Reprezentacija

Neučinkovitost odnijela bodove

NetvsCroHrvatska mlada reprezentacija je započela nastup na svjetskom prvenstvu divizije IIA porazom od Nizozemske. Naši "vječiti suparnici" su odlično otvorili utakmicu pogotkom u prvoj minuti. Hrvati su se brzo pribrali i za manje od dvije minute izjednačili. Naši dečki su potom preuzeli igru u svoje ruke, ali unatoč velikom broju prigoda nisu uspjeli preokrenuti omjer prije prvog odlaska na odmor. Hrvatska je propušteno u prvih dvadeset minuta nadoknadila prelaskom u vodstvo na samom početku druge trećine. Hrvatska je zagospodarila ledenom plohom, ali su Nizozemci izdržali opsadu svojih vrata bez nove štete sve do završetka druge trećine. Nizozemska je u zadnjoj trećini zaigrala bolje, iskoristivši svoju bolju izdržljivost. Hrvati su čuvali minimalnu prednost sve do sredine zadnje trećine kad "tulipani" brojčanu prednost pretvaraju u izjednačenje. Budući da u preostalih osam minuta ni jedni niti drugi nisu pronašli put do mreže, morao se igrati produžetak. Nizozemska se bolje snašla u dodatnom vremenu i pogotkom na polovici produžetka izborila pobjedu i vrijedna dva boda. (photo by IIHF)

Nizozemska - Hrvatska 3:2 (1:1, 0:1, 1:0, 1:0) PP

Kaunas, Ledena dvorana, 11.12.2022.
Gledatelja: 112
Suci: Peretjatko, Hashimoto i Timofejev

Strijelci:

1:0 NIZ Timmer (Collard) 1'
1:1 HRV Kašparek (Alić, Ljubičić) 3'
1:2 HRV Idžan B. (Alić, Idžan V.) 22'
2:2 NIZ de Bruijn (Collard) 52' PP1
3:2 NIZ de Bruijn (Doop, Collard) 63'

Udarci na gol:
Nizozemska 28
Hrvatska 47

Isključenja:
Nizozemska 10 min
Hrvatska 6 min

Nizozemska: Ansems, Luitwieler - Doop, de Bruijn, Vosmer, Arts, Collard - van Wingerde, Schults, Kronenburg, Timmer, Bos - Helenklaken, Jongmans, van Stuijvenberg, van de Brink, Vooren - Castronovo, Filippini, Roodenburg, Speel, Rentmeester. Izbornik: Zwarthoed

Hrvatska: Janjatović Lončar, Slade - Filipović, Alić, Dimitrijević, Marinković, Završki - Čavlović, Bezuk, Bebek, Idžan V., Idžan B. - Vukadin, Slovinac, Bodiroga, Jurić, Polonijo - Čeak, Šimunković, Zovko H., Kašparek, Ljubičić. Izbornik: Sertić

Od posljednjeg okršaja mladih reprezentacija Nizozemske i Hrvatske prošla su samo tri mjeseca pa su Nizozemcima sjećanja na bezbolni poraz od Hrvatske još uvijek bila svježa. U odnosu na sastav koji je izgubio s 4:2 u Pioniru, tadašnji pomoćnik izbornika Zwarthoed, je preuzeo vođenje reprezentacije. U sastavu su svoje mjesto našla desetorica od 14 igrača iz prošlosezonske momčadi koji su imali pravo nastupa i ove sezone. Od petorice najučinkovitijih igrača iz momčadi koja je igrala u Beogradu, nema samo dvojice rođenih 2002. koji više nemaju pravo nastupa. Napadači Timmer i Collard te de Bruijn koji je premješten u obranu, predvodili su nizozemsku momčad i u Kaunasu.

Na drugoj strani izbornik Sertić je u Litvu poveo čak 17 igrača koji slavili protiv Nizozemske u beogradskom okršaju. Izostali su samo napadači Grgurić i Pavetić. Novi igrači su prošlosezonski juniorski reprezentativci, Čeak, Ljubičić i Polonijo, dok su debitanti vratar Slade i branič Bezuk. Većinu hrvatskog sastava čine igrači iz domaćih klubova koji nastupaju kao selekcija Team Croatia u IHL-u za igrače do 19 godina. Uz njih 12-oricu, nalaze se dvojica igrača koji igraju samo seniorski IHL. Osmorica igrača nastupaju u inozemstvu, od kojih četvorica u Švedskoj, dvojica u Češkoj, a po jedan u Finskoj i Sloveniji. Na žalost, u sastavu nema dvojice igrača koji nastupaju u Sloveniji i Švedskoj s kojima bi reprezentacija zasigurno bila jača, ali koga nema, bez njega se može.

