PH - mlađi juniori

Čuda se ipak (ne) događaju

MJ Med Zag 180430 1Mlađi juniori Zagreba izveli su pravi podvig svladavši Medveščaka u odlučujućoj utakmici polufinala doigravanja. "Medvjedi" su bolje ušli u utakmicu u kojoj su nastojali izboriti ulazak u finale. Svoju premoć okrunili su tek u drugom dijelu trećine s dva pogotka u razmaku od dvadesetak sekundi. Međutim, zagrebaši su ubrzo smanjili zaostatak održavši neizvjesnost utakmice. Medveščak se početkom druge trećine vratio na dva razlike pa se činilo kako će dvoboj završiti u skladu s očekivanjima. Zagrebaši se nisu predavali pa su se sredinom trećine ponovo približili na gol manjka. Neposredno pred završetak trećine, "veprovi" izjednačuju. "Medvjedi" su u zadnjoj trećini pojačali pritisak ne bi li napokon slomili otpor protivnika. Međutim, Zagrebova vrata su bila zaključana, a kad su zagrebaši sredinom trećine preokrenuli omjer, Medveščaku je počelo ponestajati vremena. Unatoč pritisku, "veprovi" su izdržali protivnički nalet i veliko je slavlje moglo početi.

Medveščak - Zagreb 3:4 (2:1, 1:2, 0:1)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 30.4.2018.
Gledatelja: 90
Suci: Novak, Saković i Premerl

Strijelci:

1:0 MED Bebek 15'
2:0 MED Pavetić (Čavlović, Bebek) 15'
2:1 ZGB Bezuk (Marinković) 17'
3:1 MED Završki 21'
3:2 ZGB Bezuk (Marinković) 29'
3:3 ZGB Bokšić (Ljubičić) 39'
3:4 ZGB Kumanović (Čiček) 52'

Udarci na gol:
Medveščak 49
Zagreb 23

Isključenja:
Medveščak 10 min
Zagreb 2 min

Medveščak: Bujanić, Debeljak - Podboj, Čavlović, Pavetić, Bebek, Završki - Čavić, Filipović, Joureau, Polonijo, Pejaković - Čeak, Vukadin, Maurović, Groznik, Čaić. Trener: Sertić

Zagreb: Mikulić - Alić, Digula, Čiček, Matuško, Kumanović - Radonić, Bezuk, Bokšić, Marinković, Ljubičić - Slovinac L., Švarc, Vukovojac-Dugan, Kovač, Slovinac J. - Lihtenvalner, Zovko. Trener: Blagus

Kratko je trajalo zadovoljstvo mlađih juniora Medveščaka nakon pobjede nad Zagrebom u uzvratnoj utakmici polufinala doigravanja. U tri dana koliko je proteklo između druge i treće utakmice, "medvjedi" su ostali bez još jednog napadača. Trener Sertić u "majstorici" nije mogao računati ni na Mihalića pa je ostao na 15 igrača i dvojicom vratara od kojih su petorica bili kadeti. Ipak, i takav, okrnjeni Medveščak još uvijek je u svom sastavu imao sedmoricu standardnih članova selekcije Teama Zagreb od kojih se očekivalo da donesu prevagu. "Medvjedi" su isklizali u istim postavama kao i u prethodnoj utakmici koju su riješili u svoju korist, s izuzetkom trećeg napada u kojem je na mjestu Mihalića zaigrao Maurović.

Trener Zagreba Blagus odlučio se unijeti jednu izmjenu u postave s kojima je odigrao prethodnu utakmicu. Alić se pridružio Diguli u prvom braničkom paru, a Radonić je zaigrao s Bezukom u drugoj postavi. "Veprovi" su kao i prošli put prijavili 17 igrača i vratara no očekivalo se da će, kao i u prva dva susreta, većinu vremena, ako ne i svo, odigrati sa samo dvije postave. Zagrebaši su i u te dvije postave imali šestoricu kadeta, a ukupno ih je u sastavu bilo 11. Zagreb u ovoj utakmici nije imao što izgubiti, jer je i "majstorica" smatrana nemogućom misijom. Međutim, kad su se već našli u prilici napraviti nesvakidašnji podvig, od "veprova" se moglo očekivati da će se boriti do posljednje sekunde.

