Reprezentacija

Poraz na otvaranju

srb hrvHrvatska je izgubila prvu utakmicu na svjetskom prvenstvu divizije IIB za mlade reprezentacije koje se održava u Beogradu. Mlade hrvatske hokejaše u svemu je nadigrala reprezentacija domaćina koja je ovom pobjedom napravila veliki iskorak prema osvajanju prvog mjesta. Hrvati su loše ušli u utakmicu i već u trećoj minuti primili pogodak. Nakon razdoblja prilagodbe sudačkom kriteriju, hrvatski su hokejaši uspostavili ravnotežu snaga i u završnici trećine izjednačili s igračem više. Obje su momčadi u nastavku susreta zaigrale opreznije, a jedini zgoditka postigli su Hrvati sredinom trećine, ponovo s igračem više. Srbi su poravnali odmah po početku posljednje trećine nakon čega su preuzeli igru u svoje ruke. Prije nego što je prošla polovica treće dionice dvoboja, domaći se vraćaju u vodstvo. Pokušaji Hrvatske da se vrati u utakmicu nisu urodili plodom pa su po posljednjem zvuku sirene Srbi pohitali jedni drugim u zagrljaj kako bi proslavili značajnu pobjedu.

Srbija - Hrvatska 3:2 (1:1, 0:1, 2:0)

Beograd, Hala Pionir, 10.1.2018.
Gledatelja: 630
Suci: Eriksson, Mahoney i Morev

Strijelci:

1:0 SRB Subotić (Čurčić) 3'
1:1 HRV Kramarić (Fičur, Trstenjak) 18' PP1
1:2 HRV Čanić (Trstenjak) 29' PP1
2:2 SRB Čurčić (Subotić) 42'
3:2 SRB Vukičević (Đumić) 49'

Udarci na gol:
Srbija 28
Hrvatska 15

Isključenja:
Srbija 8 + 10 (Vojinović) min
Hrvatska 14 + 10 (Matic) min

Srbija: Mitić, Vasić - Marković M., Španjević, Grković, Vukičević, Đumić - Zotović, Pejčić, Subotić, Kastel, Čurčić - Ješić, Stojsavljević, Vojinović, Dragović, Anđelković - Marković S., Janković, Filipović, Vručinić, Tharakan. Izbornik: Perowne

Hrvatska: Nikolić, Hergešić-Adamović - Trstenjak, Kramarić, Krikšić, Fičur, Matic - Stančić, Crnec, Šutevski, Čizmadija, Tadić - Babić, Joja, Paulović, Čanić, Dobrić - Đerek, Rakar, Kozina, Vuglač, Ličina. Izbornik: Kolombo

Prve dvije utakmice turnira nisu donijele rezultatska iznenađenje, ali su u oba susreta favoriti teže došli do pobjeda nego što se to očekivalo. Belgija je svladala Tursku s 8:3 no Turci su još u 37. minuti držali neodlučnih 3:3. Španjolska je "kampirala" u napadačkoj trećini gotovo cijelu utakmicu protiv Meksika, ali je svejedno slavila sa svega 4:0 pri čemu je treći pogodak postigla tek u 47. minuti.

Srbija je dočekala Hrvatsku pred dobro popunjenim tribinama za ovu razinu natjecanja. Domaći ljubitelji hokeja prepoznali su ovu utakmicu kao ključnu, a činjenica da su suparnici bili Hrvati bila je samo začin glavnom jelu. Udarne snage srpske reprezentacije činili su igrači koji su igrali Internacionalnu ligu za Crvenu zvezdu ili Maribor ili EBYSL u dresovima budimpeštanskog MAC-a, Jesenica ili Slavije. Čak desetorica igrača su još uvijek juniori tako da ćemo ih vjerojatno vidjeti i u ožujku u Domu sportova na juniorskom svjetskom prvenstvu divizije IIB.

Na drugoj strani Hrvatska je isklizala s postavom u kojoj su veliku većinu činili igrači koji više ili manje redovito nastupaju u IHL-u za tri zagrebačka kluba. Čak 16 njih je prošle sezone s različitom minutažom branilo boje Medveščaka u EBYSL-u. Za razliku od prošlog svjetskog prvenstva za hokejaše do 20 godina kad su gotovo pola reprezentacije činili juniori, ovog puta Hrvatska je u svojim redovima imala samo njih šestoricu. I brzi pogled na sastav reprezentacije ukazivao je na nesrazmjer u broju braniča i napadača. Plan stručnog stožera da u obrani koristi igrače koji su pretežito trenirali i igrali kao napadači, bio je posljedica nepovjerenja u hrvatske braniče i sklonosti da se preuzme rizik. Samo je utakmica mogla pokazati opravdanost ovog poteza.

