Reprezentacija

Bez iznenađenja na Bledu

wc20hrvsloHrvatska mlada reprezentacija je na otvaranju svjetskog prvenstva divizije IB izgubila od Slovenije sa 7:0. Domaći sastav je poveo u uvodnom dijelu prve trećine pogotkom s igračem više. Slovenci su imali nešto više od igre no naši su se do kraja trećine dobro odupirali mladim "risima". Slovenci su u prvoj minuti nastavka povećali prednost poslije čega su preuzeli igru u svoje ruke. Hrvatska se pretežito branila vrebajući prigode iz protunapada. Domaći su utakmicu "prelomili" sredinom druge trećine kad su za manje od tri minute triput zatresli mrežu. Posljednja trećine protekla je u znaku slovenskih hokejaša koji su zagospodarili ledenom plohom. Hrvatska vrata našla su se pod kanonadom no Slovenci su unatoč brojnim prigodama pospremili samo dva paka u mrežu. Ishod dvoboja sasvim sigurno ne zvuči lijepo no Hrvatsku tek očekuju odlučujuće utakmice u dvorani na Bledu koja je našim dečkima gotovo jednako dobro poznata kao i Slovencima. U prethodnim utakmicama prvog kola, Italija je svladala Estoniju s 5:1, a Ukrajina istim omjerom Poljsku.

Hrvatska - Slovenija 0:7 (0:1, 0:4, 0:2)

Bled, Gradsko klizalište, 11.12.2023.
Gledatelja: 241
Suci: Doiron, van Grinsven, Buergy i Römer

Strijelci:

0:1 SLO Crnkič (Podrekar, Sitar) 6' PP1
0:2 SLO Langus (Sitar, Šlibar) 21'
0:3 SLO Žeželj (Beričič, Crnkič) 30'
0:4 SLO Langus (Sever, Crnkič) 31' PP1
0:5 SLO Hebar (Langus, Perčič) 32' SH
0:6 SLO Sever (Šlibar, Perčič) 48'
0:7 SLO Hebar (Perčič, Beričič) 52'

Udarci na gol:
Hrvatska 19
Slovenija 50

Isključenja:
Hrvatska 8 min
Slovenija 4 min

Hrvatska: Janjatović-Lončar, Ždralović - Filipović, Alić, Bodiroga, Marinković, Idžan - Bezuk, Goršić, Jurić, Kašparek, Završki - Slovinac, Vukadin, Šimunković, Matijević, Zovko H. - Polonijo, Mandušić, Kurjaković, Zovko B., Ljubičić. Izbornik: Sertić

Slovenija: Kavčič, Dukarič - Podrekar, Šlibar, Langus, Sitar, Sever - Bohinc, Turšič Sečkar, Žeželj, Beričič, Crnkič - Hebar, Perčič Maks, Kumanović, Lesničar, Petrovič - Frešer, Perčič Matic, Črepinšek, Špari Leben, Mahmutović. Izbornik: Šivic

Hrvatska mlada reprezentacija se poslije 11 godina vratila u diviziju IB u kojoj je svojevremeno ostvarila neke od svojih najvećih uspjeha u povijesti. Premda je pogled na slovenski sastav izazivao strahopoštovanje, ni Hrvati nisu bili "početnici" s Velesajma. Za mjesto između vratnica konkurirali su vratari koji redovito brane seniorski IHL i imaju iskustva prvog vratara u mladoj odnosno juniorskoj reprezentaciji. U obrambenim redovima su listom višestruki juniorski i mladi reprezentativci koji standardno igraju seniorski IHL, a Alić i Bezuk su zaigrali i za seniorsku reprezentaciju. Pojačanje u reprezentaciji je prvi nastup Roka Goršića koji redovito nastupa u najjačoj švedskoj juniorskoj ligi. Napadačke trojke hrvatske reprezentacije su također pune igrača s pregršt međunarodnog, reprezentativnog i seniorskog iskustva. 
Marinković je višestruki seniorski reprezentativac koji igra Alpsku ligu u Jesenicama. Idžan igra u Švedskoj, a iza sebe ima i nastup na seniorskom svjetskom prvenstvu. Bodiroga je u Finskoj, a Jurić i Matijević u Austriji. Gotovo svi ostali su već igrali u reprezentaciji i redovito igraju u seniorskom IHL-u. U sastav se nije probila barem jedna petorka s reprezentativnim iskustvom što svjedoči kako je stručni stožer nakon dugo vremena imao "slatke brige" oko sastava što daje nadu za budućnost.

