom na protivničku obranu. Još uvijek se igrala 57. minuta kad je Smolec iz sredine uposlio Vrbančića na lijevoj strani koji bekhendom iz blizine upotpunjuje hat trick. Bilo je do kraja utakmice još par prilika no završno stanje je ipak pokazalo Medveščak 1, Mladost 14.

Pogrešno bi bilo na temelju jedne utakmice izvlačiti bilo kakve velike zaključke o ishodu prvenstva. Medveščak je prije dvije godine u prvenstvu mlađih juniora također trpio poraz za porazom osvojivši samo tri boda u redovnom dijelu prvenstva samo da bi u doigravanju priredio jedno od najvećih iznenađenja u povijesti hrvatskog hokeja mlađih uzrasta savladavši Zagreb u tri utakmice. Na isti način ne bi trebalo procjenjivati ni relativni odnos snaga škola hokeja Medveščaka i Mladosti. Uostalom, Mladost je posljednji naslov juniorskog prvaka osvojila 2007., a već sedam godina u juniorskim finalima igraju samo Zagreb i Medveščak. Za tri godine lako se može dogoditi da Medveščak dobije Mladost s deset razlike, a da se u hrvatskom hokeju ama baš ništa neće promijeniti.

I tu leži tužna istina o hrvatskom hokeju koja glasi da su naši dečki u juniorima najčešće onakvi kakve su ih roditelji upisali u školu hokeja. Kad se nekom klubu "potrefi" dobra generacija, onda se u njemu busaju u prsa kako "dobro rade s mladima". Kad u tom istom klubu počnu gubiti naslove, onda se priča o "slaboj generaciji". Ista se priča ponavlja u sva tri kluba samo se mijenjaju govornici. Kako se doista radi u Zagrebu u odnosu na Sloveniju možemo vidjeti već treću godinu za redom. Još uvijek čekamo barem jednu "sjajnu generaciju" da se uvrsti makar u gornji dom slovenskog prvenstva. A kad zagrebački juniori jednom počnu gubiti od zvezdaša onda nam ni EBYSL neće biti od pomoći.


Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information