Srbi i Hrvati su po očekivanju ušli borbeno u međusobni dvoboj. Prvi udarac prema vratima uputili su domaći, a već početkom treće minute "orlovi" slave vodeći pogodak. Nakon borbe za pak u kutu iza srpskih vrata, pločica se odbila do Subotića koji kreće u protunapad po lijevom krilu. Na sredini leda predaje pak Čurčiću, a sam prolazi kroz sredinu. Čurčić je obišao protivnika i od iza gola uposlio Subotića pred vratima koji, neometan, postiže zgoditak. Vodstvo Srbije oduševilo je domaće navijače koji su u lijepom broju ispunili tribine Pionira. "Orlovi" su na krilima ranog vodstva nastavili s pritiskom pa se u četvrtoj minuti Nikolić morao potruditi kako bi zaustavio neugodan udarac Grkovića s lijeve strane.

Hrvati su svoj prvi udarac prema vratima uputili tek u petoj minuti. Uslijedilo je razdoblje ravnopravne igre u kojoj su se akcije smjenjivale na obje strane bez većih prilika za pogotke. Ravnotežu snaga narušilo je isključenje Kramarića u osmoj minuti. Srpski hokejaši nisu imali poteškoća u držanju igre u napadačkoj trećini no njihova dodavanja bila su prespora za hrvatsku obranu. "Crveni" nikako nisu pronalazili prostor za udarac, a i kad bi se odlučili pucati, pakovi su u pravilu završavali u bloku. Jedinu opasnost po vrata Hrvatske predstavljao je udarac Đumića u devetoj minuti s lijeve strane no pločica je profijukala pokraj vrata.

Srbija je još neko vrijeme zadržala napadački zamah, a onda su "bijeli" uspostavili ravnotežu u igri i krenuli prema naprijed. Čanić je u desetoj minuti pucao iz neposredne blizine no Mitić je bio na mjestu. Hrvatska je svoje planove za izjednačenje morala odgoditi nakon što je u 12. minuti Matic dobio dvije minute i discplinsku kaznu za prekršaj iza srpskih vrata. Srbi su i ovog puta uspješno držali pak u napadačkoj trećini onemogućavajući protivnika da promijeni postavu. Pak je kružio unaokolo bez opasnosti po vrata Hrvatske sve do 13. minute kad je Grković uputio oštar udarac sdesna. Nikolić odbija pločicu ispred sebe pa dolazi do gužve iz koje su i Vukičević i Đumić pokušali pogoditi mrežu no vratar "bijelih" je bio na visini zadatka.

Suparnici nisu odigrali ni pola minute s istim brojem igrača na ledu, a već je Kramarić po drugi puta morao sjesti na klupu za kažnjene. Hrvati su ovog puta promijenili taktiku i aktivnom igrom u obrani u potpunosti onemogućili kombinatoriku protivnika. "Bijeli" su u više navrata presijecali dodavanja Srba i ispucavali pločicu u trećinu domaćih. Da stvari po "orlove" budu gore, tridesetak sekundi prije isteka kazne za hrvatskog braniča, Vojinović pravi prekršaj iza hrvatskih vrata zbog kojeg je kažnjen s dvije minute i disciplinskom kaznom. Očigledno, švedski sudac ništa nije htio prepustiti slučaju i pod svaku cijenu je nastojao spriječiti bilo kakvo zaoštravanje između suparničkih momčadi.

Igra četvorice protiv četvorice nije donijela nikakvih uzbuđenja, a kad su Hrvati zaigrali s punom postavom pak je bio u posjedu "crvenih". Španjević je u 17. minuti prošao po desnom krilu i probio se sve do vrata Hrvatske no Nikolić je bio na mjestu. Kad su napokon ovladali pakom, Hrvati su ušli u napadačku trećinu i počeli s kruženjem unaokolo. Kad se kazna za srpskog braniča počela bližiti kraju Fičur je s desnog krila odigrao dupli pas s Trstenjakom na plavoj liniji, a onda je uposlio usamljenog Kramarića na lijevom krilu koji udarcem iz prve pogađa mrežu. Tek što se igra nastavila, prekršaj Tadića značio je da će Hrvati posljednje dvije minute u trećini odigrati s igračem manje.

Hrvatska je još jednom odigrala odlično s igračem manje ne dopustivši nijedan udarac prema svojim vratima. Hrvati su čak u 19. minuti mogli preokrenuti omjer kad je Fičur pokrenuo protunapad dvojice na jednog te uposlio Krikšića samog pred vratima no napadaču "bijelih" nije pošlo za rukom zatresti mrežu. Završetak trećine donio je olakšanje našim igračima jer su u nastavak susreta mogli ući u rezultatskoj ravnoteži.