Utakmica je počela loše po hrvatsku reprezentaciju. Doop je u prvoj minuti s plave linije ubacio pak u sredinu i pogodio Timmera. Pak se odbio do Vita Idžana koji se pokušao probiti iza svog gola no Timmer mu je izbio pak koji je prošao pokraj iznenađenog vratara "bijelih" i od druge stative se odbio preko crte gola. Nizozemci su još kratko vrijeme imali inicijativu, a onda je Hrvatska u trećoj minuti izjednačila. Kašparek je iz lijevog kuta vratio pak na plavu liniju odakle Alić tuče prema vratima. Ansems odbija pak na stranu do Kašpareka koji iskosa s lijeve strane ubacuje pak pred vrata. Pločica je prošla kroz noge vratara "crnih" i odbila se pod pravim kutem u mrežu. Obje momčadi su poslije izjednačenja ubrzale igru pa se povećao i broj prigoda. Najizgledniju je imao de Bruijn koji je u četvrtoj minuti izveo slalom kroz postavu "bijelih" i pucao iz sredine no Janjatović Lončar je bio spreman. Hrvati su uzvratili projektilom Bezuka u šestoj minuti, a minutu kasnije se Vito Idžan probio po lijevom krilu i izašao pred vrata odakle je pucao bekhendom. Pak je prošao ispod vratara "crnih", ali su ga njegovi braniči zaustavili na vrijeme i sačuvali svoju mrežu.

Slovinac je u idućem napadu iskušao svoj udarac s plave linije, a u devetoj minuti Ansems brani i pokušaj Filipovića iz daljine. Nizozemska uzvraća na sredini prve trećine. Vratar "bijelih" je prvo zaustavio oštar udarac Collarda iz sredine, a malo kasnije i pokušaj van Wingerdena s plave linije. Hrvati su se i dalje oslanjali na dalekometno "topništvo" pa je tako Alić u 11. minuti zaprijetio udarcem iz sredine, a Filipović je ponovo pucao s plave linije. Malo kasnije prekršaj pravi Doop pa su "bijeli" dobili priliku za preokret. Hrvatska nije dobro odigrala s igračem više. U dvije minute je samo Jurić bekhendom iz blizine zaposlio Ansemsa, a ostali pokušaji su bili neprecizni. Hrvati su držali pak u trećini, ali nisu izveli nijednu uigranu akciju. Nizozemci su pred kraj kazne izbacili pak iz trećine, a Bodiroga je u 13. minuti prošao po lijevom krilu i gađao iskosa no bez uspjeha. "Bijeli" su zadržali napadački zamah pa je Ansems u 14. minuti triput morao braniti svoja vrata. Bebek je zaprijetio iz sredine, Polonijo malo kasnije s plave linije, a na kraju je udarac slijeva iskušao i Slovinac.

Dimitrijević je minutu kasnije stigao prvi do ispucanog paka iza protivničkog gola pa je udarcem iskosa s lijeve strane pokušao iznenaditi Ansemsa no vratar "crnih" je bio na mjestu. Nizozemski vratar je u 16. minuti sjajnom reakcijom zaustavio opasan udarac Bebeka s lijeve strane. Sudac je malo kasnije prekinuo igru zbog oštećenja na pleksiju što je naše igrače zasigurno podsjetilo na Velesajam. Igrači su pošli u svlačionice na odmor poslije kojeg je nastavljena završnica prve trećine. Čavlović je prvi gađao poslije prekida, a u 17. minuti u sjajnoj se prilici našao Bruno Idžan. Vito Idžan ga je dugim dodavanjem "izbacio" u napadačku trećinu, Bruno je imao otvoreni udarac iz sredine no Ansems je bio na visini zadatka. Prekršaj Vukadina je minutu kasnije ostavio "bijele" s igračem manje. Nizozemci su prvu minutu brojčane prednosti potrošili na namještanje ciljnika, a onda su 20. minuti počeli sijevati udarci. Prvo je Kronenburg opalio s plave linije, a malo kasnije Timmer tuče slijeva. Janjatović LOnčar je oba puta bio siguran, a netom po izjednačenju snaga na ledu je zaustavio još jedan pokušaj Kronenburga.

