Napokon kreću i juniori

J Mla Zag 171120Tri mjeseca nakon početka treninga, krenulo je i juniorsko prvenstvo Hrvatske. Za razliku od prošlih sezona kad većina juniora nije imala što igrati, nastup selekcije U18 u slovenskom prvenstvu dao je priliku većini hrvatskih juniora da imaju aktivnu sezonu. Kašnjenje s postavljanjem leda na Šalati zasigurno je utjecalo na kasniji početak prvenstva, a u odsutnosti "zimskih klasika" možda ne bi bilo loše kasnovečernje treninge na Šalati u potpunosti zamijeniti odigravanjem utakmica juniorskog i mlađejuniorskog prvenstva. O samoj utakmici malo se toga može reći. "Veprovi" su rano poveli, ali je od samog početka bilo jasno da ova utakmica može imati samo jedan ishod. Mladostaši su ubrzo izjednačili, a u završnici prve trećine i preokrenuli omjer. Zagreb je pružao dobar otpor i u nastavku susreta. "Mamuti" su novi pogodak postigli tek u drugoj polovici druge trećine. Mladost je riješila utakmicu tek u posljednjih dvadeset minuta tijekom kojih je pet puta zatresla protivničku mrežu. Ni "veprovi" nisu ostali dužni pa su na kraju izvukli prihvatljiv poraz od 8:3.

Mladost - Zagreb 8:3 (2:1, 1:0, 5:2)

Zagreb, Dom sportova, 20.11.2017.
Gledatelja: 60
Suci: Beganović, Polašek i Mažar

Strijelci:

0:1 ZGB Vragolović (Joja) 4'
1:1 MLA Šutevski (Kramarić L., Trstenjak) 9' PP1
2:1 MLA Kuzmanović S. (Jakovac, Kuzmanović T.) 20'
3:1 MLA Kramarić L. (Šutevski, Trstenjak) 35'
4:1 MLA Šutevski (Trstenjak) 46'
5:1 MLA Šutevski 48'
5:2 ZGB Vragolović 52'
6:2 MLA Kramarić L. 53'
7:2 MLA Kramarić L. 58' SH1
8:2 MLA Trstenjak 60'
8:3 ZGB Selitaj (Supančić, Vragolović) 60'

Udarci na gol:
Mladost 38
Zagreb 26

Isključenja:
Mladost 6 + 10 (Kuzmanović S.) min
Zagreb 6 min

Mladost: Rastovski, Tomić - Seitz, Kramarić L., Kozina, Šutevski, Trstenjak - Kuzmanović S., Cerovečki, Grgurić, Jakovac, Kuzmanović T. - Savanović, Đerek, Idžan, Kramarić N., Hanžek. Trener: Franjković

Zagreb: Slivnjak, Mikulić - Joja, Lukač, Supančić, Selitaj, Vragolović - Čiček, Digula, Matuško, Crnec, Modrušan M. - Radonić. Trener: Blagus

Bila je ovo repriza prošlosezonskog finala u kojem je Mladost, kao branitelj naslova, imala u svojim redovima daleko više sudionika travanjskog dvoboja nego Zagreb. Od igrača koji su se okitili naslovom prvaka, juniorski staž završio je Fičuru, Grgurevu Rumbaku i Krniću. Fičur je prešao u Medveščak gdje trenira s prvom momčadi i očekuje nastup u EBEL-u, a Grgurev Rumbak i Krnić su prestali s igranjem hokeja. U sastavu nema ni Mikića koji se također prestao baviti hokejom. Među aktivnim juniorima, u postavi nije bilo vratara Goršića te napadača Dobrića i Pleštine. Novo ime u ulaznom godištu je jedino Savanović. Kao i prošle sezone, u sastavu su svoje mjesto pronašla i četvorica mlađih juniora.

