Golijada na Velesajmu

Juniori Medveščaka i Zagreba su poslije malo manje od mjesec dana stanke nastavili domaće prvenstvo. U dvoboju 11. kola Medveščak je na Velesajmu svladao Zagreba s vaterpolskih 10:9. Suparnici su već u uvodnim minutama dvoboja usredotočili na napadačku igru. "Medvedi" su poveli već u drugoj minuti. Zagreb je za manje od tri minute preokrenuo omjer, samo da bi desetak sekundi kasnije primio izjednačujući pogodak. "Veprovi" su do sredine prve trećine ponovo bili u vodstvu. Zagrebaši su u drugom dijelu trećine imali više od igre no mreže se nisu tresle sve do pred kraj trećine kad su obje momčadi postigle po jedan zgoditak. Strijelci su bili raspoloženi i u nastavku susreta. Medveščak je već u prvoj minuti druge trećine preokrenuo omjer s dva uzastopna pogotka, a vrlo brzo je povećao razliku na dva gola. Zagreb je začas uhvatio priključak poslije čega je zadržao inicijativu. Međutim, novih pogodaka nije bilo sve do završnice druge trećine kad "medvedi" ponovo odlaze na dva gola razlike. Pogodaka je bilo napretek i u posljednjoj trećini. Medveščak je u prve tri minute dvaput zatresao mrežu i stvorio, na prvi pogled, nedostižnu prednost. Zagrebaši se nisu predavali, nego su preuzeli igru u svoje ruke. "Medvedi" su stečenu prednost ne samo zadržali, nego sredinom trećine i povećali. Poslovično borbeni "veprovi" su ipak pritisnuli protivnika svim silama i u posljednjih sedam i pol minuta postigli čak četiri pogotka za redom. Medveščak je na kraju ipak sačuvao minimalno vodstvo za sva tri boda.

Medveščak mladi - Zagreb 10:9 (3:4, 4:1, 3:4)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 12.2.2023.
Gledatelja: 40
Suci: Polašek, Grozaj i Saković

Strijelci:

1:0 MED Završki (Dimitrijević) 2'
1:1 ZGB Zovko B. (Svjetličić Fi.) 4'
1:2 ZGB Zovko b. (Svjetličić Fi., Radonić) 5'
2:2 MED Završki 5'
2:3 ZGB Stipković 9'
3:3 MED Kurjaković (Kolombo, Šimat) 18'
3:4 ZGB Zovko B. (Svjetličić Fi.) 20'
4:4 MED Dimitrijević (Kurjaković) 21'
5:4 MED Dimitrijević (Jandrić) 21'
6:4 MED Kurjaković (Dimitrijević, Završki) 24' PP1
6:5 ZGB Svjetličić Fi. (Zovko H.) 25'
7:5 MED Završki (Pintur) 36'
8:5 MED Kašparek 41' PP1
9:5 MED Soldić (Belančić-Farkaš) 43'
10:5 MED Belančić-Farkaš (Kašparek) 51'
10:6 ZGB Zovko H. (Zovko B.) 53'
10:7 ZGB Alić 54' SH1
10:8 ZGB Zovko B. (Alić, Šimac) 57' PP1
10:9 ZGB Zovko B. 60' EA

Udarci na gol:
Medveščak 23
Zagreb 60

Isključenja:
Medveščak 10 min
Zagreb 8 min

Medveščak mladi: Makovac, Jurin - Jandrić, Bestić, Dimitrijević, Kašparek, Završki - Saletović, Pintur, Kolombo, Kurjaković, Rimaj - Piršer, Belančić Farkaš, Soldić, Šimat, Drugović - Žigmund, Hrvoj, Sirk. Trener: Sertić

Zagreb: Zaninović - Slovinac L., Zlatar, Zovko H., Zovko B., Svjetličić Fi. - Alić, Digula, Stipković, Radonić, Klobučar - Juretić, Svjetličić Fr., Bokšić I., Vukovojac Dugan, Slovinac J. - Debelić, Bokšić L., Mihalić, Šimac, Ferenčina. Trener: Bregant

"Medvedi" su četiri odigrane utakmice osvojili osam bodova i trenutno su na drugom mjestu u poretku. Za pobjede protiv Mladosti i Siska bilo im je dovoljno po tri trećine, dok su zagrebaše svladali tek u produžetku s 4:3. Medveščak je jedini poraz upisao upravo protiv "veprova" koji su ih nadigrali sa 7:3. Dimitrijević s 10 i Završki s 9 bodova predvode poredak strijelaca, a istaknuo se i Kašparek sa 6. Filipović je s 3 boda najučinkovitiji među braničima. Vratar Makovac je u četiri nastupa zaustavio 81,75% udaraca. Trener Sertić je za ovu utakmicu imao na raspolaganju puna četiri napada, tri branička para i dvojicu vratara. Nedostajali su braniči Filipović i Baždar te napadač Janković, a po prvi put ove sezone je dres Medveščaka navukao Šimat.

