PH kadeti

Raspucavanjem do finala

K Med Mla 180504Medveščak se pobjedom u "majstorici" protiv Mladosti uvrstio u finale doigravanja prvenstva Hrvatske za kadete. U dvoboju kojeg su obilježile tri različite utakmice, odlučujuća treća je u sebi sadržavala osobine sve tri. "Medvjedi" su u prvih dvadeset minuta imali više od igre te su s dva zgoditka u drugom dijelu trećine stekli uvjete za mirniji nastavak utakmice. Međutim, Mladost je u drugom dijelu susreta snažno uzvratila i već nakon pet minuta izjednačila. U završnici trećine "mamuti" preokreću omjer te u zadnju trećinu ulaze s minimalnim vodstvom. Mladostaši su jednom nogom bili u finalu sve do četiri minute prije kraja kad "medvjedi" izjednačuju. Produžetak nije donio pobjednika pa se pribjeglo raspucavanju u kojem je Medveščak bio uspješniji.

Medveščak - Mladost 4:3 (2:0, 0:3, 1:0, 0:0, 1:0) PR

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 4.5.2018.
Gledatelja: 80
Suci: Novak i Metzinger

Strijelci:

1:0 MED Završki (Polonijo) 12'
2:0 MED Završki (Soldić, Kurjaković) 14'
2:1 MLA Bodiroga (Šimunković) 22'
2:2 MLA Goršić (Idžan) 25'
2:3 MLA Idžan 37'
3:3 MED Filipović (Polonijo, Soldić) 56'
4:3 MED Filipović 65'

Udarci na gol:
Medveščak 38
Mladost 25

Isključenja:
Medveščak 2 min
Mladost 4 min

Medveščak: Čavić, Makovac - Filipović, Vukadin, Čeak, Kašparek, Drugović - Polonijo, Bestić, Kurjaković, Soldić, Završki - Žigmund, Valečić, Jandrić, Košević, Sirk - Kuljak, Varžak. Trener: Žibret

Mladost: Janjatović-Lončar, Ždralović - Looser, Polović, Oremuš, Buconjić, Barna - Buljeta, Kireta, Bodiroga, Mandušić, Šimunković - Goršić, Idžan, Bauer. Trener: Janjatović

Dvije sasvim različite utakmice dovele su Medveščak i Mladost do "majstorice" za ulazak u finale. Mladostaši su u prvom susretu imali više od igre, ali je protivnička mreža za njih ostala začarana. Medveščak je na drugoj strani svoje prilike koristio postigavši po jedan pogodak u svakoj trećini. Suočeni s ispadanje, "mamuti" su u uzvratnoj utakmici podigli razinu svoje igre pa su izrešetali suparnika s čak osam pogodaka. "Medvjedi" ni u jednom trenutku nisu bili blizu ulasku u finalni dvoboj protiv Zagreba.

Razumljivo, trener Janjatović odlučio je u trećoj utakmici postaviti potpuno isti sastav kao i dva dana ranije. Momčad koja pobjeđuje se ne mijenja. Potpuno suprotno se postavio stručni stožer Medveščaka koji je za drugu utakmicu potpuno ispremiješao sastav s poraznim posljedicama. "Medvjedi" su u trećoj utakmici vratili prvi branički par Filipović - Vukadin, iz prve utakmice polufinala, dok su u drugom uvrstili Polonija koji je prve dvije utakmice igrao u napadu i Bestića. Navala sa Završkim i dvojicom mlađih kadeta zaigrala je u drugoj postavi dok su u prvom napadu zaigrali Čeak, Kašparek i Drugović koji su bili zajedno i u prvoj utakmici. Sve je bilo spremno za odlučujući okršaj.

