Reprezentacija

Hrvatska kreće iznova

NajavaIIIAUtakmica između ženskih reprezentacija Ukrajine i Bugarske otvorit će svjetsko prvenstvo divizije IIIA koje će biti prvo službeno natjecanje na zagrebačkom novom klizalištu u Utrinama. Pod angliziranim imenom Admiral Ice Dome nalazi se ledena ploha natkrivena balonom koja bi trebala predstavljati slamku spasa za zagrebačke ledene sportove. U razdoblju u kojem je raspoloživost postojećih ledenih površina u Domu sportova, Velesajmu i na Šalati podložna politikanstvu, lažnoj besparici, dotrajalosti infrastrukture i vremenskim neprilikama, privatna inicijativa ljudi okupljenih oko Medveščaka Admirala udahnula je novi život zagrebačkom hokeju koji od potresa 2020. jedva preživljava. Svjetsko prvenstvo na kojem će uz navedene dvije i hrvatsku reprezentaciju sudjelovati i sastavi Srbije, Rumunjske i Litve, predstavit će novo ledeno zdanje zagrebačkoj i hrvatskoj sportskoj javnosti. Mlade hrvatske hokejašice nastojat će iskoristiti ovaj polet za ispunjenje svojih sportskih ambicija koje su usmjerene prema proboju u viši razred natjecanja. 

Prvi suparnik hrvatskoj reprezentaciji je sastav Litve. Litvanke su se n svjetskoj sceni pojavile tek prije četiri godine u tadašnjoj diviziji III kad su osvojile peto mjesto. Poslije stanke zbog pandemije, Litva je nastavila natjecanje u diviziji IIIA gdje je na posljednja dva turnira osvojila drugo i treće mjesto. Prošle godine su na prvenstvu u rumunjskom Brašovu na otvaranju uvjerljivo svladale Estoniju sa 6:0. Litvanske hokejašice su bile uvjerljive i u drugom kolu u kojem su nadjačale domaću reprezentaciju sa 6:2. Litvanke su pohod na medalju potvrdile visokom pobjedom protiv Bugarske s 8:2. Odluka o raspodjeli odličja je pala u posljednja dva kola. Litva je prvo svladala Hong Kong s 5:4 poslije raspucavanja pa joj je za prvo mjesto trebala bilo kakva pobjeda protiv Ukrajine. Međutim, u odlučujećem dvoboju Litvanke su izgubile s 2:1 pa su ostale neutješne na trećem mjestu. Litva će u Zagrebu sasvim sigurno pokušati osvojiti prvo mjesto i promociju u viši razred natjecanja kako bi malo po malo uhvatila korak s muškom reprezentacijom koja se nalazi u diviziji IB.

Prvo ime litvanskog sastava je 20-godišnja napadačica Klara Miuller. Rođena je u Litvi, ali ima i njemačko državljanstvo. Za Litvu je nastupila na tri svjetska prvenstva te je u 14 utakmica postigla 40 bodova. Tijekom karijere je uglavnom igrala u Litvi, ali je ovu sezonu započela u švedskom prvoligašu AIK-u u kojem je u 17 utakmica ostala bez napadačkog učinka. Trenutno je članica litvanske selekcije koja se natječe u latvijskoj Baltičkoj ligi. Opasnost će prijetiti i od 17-godišnje Gabije Petrauskaite koja je na dva svjetska prvenstva odigrala devet utakmica na kojima je upisala 9 bodova. Mlada napadačica je rođena u Norveškoj gdje se i bavi hokejom u prvoligašu Stavangeru. Pažnju će trebati obratiti i na 16-godišnju Viltaute Jasinevičiute koja je u svom jedinom nastupu na svjetskom prvenstvu postigla 9 bodova u pet utakmica, a također je član litvanske selekcije u Baltičkoj ligi. Najiskusnije igračice u obrani Litve su prešle tridesetu no mi ćemo ovdje skrenuti pažnju na 17-godišnju Emiliju Tuciute koja je na dva svjetska prvenstva postigla 7 bodova u devet utakmica, a trenutno brani boje švedskog trećeligaša Hammarbyja. Puno se očekuje i od 16-godišnje Ausrine Rakauskaite koje je debitirala prošle sezone i upisala tri asistencije, a trenutno igra za litvansku selekciju u Baltičkoj ligi. Između vratnica bi trebala stajati 18-godišnja Vilte Belicenkaite koja iza sebe ima dva svjetska prvenstva. Na prošlom je bila odlična s 94,1% obrana u pet utakmica, a ove sezone brani za litvansku selekciju u Baltičkoj ligi.