Branitelj naslova, Zagreb, se nalazi na čelu ljestvice. Zagrebaši su odigrali čak sedam utakmica na kojima su skupili 19 bodova. Jedini neuspjeh su dočekali u već spomenutoj utakmici protiv Medveščaka koju su izgubili u produžetku. "Veprovi" su Siščane svladali dvaput, a mladostaše sva tri puta. Alić je najuspješniji među zagrebašima s 22 boda. Slijede ga Hrvoje Zovko s 19 bodova, Filip Svjetličić sa 17 i Bruno Zovko s 13 bodova. Među braničima se istaknuo i Lovro Slovinac s 8 bodova. Mladi vratar Zaninović je skupio 86,96% obrana. Zagreb je isklizao s 20 igrača i jednim vratarom. U sastavu nije bilo napadača Ljubičića ni Bašića.

Strijelci obje momčadi su bili raspoloženi već od početka utakmice. Završki je na asistenciju Dimitrijevića doveo "medvede" u vodstvo u drugoj minuti. Zagreb je uzvratio samo dvije minute kasnije zgoditkom Bruna Zovka kojem je asistirao Filip Svjetličić. Ista je kombinacija bila na sceni i poslije tridesetak sekundi samo što im se pridružio i Radonić čiju je akciju sa Svjetličićem dovršio Bruno Zovko. Na odgovor "modrih" trebalo je čekati samo 12 sekundi, a strijelac je bio Završki. Petorka koja postigne pogodak obično ustupi mjesto na ledu sljedećoj. Medveščak se nije držao običaja pa je Završki u istoj minuti sjeo na klupu, ali onu za kažnjene. Zagrebaši su nastojali brojčanu prednost pretvoriti u pogodak, ali im to nije pošlo za rukom. "Bijeli" su zadržali napadački zamah i nakon izjednačenja snaga na ledu što je u devetoj minuti preciznim udarcem iskoristio Stipković. "Veprovi" su u drugi dio trećine ušli s minimalnim vodstvom koje su napadačkom igrom nastojali povećati.

Naleti Zagreba nizali su se jedan za drugim no Makovac je skupio nekoliko obrana pa se razlika nije povećala. Pritisak "bijelih" doveo je u 15. minuti do isključenja Belančića-Farkaša. Zagreb nije dugo uživao u brojčanoj prednosti, jer je Alić samo devet sekundi kasnije također napravio prekršaj. Igra četvorice protiv četvorice nije donijela promjenu omjera, a onda su se isključeni igrači, jedan za drugim, vratili na led u 17. minuti. Medveščak je samo minutu kasnije ponovo poravnao omjer. Akciju Šimata i Kolomba, preciznim je udarcem dovršio Kurjaković. Uzbuđenjima tu nije bio kraj. Filip Svjetličić je samo deset sekundi prije odlaska na odmor asistirao Brunu Zovku za hat trick i novo vodstvo Zagreba. "Veprovi" su pošli na odmor s minimalnim vodstvom što im se nije činilo kao odgovarajuća razlika za prikazanu igru. Medveščak je veći dio trećine bio u podređenom položaju, ali je i dalje bio u utakmici.

Medveščak je žestoko otvorio drugu trećinu. Dimitrijević je u 28. sekundi nastavka izjednačio na asistenciju Kurjakovića. Postava "modrih" je ostala na ledu što se ovog puta isplatilo, jer je na asistenciju Jandrića,  Dimitrijević tridesetak sekundi kasnije preokrenuo omjer. Lošim vijestima po Zagreb tu nije bio kraj. Prekršaj Šimca u 23. minuti ostavlja "veprove" s igračem manje. "Medvedi" su prepoznali priliku pa su navalili svim silama. Zagrebova obrana se prvu minutu uspješno odupirala s igračem manje, ali su "modri" u 24. minuti pronašli put do mreže. Poslije kombinacije Završkog i Dimitrijevića, pogodak postiže Kurjaković. Malo bi se koja momčad održala nakon tri primljena zgoditka u isto toliko minuta. Međutim, poslovično borbeni zagrebaši su uzvratili samo minutu kasnije. Hrvoje Zovko je asistirao Filipu Svjetličiću čijim pogotkom "bijeli" hvataju priključak. Zagrebaši su potom preuzeli inicijativu no nije im polazilo za rukom poravnati omjer.