Buconjić je već u prvoj minuti udarcem iskosa s lijeve strane pokušao iznenaditi vratara "modrih". Minutu kasnije Bodiroga tuče iz sredine, ali bez uspjeha. Medveščak je uzvratio u trećoj minuti preko Završkog koji izvodi slalom kroz postavu Mladosti i gađa iz sredine no Janjatović-Lončar je bio na mjestu. Uvodnu razmjenu udaraca zaključio je Buconjić u četvrtoj minuti udarcem iz sredine, ali je Čavić bio na visini zadatka. Uslijedilo je zatišje od pet minuta koje je samo na trenutak prekinuo Šimunković kad se u sedmoj minuti našao pred golom no njegov bekhend postao je plijenom vratara Medveščaka.

Svjesni težine uloge, suparnici su više pažnje posvećivali obrani nego organizaciji napada pa se na nova uzbuđenja čekalo sve do sredine prve trećine. Čavić je u devetoj minuti obranio udarac Buconjića s lijeve strane, a u idućem napadu Varžak se probio kroz sredinu i pucao no Janjatović-Lončar je bio spreman. Minutu kasnije vratar "žutih" zaustavlja udarac Soldića s desnog krila, a u nastavku napada i pokušaj Završkog sa suprotne strane. Ofanzivu Medveščaka na trenutak je u 11. minuti prekinuo Bodiroga bekhendom slijeva, a potom se igra ponovo premjestila u trećinu Mladosti.

Završki je udarcem slijeva pokušao dovresti svoju momčad u vodstvo, a u nastavku akcije Jandrić je snažnim udarcem iz sredine zamalo "probio" protivničkog vratara. Pritisak "medvjeda" naposljetku je urodio plodom u 12. minuti. Polonijo je uputio ne odviše jak udarac s plave linije, a Završki vješto skrenuo pak u mrežu. Prije nego što su "mamuti" stigli odgovoriti na protivnički izazov, Medveščak je dvije minute kasnije povećao prednost. Kurjaković je uposlio Soldića na desnom krilu koji daje pak poprijeko za Završkog, a strijelac vodećeg pogotka "modrih" udarcem iz prve pogađa vrata Mladosti.

Trener Mladosti smjesta je pozvao pola minute predaha kako bi primirio svoje igrače i spriječio poraz u već prvoj trećini. Međutim, naleti Medveščaka nisu odmah prestali. Čeak je već u idućem napadu gađao slijeva no Janjatović-Lončar je bio na mjestu. Mladost je potom na nekoliko minuta primirila igru čekajući završetak trećine. "Medvjedi" nisu htjeli ispustiti plijen pa je u 17. minuti Završki uposlio Soldića pred vratima. Mlađi kadet Medveščaka je pucao, a vratar "žutih" sjajnom obranom zadržao svoju momčad u utakmici. U nastavku akcije Filipović tuče s plave linije no bez uspjeha.

Kad se već činilo da će suparnici "premotati" trećinu do kraja, minutu i pol prije odlaska na odmor prekršaj pravi Kireta. "Modrima" je trebalo tridesetak sekundi da se postave u napadačkoj trećini, a onda je Završki udarcem iz sredine pogodio prečku. Malo kasnije Vukadin tuče s plave linije, a Polonijo skreće pak. Vratar "žutih" se nije dao iznenaditi pa je Mladost zadržala nadu u povratak u utakmicu. Medveščak je mogao zadovoljno poći na odmor, jer je bio bolja momčad no ostala je žal za propuštenom prilikom da se protivnika slomi već u prvih dvadeset minuta. Mladostaši su se našli u ozbiljnom, ali ne i izgubljenom položaju.

"Mamuti" su prvo izdržali preostalih tridesetak sekundi s igračem manje, a minutu kasnije su smanjili zaostatak. Šimunković je uposlio Bodirogu koji udarcem slijeva postiže prvi pogodak za "žute". Dvije minute kasnije Idžan se našao iza gola odakle je uposlio Goršića pred vratima no Čavić je bio na mjestu. U 25. minuti dvojac mlađih kadeta ponavlja istu akciju. Idžan je od iza gola asistirao Goršiću koji iz neposredne blizine izjednačuje. Ni najveći optimisti među navijačima Mladosti nisu se nadali ovako brzom poravnanju. No, to je samo značilo da suparnike očekuje više od pola sata neizvjesne borbe.