Uvodne minute druge trećine prošle su u nepovezanoj igri u kojoj ni jedni niti drugi nisu uspijevali povezati dva dodavanja. Suparnici su više računa vodili o tome kako onemogućiti protivničku nego izvesti vlastitu akciju. Udaraca gotovo da i nije bilo pa smo na prvo uzbuđenje čekali do 26. minute kad su Srbi krenuli u protunapad dvojice na jednoga. Đumić je s desne strane uposlio Grkovića koji tuče slijeva no Nikolić je bio na mjestu. Malo po malo, Hrvati su preuzimali inicijativu no nikako im nije polazilo za rukom uputiti i koji udarac prema vratima. U 28. minuti "crveni" griješe pri letećoj izmjeni pa su ostali s igračem manje.

Srbija se dobro branila s igračem manje i čak je uspjela iznijeti pak iz svoje trećine. U 29. minuti Kramarić je naletom na tijelo oduzeo pak Đumiću uz ogradu na lijevom krilu pa je do pločice došao Čizmadija. Napadač "bijelih" prebacio je pak poprijeko do Čanića koji se spušta u sredinu i snažnim udarcem iz zgloba pogađa mrežu. Sudački previd uskratio je Čizmadiju za zasluženu asistenciju. Preokret je uzdrmao srpske hokejaše kojima je trebalo neko vrijeme da povežu svoje redove i krenu po izjednačenje. Kad su "orlovi" konačno krenuli prema naprijed uspjeli su sabiti protivnika na njegovu polovicu i udarci su se počeli nizati.

Nikolić je u 33. minuti prvo zaustavio snažan udarac Čurčića iz sredine, a malo kasnije zaprijetio mu je i Subotić udarcem slijeva. Izdržavši nalet "crvenih", Hrvati su krenuli u protuofanzivu pa su sada oni počeli opsjedati suparnička vrata. Srbi su se uspješno branili sve do isključenja Vručinića pet minuta prije kraja trećine. Hrvatska je sada dobila priliku odlijepiti se na dva razlike u samoj završnici druge trećine. Međutim, hrvatski napad se nije odvijao najbolje, a poslije svega četrdeset sekundi na klupu za kažnjene morao je sjesti i Paulović. Hrvatska je bila u podređenom položaju u igri četvorice protiv četvorice, a pritisak Srba je postao izraženiji kad su ostali s igračem više.

Najbolju priliku u tom razdoblju imao je Vojinović koji je u 38. minuti tukao sdesna no Nikolić je bio na mjestu. Srbija je zadržala napadački zamah i kad su se snage na ledu ponovo izjednačile. "Bijeli" su se disciplinirano branili, a čvršća igra Hrvata u samoj završnici podigla je nervozu među igračima. Hrvatska je na kraju izdržala protivnički pritisak, ali bilo je jasno da će se u zadnjoj trećini voditi velika borba za pobjedu.

Posljednja trećina započela je na najbolji mogući način za Srbiju. Zotović je iza svog gola ispucao pak niz ogradu po desnoj strani. Pločicu je prihvatio Subotić koji dodavanjem od ograde upošljava Čurčića koji se sjurio po desnom krilu i udarcem u bliži kut iznenadio hrvatskog čuvara mreže. Izjednačenje je ukočilo obje momčadi. Unatoč erupciji oduševljenja na tribinama, Srbi se nisu usudili odmah krenuti po vodstvo i radije su pripazili na mogući protuudar protivnika. Na drugoj strani, Hrvate je uzdrmao rano primljeni pogodak pa su zbili redove i čekali da prođu naleti "crvenih" do kojih nije došlo.

Malo po malo, "orlovi" su preuzimali inicijativu i sve više boravili na polovici Hrvatske. Udaraca nije bilo previše, ali su bivali sve opasniji. Nikolić je skupio dvije obrane dalekometnih pokušaja domaćih. Pritisak Srbije naposlijetku je doveo i do zgoditka. Vukičević je osvojio buli u napadačkoj trećini, a slobodni pak je pokupio Đumić i otklizao u lijevi kut. Uočivši usamljenog Vukičevića u sredini, napadač "crvenih" šalje pak u sredinu odakle Vukičević udarcem iz prve pogađa mrežu. Lošim vijestima po Hrvatsku tu nije bio kraj. Dvadesetak sekundi kasnije prekršaj pravi Trstenjak.