Medveščak je branio minimalnu prednost tražeći prilike iz protunapada. Druga trećina je upravo bila ušla u završnicu kad je Pintur u 36. minuti asistirao Završkom za hat trick. "Veprovi" su u posljednjim minutama prije odmora tražili pogodak kojim bi se vratili na gol manjka no nikako im nije polazilo za rukom svladati Makovca. Kad se već činilo da se u drugoj trećini nema više što dogoditi, Zlatar pravi prekršaj samo deset sekundi prije odlaska na odmor. Zagreb je sačuvao svoju mrežu do kraja trećine no pravi izazov im je tek predstojao na početku zadnje trećine. "Medvedi" su tijekom drugih dvadeset minuta utakmice bili izuzetno učinkoviti pa su unatoč inicijativi protivnika, čak četiri puta zatresli mrežu i iz zaostatka došli do dva gola prednosti. Zagrebaši su imali velikih poteškoća u zaštiti svojih vrata što im je predstavljalo opterećenje pred početak posljednje trećine.

"Modri" su u treću dionicu dvoboja ušli s igračem više, ali i novim čuvarom mreže. Između vratnica je po prvi put ove sezone stao Jurin. "Medvedima" je trebalo samo 36 sekundi da brojčanu prednost pretvore u zgoditak, a strijelac je bio Kašparek. "Veprovi" su po prvi put djelovali uzdrmano što je Medveščak uspio iskoristiti. Soldić je u 43. minuti na asistenciju Belančića-Farkaša povećao prednost na četiri gola. Zagrebašima je u tim trenucima prijetio potop no prekršaj Završkog je dvadesetak sekundi kasnije premjestio igru u Medveščakovu trećinu. Zagrebaši su baražnom paljbom zasuli protivnička vrata, ali im nije pošlo za rukom svladati Jurina. "Veprovi" su zadržali napadački zamah no obrana "modrih" je odbijala sve nalete. Zagrebov pritisak je u 49. minuti doveo do prekršaja Kašpareka. Uslijedila je kanonada "bijelih" prema vratima Medveščaka, ali pak i dalje nije htio proći pokraj raspoloženog Jurina. Zagrebaše je ubrzo stigla "kazna" za sve propuste.

Kašparek je netom po povratku na led asistirao Belančiću-Farkašu koji u 51. minuti pogađa mrežu "bijelih". Medveščak je desetak minuta prije kraja imao velikih pet pogodaka prednosti pa se činilo da ishod više nije bio u pitanju. Međutim, "veprovi" su drugačije mislili. Hrvoje Zovko je u 53. minuti smanjio zaostatak nakon asistencije Bruna Zovka. Budući da je Radonić samo sedam sekundi kasnije sjeo na klupu za kažnjene, izgledalo je da Zagreb više nema vremena bilo što učiniti, čak i ako se obrani. "Medvedi" su tražili priliku da novim pogotkom ugase svaku nadu u preokret no Alić je u 54. minuti svladao Jurina. Zagrebaši su izdržali kaznu do kraja, a u 55. minuti trener Bregant zove pola minute predaha kako bi pripremio taktiku za završnicu trećine. "Veprovi" su krenuli u opći napad, a prekršaj Kurjakovića u 56. minuti im pruža priliku za pokušaj podviga. "Modra" obrana je izdržala malo više od minute prije nego što je Bruno Zovko poslije akcije Šimca i Alića zatresao mrežu.

Zagreb je stigao na samo dva gola manjka, a do kraja trećine je ostalo malo više od tri minute. Za utakmicu kakva se igrala te večeri, sasvim dovoljno vremena. Zaninović je dvije i pol minute prije kraja trećine ustupio mjesto šestom igraču. "Veprovi" su krenuli u još jedan juriš i u 60. minuti Bruno Zovko još jednom pogađa mrežu. "Bijeli" su imali još 27 sekundi za veliki pothvat no Medveščak je ipak uspio sačuvati minimalnu prednost i sva tri boda. "Medvedi" su drugom pobjedom protiv prvaka najavili da bi doigravanje moglo biti zanimljivo. Zagreb i dalje ima velikih osam bodova prednosti no u međusobnim okršajima s Medveščakom sada zaostaje za jedan bod što bi moglo biti važno na kraju redovnog dijela prvenstva. Utakmica je bila uzbudljiva no za ovaj uzrast je ipak nedopustivo primiti toliko pogodaka u šezdeset minuta. Hrvatske klubove očekuje dosta posla u najmlađim uzrastima ako žele izbjeći silazak juniorske i mlade reprezentacije u divizije s "egzotičnim" protivnicima.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information