Novonastala ravnoteža dovela je do zatišja tijekom kojeg su obje momčadi tražile taktiku kojom bi prešli u vodstvo. Na novo uzbuđenje trebalo je pričekati do 29. minute kad je Čeak odličnim udarcem s plave linije natjerao Janjatovića-Lončara na veliku obranu. Mladost je odgovorila preko Buljete koja je gađala iskosa s lijeve strane, a u nastavku napada u prilici se našao i Buconjić no Čavić je zaustavio njegov udarac iz blizine. Medveščak je mogao povesti u idućem napadu kad se Polonijo probio kroz postavu "žutih" i tukao iz sredine. Vratar Mladosti odbio je pak, ali samo do Polonija koji ni iz drugog pokušaja nije bio uspješan.

Soldić je u 32. minuti zaprijetio udarcem slijeva, a Mladost odgovara preko Goršića koji je udarcem s lijevog krila zamalo iznenadio vratara "modrih". Medveščak je šest minuta prije kraja trećine ostao s igračem više zbog isključenja Oremuša. Filipović je u 36. minuti dva puta opalio s plave linije, ali nije uspio svladati Janjatovića-Lončara. Bilo je to sve što su "medvjedi" napravili s brojčanom prednosti, a četrdesetak sekundi kasnije Mladost je preokrenula omjer. Idžan je prošao po lijevom krilu, obišao vrata i udarcem iz neposredne blizine svladao Čavića.

"Medvjedima" je trebalo par minuta da se priberu od ovog udarca, ali su stigli stvoriti prigodu za pogodak prije završetka trećine. Završki se u zadnjoj minuti probio pred vrata i pucao no Janjatović-Lončar je bio na mjestu. Mladostaši su uzvratili preko Mandušića, a onda je druga trećina završila. Ovog puta su zadovoljniji bili mladostaši koji su ne samo nadoknadili zaostatak iz prvih dvadeset minuta nego su drugu trećinu završili s minimalnim vodstvom. Pritisak je sada bio na "modrima" koji su imali dvadeset minuta da se izvuku od ispadanja iz doigravanja.

Medveščak je poslije samo jedne minute u zadnjoj trećini ostao s igračem manje zbog prekršaja Soldića. Mladost je zaprijetila u 42. minuti udarcem Polovića s plave linije. Minutu kasnije isti igrač ponovo gađa s plave linije no njegov pak pogađa stativu. Nakon izjednačenja snaga na ledu nastupilo je zatišje od punih pet minuta. "Mamuti" nisu htjeli ništa riskirati, a "modrima" ništa nije polazilo za rukom. Medveščak je povezao svoje redove tek u 48. minuti kad je Soldić dobio pak pred vratima no njegov udarac je vratar "žutih" odličnom intervencijom zaustavio.

U nastavku napada Vukadin tuče s plave linije, a minutu kasnije Polonijo pokušava izjednačiti udarcem iz blizine. Janjatović-Lončar i dalje je bio na visini zadatka. Bodiroga je u idućem napadu pokušao pogoditi udarcem sdesna no mreža "modrih" se nije zatresla. Medveščak je tražio način da se približi protivničkim vratima no mladostaši su učinkovito trošili vrijeme. Minute su prolazile, a "medvjedi" nisu mogli pronaći prostor za udarac. Novu priliku Medveščak je stvorio tek u 53. minuti kad je Filipović povukao protunapad kojeg je završio udarcem sdesna.

Bio je to znak za početak velike ofanzive "modrih". Vukadin je minutu kasnije opalio s plave linije, ali Janjatović-Lončar se nije dao iznenaditi. Malo kasnije u prilici se našao Završki no njegov pokušaj iskosa s lijeve strane nije bio uspješan. Vratar "žutih" zaustavio je i udarac Filipovića iz sredine nakon protunapada u 56. minuti. Malo kasnije, pločica se zakoprcala u mreži Mladosti. Soldić je dao pak za Polonija u sredini koji ga šalje nadesno odakle Filipović preciznim udarcem vraća Medveščak u utakmicu. Šokirani mladostaši nisu bili u stanju odgovoriti na ovaj izazov, a "medvjedi" nisu više ništa htjeli riskirati pa su preostale četiri minute do kraja trećine protekle u "premotavanju" igre do zadnje sirene.