Suparnici su oprezno ušli u utakmicu pa se na prvi udarac čekalo do treće minute kad je Joureau tukao slijeva. Zagreb uzvraća minutu kasnije preko Kumanovića, a u petoj minuti Mikulić brani pokušaj Čavlovića iz sredine. Malo kasnije, prekršaj Bebeka dovlači "veprove" u napadačku trećinu. "Modri" su se dobro branili s igračem manje te su protivnika ograničili na udarac Čičeka s plave linije u sedmoj minuti. Nakon izjednačenja snaga na ledu uslijedilo je zatišje koje je potrajalo do devete minute kad Joureau bježi svojim čuvarima i svoj prodor završava udarcem iskosa s lijeve strane. Mikulić je sjajnom obranom sačuvao svoju mrežu no bila je to tek najava Medveščakove ofanzive.

Maurović je na sredini trećine iskušao svoj udarac s desne strane. Bokšić je minutu kasnije osvojio pak i pobjegao u protunapad no Bujanić je iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik. "Medvjedi" su nastavili s naletima pa je u istoj minuti Pavetić od iza gola uposlio Bebeka koji tuče iz sredine. Mikulić je ponovo bio na mjestu. Bebek je i u 12. minuti opalio iz sredine, ali s istim učinkom. Malo kasnije iz sredine gađa i Joureau no raspoloženi vratar "bijelih" samo skuplja obrane. Groznik je u 14. minuti pokušao iznenaditi Mikulića udarcem iskosa s desne strane, ali je Zagrebov čuvar mreže i dalje bio na visini zadatka.

Strašan pritisak Medveščaka napokon je urodio plodom u 15. minuti. Bebek je izveo slalom kroz postavu "bijelih" te s desnog krila uklizao u sredinu odakle je preciznim udarcem pogodio mrežu. Dvadesetak sekundi kasnije, Mikulić je po drugi put morao vaditi pak iz mreže. Bebek je osvojio buli na centru i vratio pak do Čavlovića. Branič "modrih" predaje pločicu Pavetiću koji je prošao po desnoj strani i preciznim udarcem iznenadio čuvara mreže "veprova". Činilo se u tom trenutku kako je Zagreb poslije ovog dvostrukog udara bio na korak od poraza. Podboj je u 16. minuti tukao s desne strane, a u nastavku napada Polonijo pokušava iznenaditi Mikulića udarcem iskosa s desne strane.

Zagrebaši su "preživjeli" bez dodatne štete, a onda su krenuli uzvratiti. Marinković je već u idućem napadu opasno zaprijetio udarcem slijeva, a u 17. minuti Zagreb hvata priključak s "modrima". Marinković je s desnog krila dao pak poprijeko do Bezuka koji je udarcem slijeva iznenadio protivničkog čuvara mreže. Protuofanziva "veprova" završila je nakon udarca Marinkovića iz neposredne blizine dvije minute prije kraja trećine. Završnica trećine pripala je "medvjedima". Polonijo je u 19. minuti gađao sdesna, a malo kasnije Podboj tuče s plave linije. Mikulić je potom obranio i bekhend Pavetića iz blizine te udarac Pejakovića s lijevog krila čime je pokazao da se potpuno oporavio od primljenih pogodaka.

Ishod prve trećine nagovještavao je žestoku borbu u nastavku. Medveščak je svakako htio izbjeći još jednu neizvjesnu završnicu dok je Zagreb namjeravao držati se što dulje pa što bude. "Medvjedi" su već u prvoj minuti nastavka pokazali da misle ozbiljno. Završki je izveo slalom kroz postavu "veprova" i udarcem iz sredine vratio prednost Medveščaka na dva gola razlike. Pogodak je "modrima" dao dodatni poticaj. Čavić je u idućoj minuti zaprijetio udarcem s plave linije, a u nastavku napada Filipović gađa iz sredine. Naposljetku je Pavetić u 23. minuti pokušao iznenaditi Mikulića udarcem iskosa s desne strane, ali nije uspio. Sada je došao red na odgovor zagrebaša.

Kumanović je u 24. minuti udarcem iz sredine započeo protuofanzivu "bijelih". Minutu kasnije Ljubičić izvodi slalom kroz protivničku obranu i tuče iz sredine no Bujanić je bio na mjestu. Čiček je u 25. minuti pokušao s lijeve strane, ali ni njemu nije pošlo za rukom smanjiti zaostatak Zagreba. Medveščak je odbio nalet protivnika i krenuo po novi pogodak kojim bi se sasvim približio konačnoj pobjedi. Bebek je u idućem napadu tukao s plave linije, a u 26. minuti Mikulić brani udarac Filipovića iz sredine. Polonijo je minutu kasnije pokušao iznenaditi protivničkog vratara udarcem iskosa s desne strane, ali je Mikulić bio spreman.