Unatoč naporima Srba da se mogućim pogotkom sasvim približe pobjedi, hrvatska obrana je obavila svoju zadaću. Nakon izjednačenja snaga na ledu, Hrvati su imali nešto manje od deset minuta za izjednačenje. Domaći su svoju prednost branili čvrstom igrom uz ogradu i u pojedinačnim dvobojima iz kojih su u pravili izlazili kao pobjednici. Napadima "bijelih" nedostajalo je povezanosti kojima bi nadigrali obranu Srbije, a vremena za preokret bivalo je sve manje. U 55. minuti Nikolić je zaustavio težak udarac Vukičevića iz sredine, a malo kasnije prekršaj Đumića dao je posljednju nadu Hrvatima da nešto učine na ovoj utakmici.

Prosječan ljubitelj sportova u kojima postoje minute predaha, očekivao bi od hrvatskog stručnog stožera da u trenutku kad se može spasiti ne utakmica, nego cijelo prvenstvo, pozove pola minute predaha i na taj način pomogne organizirati napad s igračem više. Međutim, prosječni ljubitelj hrvatskog hokeja isto je tako naučio treneri selekcija i reprezentacija u pravilu pola minute predaha čuvaju za "zadnji štih" kao da ni nemaju što korisnog reći svojim igračima koji su sve češće prepušteni sami sebi. Čanić je u 56. minuti pucao iz blizine no Mitić je bio na mjestu. Malo kasnije se u prilici našao i Fičur no promjene rezultata nije bilo.

Kad se ponovo trebao baciti buli u napadačkoj trećini bila je to nova prigoda za hrvatski stručni stožer da se uključi u utakmicu no ništa nije bilo od toga. Hrvatski su se hokejaši morali sami među sobom dogovoriti što će i kako odigrati. Srbi su aktivnom igrom ubrzo natjerali "bijele" na pogrešku i Hrvatska do kraja kazne više nije uspjela organizirati napad. Tridesetak sekundi nakon izjednačenja snaga na ledu, isključenje Čanića označilo je kraj nadanja da bi Hrvatska mogla svladati domaćina na otvaranju turnira. Hrvati su tijekom dvije minute s igračem manje pokušavali iznenaditi "crvene" no to im nije pošlo za rukom.

Posljednju prigodu na utakmici imao je Vukičević kada je izašao sam pred Nikolića no hrvatski vratar je iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik. Povratak Čanića na led 20 sekundi prije završetka više nije imao nikakvog značaja za ishod utakmice, a hrvatski stručni stožer mogao je neiskorišteni "time-out" sačuvati kao suvenir na izgubljenu utakmicu. Posljednji zvuk sirene označio je početak velikog slavlja domaćih hokejaša. Srbi su se radovali kao mala djeca pokazujući kakav su respekt imali prema hrvatskoj reprezentaciji. Srbija je ovom pobjedom napravila veliki korak prema zlatnoj medalji, no u drugom kolu je očekuje uvijek neugodna, "vječita druga", Španjolska.

O samoj utakmici možemo reći da je u hrvatskoj reprezentaciji bilo premalo pojedinaca raspoloženih i sposobnih za ravnopravnu borbu sa Srbima. Nadali smo se da će hrvatski stručni stožer koji je daleko iskusniji u vođenju reprezentacija i utakmica od svojih srpskih kolega, biti jedna od prevaga u predstojećem okršaju. Na žalost, to se na ovoj utakmici nije dogodilo. Hrvatska reprezentacija je bilo potpuno nespremna za ovakvu utakmicu. Napadačke trojke su bile neuigrane što i ne čudi jer se nisu imale ni kad niti protiv koga uigravati. U igri naše reprezentacije nedostajalo je i brzine i čvrstine i kombinatorike pa se postavlja pitanje kako smo mi to namjeravali svladati domaćina. Protivnik je pak iskoristio pogreške u igri naše reprezentacije i postigao tri pogotka dok smo mi bili nesposobni zatresti srpsku mrežu u igri petorice protiv petorice.

Hrvatska je porazom značajno smanjila svoje izglede za povratak u diviziju IIA. Hrvati više ne odlučuju sami o sebi nego ovise o ishodu utakmice između Španjolske i Srbije. Hrvatima najviše odgovara minimalna pobjeda Španjolske u šezdeset minuta što bi otvorilo mogućnost da Hrvati pobjedom nad Španjolcima u zadnjem kolu zatvore krug i osvoje prvo mjesto. Prije nego što se bude razmišljalo o srpsk-španjolskom dvoboju, bit će potrebno svladati Belgiju kako bismo uopće ostali u konkurenciji za medalju.


 

Foto: Kaligula

 

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information