Ove sezone čak 11 juniora Mladosti se u većoj ili manjoj mjeri uključilo u rad s prvom momčadi. Po učinku možemo izdvojiti napadače Trstenjaka sa 6 i Šutevskog s 4 boda te braniča Kramarića s 2. Vratar Rastovski upisao jednu od ukupno dvije pobjede "mamuta". Devetorica juniora i četvorica mlađih juniora nastupili su i za juniorsku selekciju koja se natječe u prvenstvu Slovenije. Hanžek sa 7 i Dobrić sa 6 bodova nalaze se među četvoricom najučinkovitijih napadača u selekciji, a branič Đerek je s tri boda među najučinkovitijim braničima. Goršić je s 89,36% obrana najuspješniji među četvoricom vratara koji su dobili priliku u selekciji. Kako se sastav juniorske momčadi Mladosti teško može zamisliti bez mlađih juniora valja napomenuti kako u je u selekciji mlađih juniora do sada nastupilo 12 igrača Mladosti. Vratar Krasić je skupio tri od pet pobjeda uz 85,81% obrana, napadači Idžan sa 16, Kramarić s 14 i Hanžek s 13 bodova se nalaze među četiri najučinkovitija napadača selekcije, a Đerek s 5 i Mandić s 4, najučinkovitiji su braniči u selekciji.

Zagreb je na drugoj strani ostao bez cijelog šampionskog uzrasta 1998. Iz juniora su izašli vratar Hergešić-Adamović, braniči Stančić i Kos te napadači Čizmadija, Krikšić, Tadić i Gojković. Od njih sedmorice, Kosa i Gojkovića više nema u hokeju, a bez preostale petorice teško se može zamisliti seniorska momčad Zagreba koja s velikim uspjehom nastupa u IHL-u. Juniorski sastav Zagreba ostao je i bez Stubičara i Štajcara, a od igrača koji su nastupali prošle sezone nismo vidjeli ni Begića, ni Katarina niti Ličinu. Iz mlađih juniora u postavu su došli Supančić i Modrušan no "veprovi" ne bi imali igrača za utakmicu da nije bilo mlađih juniora Mikulića, Čičeka, Digule, Radonića i Matuška.

U redovima seniorske momčadi svoje su mjesto našla trojica juniora "veprova", branič Joja te napadači Selitaj i Crnec. Selitaj je skupio 3, Crnec 2, a Joja 1 bod u IHL-u. Vratar Slivnjak je jedan od četvorice vratara juniorske selekcije u kojoj je ostvario 85,6% obrana u četiri utakmice. Vragolović je sa 6 bodova jedan od četvorice najučinkovitijih napadača dok je Selitaj upisao 2 boda. Treći član selekcije, Joja, ima 1 bod. Zagreb nije puno zastupljeniji ni u selekciji mlađih juniora. Vratar Mikulić je najsupješniji čuvar mreže s 86,73% obrana i dvije pobjede. Uz njega, standardni je član branič Čiček, a povremeno nastupa i Digula.

Uvodne minute susreta protekle su u nepovezanoj igri u kojoj ni jedni niti drugi nisu ozbiljnije zaprijetili protivničkoj mreži. Mladost je imala posjed paka, ali su njeni igrači pokušavali s pakom ući u gol što Zagreb nije htio tek tako dopustiti. "Veprovi" nisu tu stali. Početkom četvrte minute pločica se našla u vratima Mladosti. Joja je pucao iz daljine, Rastovski odbio pločicu koju Vragolović iz neposredne blizine posprema u mrežu. "Mamuti" su uzvratili minutu kasnije prodorom Luke Kramarića čiji udarac bekhendom Slivnjak brani.

