Pobjeda u završnici

J Zag Med 180509Tri su mjeseca prošla između završetka redovnog dijela natjecanja sredinom veljače i početka doigravanja u svibnju. Teško je vjerovati kako se u tom razdoblju nije moglo pronaći vremena ni za jednu pet, šest utakmica koliko se moglo očekivati u borbi za naslov juniorskog prvaka, ali nakon godina i godina praćenja hrvatskog hokeja, malo nas toga može iznenaditi. Suparnici su prvu utakmicu polufinalnog dvoboja počeli raspucano. "Veprovi" su rano poveli, a Medveščak je preokrenuo omjer. Neposredno pred završetak prve trećine Zagreb je uspio izjednačiti. Početkom druge trećine zagrebaši se vraćaju u vodstvo no "medvjedi" su do sredine drugog dijela susreta opet poravnali. Druga polovica utakmice proticala je u ravnopravnoj borbi bez pogodaka. Kad se već pomislilo da će se igrati produžetak, Medveščak je postigao pobjedonosni pogodak.

Zagreb - Medveščak 3:4 (2:2, 1:1, 0:1)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 9.5.2018.
Gledatelja: 90
Suci: Beganović, Metzinger, Grozaj i Premerl

Strijelci:

1:0 ZGB Supančić 4' PP1
1:1 MED Podboj (Košević) 8'
1:2 MED Rakar (Burazin) 16'
2:2 ZGB Ličina (Crnec, Lukač) 19'
3:2 ZGB Selitaj 24' PP1
3:3 MED Babić K. (Burazin, Paulović) 29' PP1
3:4 MED Burazin (Vuglač) 59'

Udarci na gol:
Zagreb 22
Medveščak 26

Isključenja:
Zagreb 6 min
Medveščak 8 min

Zagreb: Slivnjak, Mikulić - Babić R., Joja, Vragolović, Selitaj, Stubičar - Čiček, Lukač, Supančić, Crnec, Ličina - Modrušan M., Digula, Matuško. Trener: Blagus

Medveščak: Ivasović, Bujanić - Belina, Babić K., Burazin, Vuglač, Rakar - Matišin, Podboj, Bublić, Paulović, Popović Tijan - Hrnjak, Čavlović, Belinić, Bebek, Vujasinović - Čavić, Košević, Lopotar, Jünker Đurić I. Trener: Sertić

Zagreb je završio redovni dio natjecanja na drugom mjestu s 9 bodova, jednim više od Medveščaka. "Veprovi" i "medvjedi" su u četiri međusobne utakmice ravnomjerno podijelili bodove. Medveščak je pregazio zagrebaše s 8:0 u prvoj utakmici krajem studenog, ali je samo tjedan dana kasnije izgubio s 4:3. Zagreb je početkom veljače upisao pobjedu od 5:3 da bi u zadnjem susretu prije doigravanja izgubio od Medveščaka s 3:2. Tijekom sezone, dres Zagreba nosilo je 16 hokejaša od kojih su čak šestorica bili mlađi juniori. Najučinkovitiji "vepar" bio je Vragolović s 12 bodova ispred Supančića sa 7 te Crneca i Selitaja sa po 6 bodova. Vratar Slivnjak skupio je 86,76% obrana.

Na drugoj strani boje Medveščaka branilo je čak 29 hokejaša od kojih devetorica mlađih juniora. "Medvjede" je po učinkovitosti predvodio Paulović s 8 bodova, ispred Vuglača sa 7 te Bublića i Burazina sa po 6 bodova. Pilipović je u redovnom dijelu prvenstva zaustavio 88,66% udaraca. Zagreb se i za ovu utakmicu jedva skupio. Trener Blagus imao je na raspolaganju samo dvije prave petorke dok su "treću" činila trojica mlađih juniora od kojih su dvojica bili braniči. U sastavu nije bilo braniča Radonića ni napadača Vukovojca-Dugana, inače mlađih juniora, ali se po prvi puta ove sezone u sastavu pojavio napadač Stubičar. Medveščak je isklizao s gotovo pune četiri postave. U sastavu nije bilo vratara Pilipovića, braniča Premerla te napadača Mihalića, Hercigonje, Fernandeza Genca, Dimitrijevića ni Joureaua.

Uvodnih par minuta proteklo je bez uzbuđenja, a onda je Stubičar u trećoj minuti pokušao iznenaditi Ivasovića udarcem iskosa s lijeve strane. Minutu kasnije, prekršaj Lopotara ostavlja "veprove" s igračem više. "Medvjedi" su tridesetak sekundi držali suparnika podalje od svojih vrata, a onda je Supančić presjekao jedno dodavanje "bijelih" na plavoj liniji i sjurio se sam prema vratima. Napadač Zagreba bio je siguran u udarcu i pločica je odsjela u mreži.