Nakon 180 minuta igre još uvijek nismo dobili protivnika Zagreba u finalu doigravanja. Obje momčadi su imale svoje trenutke i u prve dvije utakmice i u trećoj, a sada je pet minuta trebalo dovesti do pobjednika. Soldić je već u 61. minuti mogao odlučiti ishod udarcem iz blizine. Minutu kasnije Janjatović-Lončar brani i udarac Vukadina s plave linije. Naleti "modrih" su se nastavili pa se Završki našao u prilici u 63. minuti, a malo kasnije Polonijo gađa s plave linije, ali ne pogađa mrežu. Mladost je došla do izražaja tek u 64. minuti kad je Šimunković pucao iz neposredne blizine, a Buconjić propustio pospremiti odbijanac.

Čeak je u idućem napadu tukao iz sredine nakon čega su "žuti" imali priliku sezone. Dvojica mladostaša išla su sama prema vratima. Šimunković se odlučio za udarac bekhendom iz blizine no Čavić je spasio svoju momčad. Medveščakova klupa odlučila je potrošiti pola minute predaha, a posljednja stvar koju su gledatelji vidjeli prije raspucavanja bio je udarac Polonija koji je iz neposredne blizine pogodio prečku. Uskoro se ponovo začula sirena što je značilo da je uzbuđenje dosegnulo vrhunac.

Prvi izvođač za Mladost bio je Polović no njegov udarac iz zgloba nije pronašao put do mreže. Završki se polako približavao vratima kroz sredinu, ali ni on nije bio uspješniji. Goršićev udarac završio je u Čavićevoj rukavici. Filipović koji je "medvjedima" donio izjednačenje, postao je junak polufinala nakon što je udarcem iz zgloba poslao pak pod prečku. Bodiroga je pokušao spasiti "mamute" no njegov bekhend nije bio precizan. Medveščak se uvrstio u finale gdje će braniti naslov prvaka protiv "veprova".

Bio je to uzbudljiv dvoboj u kojem se doslovno do zadnjeg trenutka nije moglo predvidjeti tko će se sučeliti Zagrebu u finalu doigravanja. Medveščak je na kraju opravdao ulogu favorita koju je ponio zahvaljujući drugom mjestu u redovnom dijelu prvenstva, ali i većem broju igrača sa značajnijim ulogama u selekciji Teama Zagreb. Unatoč navedenom, "medvjedi" su opasno živjeli protiv Mladosti spasivši se od ispadanja tek nekoliko minuta prije kraja trećine.

Mladost je ispustila veliku priliku da nadmaši svoje mogućnosti. U hrvatskom okruženju, redoslijed momčadi u kadetskom prvenstvu u najvećem broju slučajeva slijedi redoslijed u uzrastu mlađih kadeta od prije dvije godine. Ova godišta "mamuta" bila su treća u sezoni 2015/16 i ostala su treća i kao kadeti. Mladostaši će imati za čim žaliti. Prvu su utakmicu izgubili s glatkih 3:0, ali su imali dvije stative na početku utakmice. U drugoj su "rastavili" protivnika, a u trećoj preokrenuli 0:2 samo da bi ispustili vodstvo u završnici. "Mamutima" su u kritičnim trenucima nedostajali igrači koji bi preuzeli teret odluke, a njih nije bilo pa su veliku ulogu na sebe preuzeli mlađi kadeti od kojih se ipak ne može očekivati da predvode kadetski sastav. U svakom slučaju mladostaši ne moraju očajavati, jer kako igrači postaju stariji, tako se smanjuju razlike među njima pa i prvenstva postaju izjednačenija, a i mlađi igrači se mogu lakše nositi sa starijima.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information