Reprezentacija

Prvi ispit - Rumunjska

RomU18Hrvatska juniorska reprezentacija sredinom travnja putuje u Poljsku gdje će nastupiti na svjetskom prvenstvu divizije IIA. Naš najmlađi reprezentativci će se osim reprezentaciji domaćina, sučeliti vršnjacima iz Rumunjske, Velike Britanije, Nizozemske i Srbije. Hrvatski juniori su od preustroja sustava svjetskih prvenstava šest puta nastupili u četvrtom razredu natjecanja prije nego što su 2017. ispali u diviziju IIB. Dva su pokušaja povratka bila neuspješna, a poslije dvogodišnje stanke zbog pandemije koronavirusa, Hrvatska se 2022. vratila u društvo u kojem je godinama nastupala. Hrvatski mladi hokejaši su prošle sezone odličnom igrom osvojili drugo mjesto propustivši ispred sebe samo reprezentaciju Litve. Ove sezone se kao glavni cilj postavlja ostanak u diviziji IIA, jer je velik broj hokejaša iz prošlogodišnje momčadi izgubio pravo nastupa, a uvjeti za bavljenje hokejom su ove sezone nisu bili na razini potrebnoj za održavanje kakvoće. Nadajmo se da će naši dečki dati sve od sebe i osvojiti dovoljno bodova kako bi i dogodine ostali na ovoj razini natjecanja.

Opširnije...

Hrvatska protiv Estonije - 7 godina kasnije

Estonia02Posljednjeg dana svjetskog prvenstva divizije IB mladu reprezentaciju Hrvatske čeka vjerojatno odlučujući susret u borbi za opstanak. Hrvatski hokejaši će se sučeliti reprezentaciji Estonije, države koja je površinom manja i koja ima tri puta manje stanovnika od Hrvatske, a ipak ima sedam zatvorenih i pet otvorenih klizališta. Hrvatski hokejaši su se često susretali s estonskima u sva tri uzrasta, a u posljednje vrijeme Estonci su imali više uspjeha. Estonsku mladu reprezentaciju je novi sustav natjecanja zatakao u diviziji IIB. Momčad s Baltika je već u drugoj sezoni izborila napredak u diviziju IIA  u kojoj je ostala šest godina, napredujući malo po malo sve dok se ponovo nije probila u viši razred natjecanja. Estonci su u diviziji IB već četvrtu godinu za redom pa ćemo se imati priliku boriti za bodove po prvi put poslije prosinca 2016. Tada smo upravo u Tallinnu ispali u diviziju IIB iz koje smo se jedva iskoprcali prije dvije godine.

Opširnije...

Hrvatska protiv Poljske - 11 godina kasnije

Poland01Hrvatska će poslije dvije teške utakmice na uvodu svjetskog prvenstva mladih reprezentacija imati dan odmora, a onda joj slijedi dvoboj protiv Poljske. Poljaci su još od preustroja sustava svjetskih prvenstava možda i najstalniji član divizije IB. Poljska je samo jednom izostala iz trećeg razreda svjetskog hokeja kad se poslije pobjede na turniru u Donjecku 2012. uvrstila u diviziju IA iz koje je smjesta ispala. Poljaci su u pravilu osvajali medalje pa su u razdoblju od 2014. do 2018. osvojili jednu broncu i četiri srebra za redom. Poljska reprezentacija je prije dvije godine podbacila i ostala tek šesta, ali nije ispala zbog izbacivanja Rusije i Bjelorusije sa svjetskih prvenstava. Hrvatska reprezentacija je protiv poljske posljednji put igrala na istom turniru kao i protiv Talijana. Bili su to slavni dani za hokej u Hrvatskoj kad se u Domu sportova tražila "karta više za EBEL", a mlada reprezentacija je sjajnim igrama davala nadu u svijetlu budućnost hrvatskog hokeja.

Opširnije...

Hrvatska kreće iznova

NajavaIIIAUtakmica između ženskih reprezentacija Ukrajine i Bugarske otvorit će svjetsko prvenstvo divizije IIIA koje će biti prvo službeno natjecanje na zagrebačkom novom klizalištu u Utrinama. Pod angliziranim imenom Admiral Ice Dome nalazi se ledena ploha natkrivena balonom koja bi trebala predstavljati slamku spasa za zagrebačke ledene sportove. U razdoblju u kojem je raspoloživost postojećih ledenih površina u Domu sportova, Velesajmu i na Šalati podložna politikanstvu, lažnoj besparici, dotrajalosti infrastrukture i vremenskim neprilikama, privatna inicijativa ljudi okupljenih oko Medveščaka Admirala udahnula je novi život zagrebačkom hokeju koji od potresa 2020. jedva preživljava. Svjetsko prvenstvo na kojem će uz navedene dvije i hrvatsku reprezentaciju sudjelovati i sastavi Srbije, Rumunjske i Litve, predstavit će novo ledeno zdanje zagrebačkoj i hrvatskoj sportskoj javnosti. Mlade hrvatske hokejašice nastojat će iskoristiti ovaj polet za ispunjenje svojih sportskih ambicija koje su usmjerene prema proboju u viši razred natjecanja. 

Opširnije...

Hrvatska protiv Ukrajine - 11 godina kasnije

Ukraine01Četvrti protivnik hrvatske mlade reprezentacije na svjetskom prvenstvu na Bledu bit će reprezentacija Ukrajine. Ukrajinci su upravo na prijelazu iz starog u novi sustav svjetskih prvenstava ispali u novoosnovanu diviziju IIA. Mladi ukrajinski hokejaši su se smjesta vratili u viši razred natjecanja u kojem su ostali sve do današnjih dana. Ukrajinska mlada reprezentacija se uglavnom nalazila u donjem dijelu poretka, ali je u dva navrata, 2014. i 2022. osvajala druga mjesta, a 2019. treće. Ukrajinski hokej je u posljednjih desetak godina pretrpio teške udarce zbog raova u Ukrajini. Pobuna u istočnom dijelu države je "odnijela" Donjeck u kojem se nalazio član KHL-a Donbas i u kojem su se posljednji put sučelile hrvatska i ukrajinska mlada reprezentacija, a napad Rusije na Ukrajinu 2022. prekinuo je prvenstvo i potjerao hokejaše u izbjeglištvo. 

Opširnije...

Hrvatska protiv Italije - 11 godina kasnije

Italy02Hrvatska mlada reprezentacija će se drugog dana svjetskog prvenstva na Bledu sučeliti reprezentaciji Italije. Mladi Talijani bili su protivnik naših hokejašima na dva svjetska prvenstva divizije IB u 2012. i 2013. poslije čega su se putovi ove dvije momčadi razišli. Hrvati su ispali u niži razred natjecanja i tu se zadržali desetak godina, dok su Talijani 2014. izborili ulazak u drugi razred svjetskog hokeja. Tu su se zadržali dvije godine, a onda su se vratili u diviziju IB u kojoj nastupaju četiri godine za redom. Italija je 2020. iznenađujuće ispala u diviziju IIA u kojoj se zbog korone zadržala sve do 2022. kad se ekspresno vraća u društvo u kojem je najčešće boravila otkako je uveden sadašnji sustav natjecanja.

Opširnije...

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information