U 29. minuti Kumanović pokušava bekhendom iz sredine, a Bujanić brani. Marinković je potom osvojio buli u napadačkoj trećini i vratio pak za Bezuka koji ispaljuje projektil u rašlje Medveščakovih vrata. Zagreb je ponovo uhvatio priključak s "modrima". Uslijedilo je razdoblje obostrano otvorene igre u kojoj su i jedni i drugi tražili pogodak kojim bi usmjerili utakmicu u vlastitu korist. Marinković je u idućem napadu pokušao izjednačiti udarcem iskosa s lijeve strane. Podboj odgovara minutu kasnije na sličan način samo s desne strane. Kumanović je potom u 31. minuti opalio s lijevog krila no Bujanić je bio na mjestu. Uzvratio je Joureau bekhendom s lijeve strane, a Čavlović je dvaput za redom tukao s plave linije no nije uspio "probiti" Mikulića.

Prekršaj Vukadina u 32. minuti premješta igru u trećinu Medveščaka. "Modri" su osvojili buli pa je Bebek udarcem s crvene linije pokušao iznenaditi Mikulića. Zagrebašima je trebalo dugo da organiziraju napad pa tek Bezuk u 34. minuti uspio proći kroz postavu protivnika i opaliti iz sredine. Uskoro su se snage na ledu izjednačile, a prvu prigodu imao je Filipović koji je udarcem s plave zaprijetio vratima Zagreba. Malo kasnije prekršaj pravi Polonijo. Zagreb je i dalje držao pak te je u uspio iznuditi i prekršaj Čavića. "Veprovi" su sada imali dvije minute s dvojicom igrača više što im je dalo sjajnu priliku za izjednačenje.

Kumanović je u 36. minuti tukao iz sredine, ali je Bujanić bio na mjestu. U nastavku napada ponovo se u prigodi našao Kumanović no vratar "modrih" je obranio njegov udarac iz blizine. Bilo je to sve od "veprova" koji su ipak zadržali napadački zamah i nakon izjednačenja snaga na ledu. Kumanović i dalje nije bio sretne ruke jer je u 37. minuti udarcem sdesna pogodio prečku. Dvije minute kasnije Završki se našao pred vratima Zagreba, ali je pogodio stativu. Kad se već činilo da će se u zadnju trećinu ući s minimalnim vodstvom Medveščaka, "bijeli" su izjednačili. Minutu i pol prije kraja trećine Ljubičić je uposlio Bokšića koji je udarcem iz sredine iznenadio Bujanića.

Nakon dvije utakmice i dvije trećine, suparnici su bili potpuno izjednačeni. Medveščak je ponovo prokockao priliku da mirno privede utakmicu kraju i proslavi ulazak u finale. Zagrebaši su se još jednom vratili u utakmicu i sada su imali dvadeset minuta za izvesti jedan od najvećih podviga u povijesti hrvatskih prvenstava mlađih uzrasta. Posljednja trećina počela je mirno, bez uzbuđenja sve do 43. minute kad je Polonijo udarcem iskosa s desne strane pokušao vratiti "medvjede" u vodstvo. Minutu kasnije Filipović pokušava čak s crvene linije, a u idućoj minuti odgovara Kumanović udarcem iz sredine kojeg Bujanić odbija ponovo do Kumanovića međutim prvi strijelac "bijelih" ne uspijeva bekhendom iz blizine ugurati pak u mrežu.

Kumanović se u 45. minuti opet našao pred vratima Medveščaka, ali bez uspjeha. Čavić je minutu kasnije zamalo vratio "modre" u vodstvo. Pak je već prošao Mikulića no njegovi suigrači su ispucali pločicu s crte gola. Bebek je u nastavku napada tukao iz sredine, a potom je Vukadin iskušao svoj dalekometni udarac. Branič Medveščaka je u 47. minuti morao sjesti na klupu za kažnjene. Bezuk je prvi zaprijetio udarcem iz sredine no "medvjedi" su minutu kasnije odgovorili preko Pavetića čiji je udarac iz sredine Mikulić krajnjim naporom zaustavio. Prije nego što su se snage na ledu ponovo izjednačile, u prilici se našao i Čiček, ali je njegov udarac sdesna Bujanić obranio.

U 50. minuti je ponovo na sceni Kumanović no njegov udarac sdesna ne pronalazi put do mreže. Joureau je malo kasnije mogao povesti "modre" prema pobjedi. Izašao je sam pred gol i iz neposredne blizine pucao, ali Mikulić još jednom fantastičnom obranom zadržava svoju momčad u utakmici. Filipović tuče iz sredine u 51. minuti, a minutu kasnije Marinković je zaprijetio udarcem izravno iz bulija. Marinković je osvojio i idući buli i dao pak za Čičeka koji ga vraća na plavu liniju prema Kumanoviću. Napadač "bijelih" je potom udarcem iz daljine iznenadio čuvara mreže Medveščaka.