Mladostaši su pokušali pritisnuti "bijele" no prekršaj Idžana u šestoj minuti vraća igru u trećinu Mladosti. Zagrebaši se unatoč brojčanoj prednosti nisu uspjeli nametnuti protivniku. Obrana "mamuta" nije dopustila nijedan udarac prema svojim vratima. Četrdesetak sekundi nakon izjednačenja snaga na ledu, na klupu za kažnjene sjeda Selitaj. U igru se vratio poslije samo 13 sekundi. Trstenjak je vratio pak na plavu liniju odakle ga Luka Kramarić prebacuje nalijevo do Šutevskog koji udarcem iz zgloba zakucava pak u rašlje.

Mladost je nastavila s naletima. U 11. minuti Tin Kuzmanović upošljava Jakovca pred vratima no Slivnjak je bio na mjestu. "Crni" su imali više od igre no njihovim akcijama nedostajalo je povezanosti pa su zagrebaši uspješno izlazili na kraj s pojedinačnim prodorima. U završnici trećine tempo je dodatno pao pa se malo toga zanimljivog događalo. Dvije minute prije kraja trećine došlo je do oštećenja leda pa su igrači ranije otišli u svlačionice. Nakon redovnog prolaska rolbe, suparnici su prvo krenuli završiti prvu trećinu. Tridesetak sekundi prije formalnog kraja prve trećine, Mladost prelazi u vodstvo. Tin Kuzmanović se našao iza gola odakle je uposlio Svena Kuzmanovića pred vratima koji je uspio ugurati pločicu iza vratara "bijelih".

Početak druge trećine prepoznali smo po još jednom buliju na sredini leda. "Mamuti" su smjesta preuzeli inicijativu ne bi li u što kraćem roku povećali razliku i osigurali pobjedu. Zagreb je bio prisiljen na obranu, ali je tu i tamo uspijevao prijeći centar i zaprijetiti Rastovskom. Kako je vrijeme prolazilo tako su mladostaši pojačavali pritisak pa su se prilike pred vratima "bijelih" nizale jedna za drugom. Slivnjak je imao pune ruke posla, ali je bio raspoložen za igru pa je održavao svoju momčad u utakmici. Budući da su igrali sa samo dvije petorke, "veprovima" je sa svakom novom minutom bilo sve teže držati korak s protivnikom.

Ništa se nije promijenilo ni ulaskom u drugi dio trećine. Mladost ima igru pod kontrolom no udarcima njenih igrača nedostaje preciznosti, a kad bi pak i poletio prema vratima, uvijek je na mjestu bio Slivnjak. Zagreb je i dalje vrebao trenutke u kojima je mogao izvesti kakav protunapad jer su razlike između pojedinih petorki Mladosti bile izrazite. Kad se već činilo da bi "bijeli" mogli izdržati cijelu trećinu netaknute mreže, "mamutima" je pošlo za rukom po treći puta zatresti mrežu. Šutevski je u 35. minuti ubacio pak u sredinu odakle je Luka Kramarić preciznim udarcem postigao pogodak.

Mladostaši su osjetili da bi još jednim zgoditkom otklonili svaku dvojbu oko ishoda. Pojačali su pritisak prema protivničkim vratima no "bijeli" su zbili redove i disciplinirano odbijali nalete "mamuta". Dvije minute kasnije, neoprezni potez Svena Kuzmanovića na protivničkog igrača donio mu je dvije minute plus disciplinsku kaznu zbog naleta na glavu. "Crni" su bez poteškoća držali zagrebaše na sigurnoj udaljenosti od svojih vrata tako da prave prijetnje Rastovskom nije ni bilo.

U zadnjoj minuti druge trećine prvo je prekršaj napravio Radonić, a malo zatim i Grgurić. U preostalih tridesetak sekundi do odmora "veprovi" su uputili niz udaraca prema vratima Mladosti no Rastovski je sve pohvatao tako da je trećina ipak završila s dva zgoditka prednosti u korist "mamuta". Mladost je u zadnju trećinu ušla s novim čuvarom mreže. Rastovski je ostao na klupi, a u igri se našao Tomić. Prvih minutu i pol suparnici su odigrali sa po četvoricom igrača na ledu. Jedan za drugim, isključeni igrači su se vratili u igru pa je "normalna" trećina mogla početi.