Isti igrač zaprijetio je protivničkim vratima udarcem s plave linije u petoj minuti. Medveščak je došao do izražaja tek dvije minute kasnije kad Karlo Babić iskušava svoj dalekometni udarac. U osmoj minuti, "medvjedi" izjednačuju. Košević je poveo napad po desnom krilu odakle prebacuje pločicu u sredinu do Jünkera Đurića koji preciznim udarcem postiže pogodak. Minutu kasnije, prekršaj Joje dao je Medveščaku priliku za preokret. Burazin je u desetoj minuti oštrim udarcem sdesna natjerao Slivnjaka na odličnu obranu, ali minutu kasnije "plavi" odgovaraju prodorom Stubičara čiji udarac iz blizine nije pronašao put do mreže.

Čim su se snage na ledu izjednačile, Zagreb je preuzeo inicijativu. Joja je u 12. minuti gađao s lijeve strane no Ivasović je bio na mjestu. Malo kasnije Ličina tuče s plave linije, a pak se od vratara "bijelih" odbio u prečku. Selitaj je u 13. minuti pokušao iznenaditi Ivasovića udarcem iskosa s lijeve strane. Pritisak Zagreba natjerao je "medvjede" na pogrešku u letećoj izmjeni pa je Medveščak zbog viška igrača na ledu od 14. minute zaigrao s igračem manje. Vragolović je minutu kasnije udarcem iz sredine pogodio prečku no to je bilo sve od zagrebaša s brojčanom prednosti.

Netom po izjednačenju snaga na ledu, Medveščak je preokrenuo omjer. Burazin je uposlio Rakara koji je zajedno s Vuglačem krenuo u protunapad dvojice na jednog. Rakar je sigurnim udarcem iz sredine pogodio mrežu i doveo "bijele" u vodstvo. Minutu kasnije Slivnjak brani pokušaj Paulovića iskosa s desne strane, a potom inicijativa prelazi na stranu Zagreba. Stubičar je u 18. minuti tukao s lijevog krila, a u nastavku akcije Renato Babić gađa iz sredine. Ivasović je zaustavio ova dva udarca no Ličina ga je minutu kasnije iznenadio udarcem iz sredine.

Prije završetka uzbudljive prve trećine vidjeli smo i pokušaj Hrnjaka s plave linije na što je Stubičar uzvratio udarcem slijeva. Suparnici su na odmor pošli u rezultatskoj ravnoteži. Zagreb je bio nešto poduzetniji no na kraju je morao biti zadovoljan s neodlučnim rezultatom. "Veprovi" su praktički s dvije petorke igrali ravnopravno s Medveščakom što u jačem tempu utakmice ne bi smjelo biti moguće u juniorskom uzrastu.

Karlo Babić je udarcem s plave linije u 21. minuti otvorio drugu trećinu. Dvije minute kasnije, na klupu za kažnjene sjeda Bebek. Tu se zadržao manje od minute. Stubičar je udarcem sdesna iznenadio čuvara mreže "bijelih" pa se Zagreb ponovo našao u vodstvu. "Veprovi" su dobili dodatni poticaj pa su se njihove akcije počele nizati u trećini Medveščaka. Crnec je u 25. minuti gađao slijeva, a minutu kasnije s istog je mjesta svoj udarac iskušao i Lukač. Medveščak je u 27. minuti odgovorio udarcem Bebeka iz sredine, a minutu kasnije prekršaj Crneca daje "medvjedima" priliku za novo izjednačenje.

Belina je u 28. minuti udarcem s plave linije zamalo iznenadio Slivnjaka. Malo kasnije vratima Zagreba zaprijetio je udarcem sdesna i Burazin. Tridesetak sekundi prije isteka kazne za napadača "plavih", Medveščak brojčanu prednost pretvara u pogodak. Paulović je s desne strane ubacio pločicu u sredinu odakle Karlo Babić preciznim udarcem pogađa mrežu. Nije prošla ni polovica susreta, a već smo vidjeli i treće izjednačenje. Gledali smo ravnopravnu borbu u kojoj je ishod potpuno neizvjestan. "Medvjedi" su pokušali preokrenuti omjer već u 30. minuti kad je Podboj tukao s plave linije.