"Modri" su se sada našli u škripcu. Ostalo im je manje od devet minuta da stignu prednost Zagreba i izbjegnu poraz o kojem bi se dugo pričalo. Iznenađenja se u hrvatskom hokeju ne događaju tako često. Pavetić je u 53. minuti udarcem iz sredine pokušao na brzinu uzvratiti "veprovima". Minutu kasnije Zagrebova vrata zasipa dalekometna paljba braniča Filipovića i Čavića pri čemu je potonji pogodio Mikulića u kacigu. Marinković je u 55. minuti nakratko prekinuo ofanzivu "medvjeda" udarcem s desnog krila no prekršaj Kumanović ubrzo je vratio akciju u trećinu Zagreba.

Čavlović je u dva navrata dalekometnim udarcima nastojao "probiti" Mikulića. Trener Blagus je potom prvi prekid iskoristio za pola minute predaha svojim iscrpljenim igračima. Zagrebaši su aktivnom obranom držali "medvjede" podalje od svojih vrata pa je još samo Podboj stigao u 57. minuti zaprijetiti udarcem s plave linije. Netom po izjednačenju snaga na ledu Kumanović gađa s desnog krila, a u idućem napadu na isti način uzvraća Joureau."Modri" su sada krenuli na sve ili ništa. Polonijo je u 58. minuti opasno zaprijetio udarcem sdesna, a minutu kasnije pred vratima se našao Bebek. Bujanić je pedeset sekundi prije kraja trećine ustupio mjesto šestom igraču.

Bebek se našao pred vratima no njegov udarac Mikulić brani, a potom i odbijanac. Još je bilo vremena za pokušaj Podboja s desne strane, a onda je sirena označila kraj jednog od najneobičnijih polufinalnih dvoboja u hrvatskim prvenstvima mlađih uzrasta. Zagreb je u redovnom dijelu prvenstva izgubio obje utakmice protiv Medveščaka tijekom kojih je postigao samo jedan pogodak. Unatoč dvjema pobjedama nad Siskom, "veprovi" su doigravanje dočekali s negativnom gol razlikom. Međutim, u doigravanju su zagrebaši pokazali kako i s desetoricom igrača i raspoloženim vratarom mogu svladati protivnika koji je prije dvoboja bio apsolutni favorit. Zagreb je, uz zavidnu izdržljivost, pokazao i visok borbeni duh kojeg nikakav rezultatski zaostatak nije mogao slomiti. Posebni značaj pobjedi zagrebaša daje već spomenuta činjenica da su više od polovice igrača koji su iznijeli teret ovog dvoboja bili kadeti.

Na drugoj strani ostali su razočarani "medvjedi". Unatoč izostanku prvog strijelca Dimitrijevića, Medveščak je s osmoricom standardnih članova selekcije Teama Zagreb, drugim riječima reprezentativaca u uzrastu do 16 godina bio veliki favorit protiv "veprova" koji su imali samo dvojicu u selekciji. Bilo je gotovo nevjerojatno gledati kako su "medvjedi" u trenutku kad su trebali biti na vrhuncu svojih mogućnosti, bili ukočeni od strane protivnika kojeg se prije dvoboja smatralo lakom preprekom. Navijači Medveščaka mogli su se s pravom pitati kolika je odgovornost stručnog stožera kojem nije pošlo za rukom pripremiti igrače ne za jednu, nego za čak tri utakmice.

Šira se hokejaška javnost jednako tako mora zapitati temeljem čega je istom tom stručnom stožeru povjerena selekcija? Ovakav neuspjeh klupske momčadi koju su cijelu sezonu trenirali i vodili postavlja pitanje kriterija po kojem se ulazilo u selekciju. Podjednak broj reprezentativaca iz Mladosti i Medveščaka trebao je sugerirati podjednaku snagu ove dvije momčadi no učinak na ledu jasno je pokazivao nesrazmjer snaga u korist "mamuta". Ishod ovog polufinala daje razloga za sumnju kako su pojedinci svoje mjesto u selekciji dobili zahvaljujući klupskoj pripadnosti, a ne pokazanom igrom na ledu. Time se baca dodatna sjena na učinak stručnog stožera koji je upropastio sezonu ne samo selekciji, nego i vlastitom klubu. Ako se tako pogledaju stvari, onda pobjeda Zagreba zapravo i nije bila čudo, nego pobjeda struke.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information