Stanka između dvije trećine je potrajala minutu, a onda se utakmica nastavila. Hrvati nisu dugo zaostajali za "tulipanima", ali su na kraju prvih dvadeset minuta imali za čim žaliti. Hrvatska je imala puno više prilika, ali nije uspjela iskoristiti onih par najizglednijih koji bi Hrvate postavili u povoljni položaj za nastavak susreta. Filipović je udarcem s plave linije u 21. minuti imao prvu prigodu u drugoj trećini, a Hrvatska je već u idućoj minuti prešla u vodstvo. Bebek je u obrambenoj trećini pogurnuo pak za Vita Idžana koji je projurio po desnom krilu i iz kuta bekhendom ubacio pak pred vrata. Tu se našao Alić koji je u padu pogurnuo pak u stativu, a na odbijancu je prvi bio Bruno Idžan i bekhendom pogurnuo pak u nebranjenu mrežu. Hrvatska je nastavila s pritiskom pa je u nekoliko navrata zaprijetila protivničkim vratima, a najbolju je prigodu imao Bodiroga čiji je udarac u 23. minuti Ansems krajnjim naporom obranio. Prekršaj Vosmera u 23. minuti dao je "bijelima" dobru priliku za povećanje prednosti. Hrvatska je loše odigrala s igračem više i samo je Bodiroga udarcem slijeva u 24. minuti natjerao Ansemsa na intervenciju.

Marinković je po izjednačenju snaga na ledu opasno tukao iz sredine, a od 27. minute Hrvatska je ponovo imala igrača više, jer je na klupu za kažnjene sjeo Arts. Hrvati su ovog puta bili nešto opasniji s brojčanom prednosti. Alić je u 28. minuti ispalio projektil s plave linije, a minutu kasnije je Marinković uputio opasan udarac slijeva no Ansems je u oba slučaja bio na visini zadatka. Kašparek je po izjednačenju snaga na ledu opasno zaprijetio udarcem iz sredine pa se vratar "crnih" morao do kraja rastegnuti kako bi zaustavio ovaj udarac. Ansems je bio u problemima i minutu kasnije kad je Bruno Idžan presjekao dodavanje u protivničkoj trećini i pucao bekhendom iskosa s desne strane. Alić je u 32. minuti u dva navrata gađao iz daljine, ali bez uspjeha. Nizozemci su dvije minute kasnije ostali bez kapetana Timmera kojem je nakon naleta Vukadina trebala pomoć za izlazak s leda.

U gužvi koja je u 35. minuti stvorila pred vratima "crnih" poslije još jednog pokušaja Alića s plave linije, našli su se Bebek i Vito Idžan, ali im nije pošlo za rukom ugurati odbijanac u mrežu. Janjatović Lončar je minutu kasnije nakon dugo vremena morao intervenirati kad je s plave linije tukao van Stuijvenberg. Hrvati su se brzo vratili u napad pa je Ansems u 37. minuti zaustavio udarac Čavlovića s plave linije. Prekršaj Jurića minutu kasnije dovodi Nizozemce u napadačku trećinu. "Tulipani" su u više navrata gađali prema vratima no većina udaraca je završila u bloku. Samo je Kronenburg u 39. udarcem s plave linije natjerao vratara "bijelih" na obranu. Nizozemci su zaprijetili i minutu kasnije nakon povratka Jurića na led. Ovog puta je tukao de Bruijn no Janjatović Lončar je ponovo bio siguran. Hrvatska je na drugi odmor pošla s minimalnom prednošću koja nije do kraja odražavala premoć naših. Hrvati su propustili brojne prigode premda su većinu činili pokušaji iz daljine s kojima Ansems nije imao poteškoća. Nizozemska je ispustila rano stečenu prednost no i dalje je bila u igri za pobjedu.