Poslije zahtjevne utakmice protiv Litve, hrvatske hokejašice drugog dana natjecanja očekuje okršaj s Rumunjkama. Rumunjska reprezentacija je dulje na svjetskoj sceni od litvanske, jer se, s prekidima, natječe još od 2000. Rumunjska je u posljednjem desetljeću nastupala i u diviziji IIB no od ispadanja 2019., rumunjske hokejašice se nalaze u šestom razredu natjecanja koji se od 2022. zove divizija IIIA. Rumunjska je prošle godine bila domaćin svjetskog prvenstva koje je započela porazom od Ukrajine s 4:0. Rumunjke su potom izgubile i od Litve s 5:2. Poraz od 3:1 u trećem kolu od Kineskinja iz Hong Konga je upalio zvono za uzbunu. Rumunjska je prvi korak prema opstanku učinila pobjedom nad Estonijom s 4:0, a četvrto mjesto je domaćem sastavu donijela visoka pobjeda nad susjedama iz Bugarske s čak 10:2. Rumunjska bi drage volje osvojila medalju no pitanje je jesu li Rumunjke dovoljno dobre. Utakmica protiv njih bi trebala biti nešto lakša za naš sastav u odnosu na Litvu no nikoga se ne smije potcijeniti.

U rumunjskoj reprezentaciji se nalazi čak osam debitantica mlađih od 20 godina koje dolaze iz domaće lige. Najiskusnija u reprezentaciji je ipak 34-godišnja Timea Csiszer koja je u karijeri nastupila na osam svjetskih prvenstava gdje je u 34 utakmice upisala 29 bodova. Tijekom karijere je igrala u Slovačkoj, a posljednjih osam sezona nosi dres MAC-a koji se natječe u austrijskoj ligi DEBL. Dugi reprezentativni staž ima i 26-godišnja Alina Oprea. Članica je domaćeg Sportula, a na sedam svjetskih prvenstava je postigla 21 bod u 28 utakmica. Opasnost će prijetiti i od 19-godišnje Sonie David koja je na tri svjetska prvenstva odigrala 10 utakmica na kojima je postigla 9 bodova. Mlada napadačica već četiri godine nastupa za švedskog drugoligaša Troju-Ljungbyja. Rumunjsku obranu predvodi 21-godišnja Blanka Mathe koja iza sebe ima četiri svjetska prvenstva gdje je u 15 utakmica skupila 7 asistencija. Članica je rumunjskog prvaka Gheorgenija. Među čuvaricama plave linije spomenut ćemo još jednu članicu Gheorghenija, 18-godišnju Ioanu Barbul koja je prošle sezone na debitantskom nastupu za reprezentaciju upisala 5 bodova. Obje rumunjska vratarke imaju reprezentativnog iskustva no prednost bi trebala dobiti 25-godišnja Nadina Niciu iz Gheorghenija koja je nastupila na tri svjetska prvenstva, a prošle sezone je zaustavila 92,6% udaraca na turniru divizije IIIA.


Poslije dana odmora, Hrvatska će se u treće kolu sučeliti reprezentaciji Bugarske. Bugarke nastupaju na svjetskoj sceni 2011. no uglavnom su igrale na kvalifikacijama za tadašnji najniži razred natjecanja na kojima su u pravilu ispadale. Omasovljenjem ženskog hokeja formiraju se brojne niže divizije pa tako i Bugarska pronalazi svoje mjesto u diviziji III odnosno današnjoj diviziji IIIA. Bugarska je prije dvije godine osvojila treće mjesto no prošle godine je napravila ne jedan, nego dva koraka natrag osvojivši tek peto mjesto na prvenstvu u Brašovu. Bugarska je natjecanje otvorila porazom od kasnijeg pobjednika Hong-Konga. Bugarske su potom istim rezultatom svladale kasnijeg "davljenika" Estoniju. Bilo je to dovoljno za opstanak, jer su Bugarsku potom pogodila tri uzastopna visoka poraza. Litva je u trećem kolu slavila s 8:2, Ukrajina je Bugarsku potukla s 10:3, a "šećer na kraju" je bio najteži poraz od Rumunjske s 10:2. Bugarskoj je imperativ izboriti opstanak, a kako je hrvatska reprezentacija prošle sezone igrala u višem razredu natjecanja, za očekivati je da će Hrvatice u dvoboju s Bugarskom biti u položaju favorita.