Isprva su zagrebaši bili nešto poduzetniji no Tomić je ušao spreman u igru. Mladost je ubrzo preuzela inicijativu pa su "bijeli" bili sabijeni u svoju trećinu. Slivnjak je branio jedan udarac za drugim, a pritisak "crnih" dosegnuo je takvu razinu da je trener Zagreba Blagus u 45. minuti pozvao pola minute predaha kako bi odmorio svoje igrače poslije zabranjenog ispucavanja. Ispočetka se činilo kako je potez urodio plodom. "Veprovi" su izašli iz trećine i u par navrata zaposlili Tomića no već u idućoj minuti Mladost iskorištava nastali prostor u Zagrebovoj obrani.

Trstenjak se našao iza gola odakle je uposlio Šutevskog koji udarcem iskosa s lijeve strane pogađa mrežu. Zadovoljni visokim vodstvom, "mamuti" prepuštaju inicijativu protivniku. Zagreb je kratkom roku više puta zaprijetio vratima "crnih" no Tomić je bio na visini zadatka i uspješno zaustavljao jedan pak za drugim. U 47. minuti i trener Zagreba se odlučio promijeniti vratare. Umjesto Slivnjaka, između vratnica je stao Mikulić. Za razliku od kolege na drugoj strani koji je odmah po ulasku skupio nekoliko obrana, zagrebov pričuvni vratar je nakon prvog udarca morao vaditi pak iz mreže.

Šutevski je u 48. minuti izveo samostalni prodor kroz postavu "bijelih" i udarcem iz sredine upotpunio hat trick. Mladost je zadržala napadački zamah pa su se prilike ponovo počele nizati pred Zagrebovim vratima. Najbolju je priliku imao Hanžek kad je u 50. minuti izašao sam pred gol no Mikulić je iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik. Dvije minute kasnije, "veprovi" su popravili omjer. Vragolović je presjekao jedno dodavanje protivnika na plavoj liniji, pohitao prema vratima Mladosti i udarcem iskosa s desne strane poslao pak u rašlje.

Na odgovor "crnih" nije trebalo dugo čekati. Dvadesetak sekundi kasnije, Luka Kramarić izvodi slalom kroz postavu "bijelih" i udarcem iz blizine postiže pogodak. Uslijedilo je kraće zatišje tijekom kojeg se činilo da su obje momčadi zadovoljne postignutim i da samo čekaju da susret završi. Međutim, prekršaj Modrušana u 57. minuti potaknuo je "mamute" da potraže još koji pogodak. Nakon nekoliko udaraca "crnih" koje je Mikulić ukrotio, Luka Kramarić kreće u samostalni prodor nakon kojeg puca prema vratima. Mikulić odbija pak, ali samo do braniča Mladosti koji iz drugog pokušaja upotpunjuje hat trick.

Mladostaši su u završnici susreta nastojali još koji put zatresti mrežu prije nego ih prekine sirena. Trstenjak je u 60. minuti obišao vrata i pucao u Mikulića. Pak mu se opet odbio na palicu pa je novim udarcem pogodio nebranjeni dio mreže. Priči tu nije bio kraj. U zadnjim sekundama dvoboja, "veprovi" su ublažili poraz. Supančić je prošao po lijevoj strani odakle je uposlio Selitaja u sredini koji udarcem iz prve pogađa mrežu.

Mladost je sigurno svladala Zagreb i najavila pohod na obranu naslova. Uzme li se u obzir igrače kojima raspolažu obje momčadi, ovakav ishod utakmice je realan. I jednima i drugima su nedostajali igrači koji bi značajno pojačali momčad no u ovom trenutku ne vidimo kako bi to "veprovi" mogli ugroziti mladostaše ako potonji odigraju na uobičajenoj razini.Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information