Vito Idžan je odličnim udarcem sdesna u 41. minuti zamalo iznenadio vratara "crnih". Ansems je bolje reagirao kod pokušaja Bezuka s lijeve strane minutu kasnije. Nizozemska je uzvratila u idućem napadu udarcem raspoloženog Kronenburga s desnog krila. Uslijedilo je zatišje tijekom kojeg nije bilo prigoda ni na kojoj strani sve do pokušaja Slovinca s plave linije u 47. minuti. Jurić je minutu kasnije zaprijetio udarcem iz sredine, a na drugoj strani Janjatović Lončar brani pokušaj Speela s lijevog krila. Prekršaj Schultsa je Hrvatima 12 minuta prije kraja trećine dao novu priliku s igračem više. Prije nego što su "bijeli" stigli bilo što uraditi, Collard je u 49. minuti odjurio u protunapad i tukao sdesna no Janjatović Lončar je bio na mjestu. Alić je u idućem napadu gađao s plave linije i to je bilo sve što su Hrvati uradili s brojčanom prednosti.

Nizozemska je u 51. minuti dobila priliku "kazniti" protivnika zbog ovog propusta, jer je na klupu za kažnjene sjeo Zovko. Hrvati su odlično odigrali prvih tridesetak sekundi kazne, a onda je Collard projurio po lijevom krilu te ubacio pak pred vrata gdje je u odličnoj prigodi bio Arts. Janjatović Lončar je u 52. minuti obranio oštar udarac Collarda iz sredine, ali je u nastavku napada isti igrač s lijevog krila uposlio de Bruijna koji je snažnim udarcem iz sredine "probio" hrvatskog vratara. Suparnicima je preostalo više od osam minuta za odluku i ni jednima niti drugima se nije čekao produžetak. Vito Idžan je zaprijetio oštrim udarcem iz sredine, a u idućem napadu "crnih" Speel tuče s lijevog krila. Izjednačenje je povećalo nervozu obje momčadi pa je svaki prekid igre povećavao rizik za sukob među igračima. Prekršaj Helenklakena u 54. minuti dao je Hrvatima veliku priliku za pobjedu.

Hrvati su tijekom iduće dvije minute pokazali istu boljku kao i u IHL-u. Previše se dodaju, a premalo pucaju. A i kad pucaju. čine to iz daleka na postavljenog vratara. Gađali su iz daljine prvo Marinković, a potom i Dimitrijević, ali bez uspjeha. U zadnjim trenucima kazne i Bodiroga je iskušao svoj udarac iz sredine i zamalo iznenadio Ansemsa. Nizozemci su u zadnjim minutama bili nešto opasniji. Prvo je Rentmeester opalio slijeva u 58. minuti, a malo kasnije i Helenklaken gađa iz sredine no vratar "bijelih" je odlično obranio. Janjatović LOnčar je bio siguran i minutu kasnije pri udarcu Voorena s desnog krila. Hrvati su i u 59. minuti tražili pobjedu. Vito Idžan je izveo slalom kroz postavu "crnih" i pucao slijeva no bez uspjeha. Malo kasnije Ansems brani i "šlenc" Filipovića s plave linije. Collard je uzvratio udarcem slijeva poslije protunapada. Isti je igrač još jednom zaprijetio u zadnjoj minuti, a onda je trećina završila pa se morao igrati produžetak.

Nizozemska je prva imala prigodu u dodatnom vremenu. Collard je tukao iz sredine u 61. minuti, a Janjatović Lončar je bio spreman. Hrvati su odgovorili preko Vita Idžana koji se s lijevog krila probio pred vrata i pokušao bekhendom no Ansems se nije dao iznenaditi. Odluka je pala u 63. minuti kad je Collard uzeo pak u svojoj trećini sa sva tri Hrvata u napadu. Napadač "crnih" je dugim dodavanjem od ograde pronašao usamljenog de Bruijna koji obilazi vratara i iz neposredne blizine pogađa nebranjeni dio mreže. Nizozemci su mogli slaviti pobjedu koju su iščupali tek u produžetku i za koju mogu zahvaliti svom vrataru koji je izdržao protivničku kanonadu. Nisu "tulipani" pokazali ništa posebno i dosad neviđeno. Izdržljivi su, vole igrati na tijelo i imaju "tanke" živce, ali su napokon pronašli vratara koji neće primati "lake" golove i uglavnom su zatvorili prostor ispred vrata. Hrvatska je imala ogromnu premoć u broju udaraca tijekom prvih četrdeset minuta, ali se uglavnom radilo o bezopasnim pokušajima iz daljine, bez prijetnje odbijancima. Igrač više je bio neučinkovit i tu treba pod hitno nešto napraviti, jer ovi dečki znaju igrati kombinatorno, samo se moraju osloboditi pritiska.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information