Bugarska također stiže u Zagreb s čak osam debitantica među kojima su i obje čuvarice mreže. Prvo ime reprezentacije je branič, 30-godišnja Stefani Stojanova koja je nastupila na čak devet svjetskih prvenstava. Premda igra u obrani, daleko je najučinkovitija bugarska hokejašica s čak 25 bodova u 33 utakmice. Od "pravih" napadačica najveća će opasnost prijetiti od 17-godišnje Simone Asparuhove koja je prošle godine na debitantskom nastupu postigla 11 bodova u 5 utakmica. Članica je Sabresa iz austrijskog St. Pöltena koji se natječe u međunarodnoj ligi EWHL u kojoj se uz austrijske, natječu i mađarski, talijanski, poljski, slovački i kazahstanski klubovi. Bodove treba očekivati i od 18-godišnje Marije Runevske koja igra u domaćem prvenstvu, a koja je na dva svjetska prvenstva upisala 9 bodova u isto toliko utakmica. Među opasnije napadačice uvrstit ćemo i Aju Spasovu koja je ove sezone na juniorskom svjetskom prvenstvu postigla 4 boda, jednako kao i Asparuhova. Iz obrambenih redova valja izdvojiti i 23-godišnju Karinu Kozarovu koja je nastupila na tri svjetska prvenstva, a članica je nizozemskog prvoligaša Eindhovena. Od dvije debitantice, vrata bi trebala čuvati 15-godišnja Monika Nedjalkova koja je ove sezone u juniorskoj reprezentaciji skupila 91,5% obrana u četiri utakmice divizije IIB.


Srbija je po stažu najmlađa reprezentacija na ovom turniru. Srpkinje su se u sustav svjetskih prvenstava uključile tek 2022. i poslije samo dvije sezone u diviziji IIIB izborile prvo mjesto i ulazak u viši razred natjecanja. Naše istočne susjede su u troboju s Izraelom i Bosnom i Hercegovinom upisale četiri glatke pobjede i uvrstile se u diviziju IIIA. Srpkinje su prvo nadjačale Izrael s 5:1, potom Bosnu i Hercegovinu s 12:1. Srbija je u drugom okršaju svladala izraelski sastav s čak 9:0 da bi natjecanje zaključila još jednom visokom pobjedom od 11:0. Jedini cilj srpske reprezentacije je izboriti opstanak u šestom razredu natjecanja gdje bi glavni suparnik trebala biti Bugarska.

Srpski sastav dolazi u Zagreb s četiri debitantice među kojima i obje čuvarice mreže. Prvi strijelac Srbije je 18-godišnja Valentina Vrhoci koja je u dosadašnja dva nastupa za reprezentaciju postigla 19 bodova u sedam utakmica. Godinu dana mlađa Ivett Vastag je na dva svjetska prvenstva upisala 13 bodova. Dvoznamenkasti zbroj bodova u samo četiri utakmice u dresu srpske reprezentacije dostigla je 20-godišnja članica američkog sveučilišta Wilkes, Milica Velček s 10 bodova. U istom klubu već tri sezone igra i 18-godišnja Anastasija Benčić, jedna od glavnih uzdanica srpske obrane. Plavu liniju će čuvati i Petra Gladić, članica bečkih Capitalsa koje se natječu u austro-ugarskoj ligi DEBL. U sedam utakmica za Srbiju je upisala 3 boda. Od dvije debitantice na mjestu vratara, ističemo 15-godišnju Anu Ilić koja brani za drugi sastav njemačkog Kölnera u tamošnjoj trećoj ligi.

Ukrajina je također jedna od najmlađih reprezentacija na svjetskoj ženskoj sceni. Ukrajinke su se prvi put pojavile 2019. kad su osvojile kvalifikacije za diviziju II no već su godinu dana kasnije ostale na začelju divizije IIB. U 2022. se reprezentacija povukla s natjecanja, a prošle sezone su u diviziji IIIA osvojile drugo mjesto. Ukrajina je turnir u Rumunjskoj otvorila pobjedom protiv Rumunjske s 4:0. Uslijedio je poraz od Hong Konga s 2:1 no Ukrajina se brzo oporavila sigurnom pobjedom protiv Estonije s 5:0. Ukrajinke su medalju osigurale visokom pobjedom protiv Bugarske s 10:3, a u posljednjem kolu ih je čekao odlučni obračun s Litvom. Litvankama su bila dovoljna dva boda za zlatno odličje, dok je Ukrajina pobjedom mogla osvojiti srebro. Ukrajinke su na kraju slavile s 2:1 i ostale na drugom mjestu. Ukrajina dolazi u Zagreb po prvo mjesto.