Minutu kasnije, na isti način uzvraća Digula. Ulazak u drugu polovicu utakmice obilježilo je zatišje. Ni jednima niti drugima nije polazilo za rukom stvoriti bilo kakvu priliku za pogodak. Suparnicima je počelo ponestajati i energije, posebice zagrebašima koji su pretežito igrali sa samo dvije petorke. Na nova uzbuđenja valjalo je pričekati do 37. minute kad Burazin završava protunapad udarcem s plave linije. Malo kasnije iza gola se našao Bublić te uposlio Paulovića koji ne uspijeva pogoditi mrežu iz neposredne blizine.

Trener Blagus uočio je iscrpljenost svojih igrača pa je u 37. minuti povukao nesvakidašnji potez i pozvao pola minute predaha. Već u idućem napadu Stubičar tuče iz sredine, a Ivasović sjajnom hvata pločicu. Dvije minute prije kraja trećine Karlo Babić gađa s plave linije no Slivnjak se nije dao iznenaditi. Uskoro je sirena označila kraj drugog dijela utakmice pa su suparnici mogli predahnuti. Nakon 40 minute igre, omjer je bio izjednačen i nije bilo nikakve naznake kome bi se sportska sreća mogla osmjehnuti u preostalom dijelu susreta.

Prvih par minuta u zadnjoj trećini je proteklo bez prigoda, a onda je Paulović u 43. minuti bekhendom sdesna pokušao svladati Slivnjaka. Supančić je odgovorio udarcem iz sredine u idućem napadu, a minutu kasnije u prilici se našao i Vragolović kad je bekhendom iskosa pokušao iznenaditi čuvara mreže "bijelih". Na njega se nadovezao Stubičar udarcem sdesna, a dvije minute kasnije Ivasović brani i pokušaj Selitaja s lijeve strane. Ličina je u 49. minuti udarcem sdesna pokušao dovesti Zagreb u vodstvo no Ivasović je ponovo bio na visini zadatka.

Pritisak Zagreba doveo je i do prekršaja Vuglača u 50. minuti. Tijekom iduće dvije minute Renato Babić je udarcem s plave linije jedini zaprijetio vratima "bijelih". Tek kad su se snage izjednačile, Crnec se probio pred vrata, ali mu nije pošlo za rukom svladati Ivasovića. Vuglač potom juri u protunapad kojeg završava udarcem koji pogađa stativu. Supančić je u 54. minuti započeo završnu ofanzivu Zagreba udarcem sdesna. Selitaj se minutu kasnije nadovezao pokušajem s istog mjesta no Ivasović je u oba slučaja bio na mjestu.

U 56. minuti Selitaj pokušava iznenaditi vratara "bijelih" udarcem iskosa s lijeve strane. "Medvjedi" pokušavaju iznijeti pak sa svoje polovice no Crnec im ga otima i juri u protunapad dvojice na jednog. Premda se probio pred sama vrata, Crnecu nije pošlo za rukom postići pogodak. Istrošivši svu energiju, "veprovi" su prepustili inicijativu Medveščaku. Paulović je u 57. minuti povukao protunapad kojeg završava udarcem slijeva no Slivnjak je bio spreman. Minutu kasnije vratar Zagreba brani i udarac Podboja s plave linije.

Međutim, netom po obavijesti kako je utakmica ušla u posljednje dvije minute, "medvjedi" su kaznili protivnika za propuštene prilike. Vuglač je s lijevog krila pronašao Burazina u sredini čiji je udarac iznenadio čuvara mreže "plavih". Prekršaj Crneca tridesetak sekundi kasnije oduzeo je "veprovima" i posljednju nadu u povratak. Medveščak je držao pak u svom posjedu te je u par navrata pokušao uvećati svoju pobjedu. Prvo je Rakar tukao s desne strane, a potom je i Burazin još jednom pokušao iz sredine no Slivnjak je oba puta bio na mjestu.

Medveščak je ovom pobjedom došao na korak od ulaska u finale no ishod dvoboja je i dalje potpuno neizvjestan. I jedna i druga momčad mogle su dobiti ovu utakmicu, ali je na kraju odlučio jedan trenutak u korist "medvjeda". Zagrebaši će u uzvratnom susretu imati imperativ pobjede no koliko poznajem mentalitet "veprova", oni u svaku utakmicu ulaze kao da je posljednja tako da borbenosti neće izostati. Hoće li biti dovoljno energije, drugo je pitanje, jer teško je igrati juniorski hokej s dvije petorke čak i na Velesajmu. Svjesni svega navedenog, "medvjedi" će nastojati sve riješiti već u drugoj utakmici kako bi izbjegli stres kojeg sa sobom donosi "majstorica".


Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information