Ukrajinska reprezentacija u svom sastavu ima šest debitantica od kojih je jedna vratar. Prvo ime Ukrajine je 20-godišnja Darija Cimirenko koja je na tri svjetska prvenstva postigla 11 bodova u 13 utakmica. Mlada napadačica je drugu godinu članica švicarskog prvoligaša Ambri-Piotte u koji je došla iz švedskog Södertaljea. Prijetnju protivničkim vratima predstavljat će i 25-godišnja Julija Dobrovolskaja iz domaćeg prvenstva koja je na tri svjetska prvenstva odigrala 14 utakmica na kojima je upisala 11 bodova. U Švicarskoj igra i vodeći branič reprezentacije, Polina Telehina koja je članica Lugana. Prošle sezone je debitirala za Ukrajinu i u pet utakmica upisala čak 9 bodova. U domaćem prvenstvu nastupa 26-godišnja Elizabet Alipova koja je na tri svjetska prvenstva postigla 4 boda u 12 utakmica.U obrani bi se trebala istaknuti i 16-godišnja Dominika Lopatina iz slovačkih Mihalovaca koja je upisala pet nastupa prošle godine na kojima je upisala dva boda. Vrata bi trebala čuvati 25-godišnja Viktorija Tkačenko koja je prošle sezone zaustavila 94,4% udaraca na svom trećem svjetskom prvenstvu. Ukupno je za Ukrajinu odigrala 12 utakmica.


Hrvatska reprezentacija se nekoliko godina za redom spašavala od ispadanja iz divizije IIB, ali poslije svjetskog prvenstva prošle godine u južnoafričkom Capetownu više nije bilo spasa. Hrvatice su na početku turnira teško stradale u okršaju s Novim Zelandom koji je slavio s 15:1. Hrvatska je u drugom kole prošla tek nešto bolje protiv Belgijanki koje su bile bolje s 10:1. Treća utakmica je donijela još jednu muku protiv Australije koja se zaustavila tek na 19:0. Naposlijetku, Hrvatska je u posljednjem kolu dočekala odlučni okršaj s Južnom Afrikom. Hrvatice su na kraju izgubile s 2:1 što se čini kao tijesan poraz no domaći sastav je tijekom cijele utakmice imao više od igre tako da se pobjeda činila samo kao iluzija.

Hrvatska reprezentacija će u svojim redovima imati sedam debitantica među kojima je i jedna čuvarica mreže. Prvo ime hrvatske reprezentacije je 34-godišnja Diana Stolar koja je pod djevojačkim prezimenom Krušelj-Posavec kao branič žarila i palila po turnirima različitih divizija. Ukupno je odigrala 39 utakmica na osam svjetskih prvenstva na kojima je postigla čak 74 boda. Hrvatska obrana će se na ovom prvenstvu u velikoj mjeri oslanjati i na 28-godišnju Martu Vrbančić Fabić koja je nastupila na sedam svjetskih prvenstava te upisala 4 boda u 34 utakmice. Najučinkovitija među napadačicama u dresu hrvatske reprezentacije je 22-godišnja Eva Čavka koja je na pet svjetskih prvenstava postigla 9 bodova u 22 utakmice. U napadu se dosta očekuje i od 19-godišnje Mateje Marinković koja je u osam utakmica upisala 4 boda na dva svjetska prvenstva. U "novom valu" hrvatskog ženskog hokeja nalazi se i 19-godišnja Noa Matak iza koje su tri svjetska prvenstva na kojima je postigla 4 boda u 13 utakmica. Hrvatska vrata će čuvati iskusna Julija Baždar koja je deset puta branila hrvatske boje, a na posljednjem svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi je pod baražnom paljbom nadmoćnih protivnica zaustavila 78,1% udaraca.


Hrvatska će se nakon dugo vremena naći u konkurenciji primjerenoj svojoj snazi. Naša ženska reprezentacija se nekoliko godina "provlačila" kroz turnire divizije IIB pronalazeći "žrtvu" koja bi se morala spustiti u niži razred natjecanja no hrvatske hokejašice su imale malo ili ništa koristi od utakmica koje su provodile sabijene u svoju trećinu nastojeći izgubiti sa što manjom razlikom. Od predstojećeg turnira se očekuje da Hrvatska bude u konkurenciji za medalje pa ako bude zlatna, sjajno, a ako i ne bude, čekat će se bolja prilika. Pred hrvatskim ženskim hokejom je dugi put razvoja, ali vjerujemo da je prvi korak, uspostava redovitog domaćeg natjecanja i baze mladih hokejašica već napravljen i da više neće biti povratka na staro.


Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information