Hrvati su izveli prvi napad na utakmici, a prvu obranu upisao je Janjatović-Lončar poslije udarca Langusa iz sredine. Slovenci su u drugoj minuti imali veliku priliku za rano vodstvo. Prvo je Hebar uputio neugodan udarac sdesna. Janjatović-Lončar odlično brani, a odbijeni pak odlazi nalijevo za Crnkiča koji tuče iz prve no vratar “crvenih” je ponovo na visini zadatka. Vratar gostiju se ponovo istaknuo minutu kasnije kad je Podrekar iz desnog kuta ubacio pak u sredinu odakle ga je Špari Leben skrenuo prema vratima. Isključenje Bezuka je u četvrtoj minuti dalo “bijelima” priliku za prelazak u vodstvo. Međutim, prvi su zaprijetili Hrvati udarcem Idžana s desnog krila u petoj minuti. Slovenci su imali dosta poteškoća postaviti igru u napadačkoj trećini no kad su se jednom namjestili, “risima” je trebalo samo nekoliko brzih dodavanja da pospreme pak u mrežu. Sitar je s desnog krila odigrao dupli pas sa Severom na sredini nakon čega vraća pak na plavu liniju do Podrekara koji ga odmah prebacuje nalijevo za Crnkiča. Napadač “bijelih” tuče iz prve i pogađa Filipovića pred vratima od kojeg se pak odbio u mrežu.

Domaći su ponovo zaprijetili u šestoj minuti u kojoj se Špari Leben probio po lijevom krilu i ubacio pak pred vrata odakle Črepinšeku nije pošlo za rukom ugurati pak u mrežu. “Crveni” odgovaraju minutu kasnije dalekometnim pokušajem Marinkovića koji je Bodiroga iz blizine skrenuo prema vratima no Kavčič se nije dao iznenaditi. Slovenija je u osmoj minuti imala veliku priliku kad je Kumanović udarcem sdesna pogodio stativu. Vukadin uzvraća udarcem s plave linije u devetoj minuti. Prigode su se nizale na obje strane pa je Janjatović-Lončar u desetoj minuti obranio pokušaj Podrekara iz sredine. Prekršaj Alića ostavio je Hrvatsku u 11. minuti s igračem manje. Slovenci su izveli istu akciju iz kakve su postigli pogodak no ovog puta je Marinković blokirao udarac. Još nekoliko pakova je završilo u bloku “crvenih” prije nego što je Beričič udarcem iz sredine natjerao Janjatovića-Lončara na obranu u 12. minuti. Hrvatska se ovog puta obranila s igračem manje i potom smjesta krenula u protunapad koji je minutu kasnije Hrvoje Zovko završio udarcem sdesna.

Črepinšek je na drugoj strani laganim udarcem sdesna zaposlio vratara gostiju. Podrekarov bekhend s desne strane je minutu kasnije bio znatno opasniji no Janjatović-Lončar je bio na mjestu. Uslijedilo je nekoliko minuta nepovezane igre na obje strane pa se na novu prigodu čekalo do 17. minute i udarca Alića s plave linije. “Risi” su uzvratili dalekometnim udarcem Šlibara, a na odbijancu je prvi bio Hebar čiji je pokušaj iz blizine Janjatović-Lončar ukrotio. Slovenija je u završnici trećine pojačala pritisak i stvorila više prigoda za povećanje vodstva. Većina udaraca je završila u bloku ili pored vrata no Podrekar je u 19. minuti opasno zaprijetio udarcem sdesna. Šlibar je minutu kasnije opalio s plave linije, a Sever pred vratima vješto skrenuo pak no Janjatović-Lončar je sjajnom reakcijom sačuvao svoja vrata. Hrvatska je izdržala protivnički juriš i dočekala kraj trećine s minimalnim zaostatkom. U hrvatskom taboru su mogli biti zadovoljni prikazanom igrom izuzev posljednjih nekoliko minuta u kojima je Slovenija zagospodarila ledenom plohom. Hrvatska je veći dio vremena provela u obrani, ali je koristila svaku prigodu za protunapade. Na žalost, bilo je vidljivo kako su Slovenci uigraniji od naših, ali to je već neka druga priča.

Slovenija je za samo 20 sekundi druge trećine pronašla put do hrvatske mreže. Sitar je presjekao pokušaj ispucavanja paka iz hrvatske trećine, a pak se odbio do Severa koji udarcem slijeva pogađa u blok. Pak potom dolazi do plave linije odakle ga Šlibar ispaljuje prema vratima. Sever je iz sredine vješto skrenuo pak koji pogađa stativu nakon čega ga Langus iz neposredne blizine ubacuje u mrežu. Druga trećina nije dobro počela za Hrvate koji su prvi udarac uputili u 22. minuti kad je Jurić gađao iz daljine. Mandušić je malo kasnije udarcem sdesna također provjerio spremnost slovenskog čuvara mreže. Turšič Sečkar je na drugoj strani “šlencom” s plave linije zamalo iznenadio hrvatskog vratara. Jurić je u 24. minuti udarcem iz sredine zaposlio Kavčiča, a vratar “bijelih” je u idućem napadu zaustavio i oštar udarac Završkog iz blizine. Prekršaj Beričiča dao je Hrvatima priliku smanjiti zaostatak. Međutim, “crveni” su bili potpuno bezopasni tijekom iduće dvije minute. Slovenija je po izjednačenju snaga na ledu mogla povećati razliku kad je Langus u 27. minuti gromovitim udarcem sdesna pogodio prečku od koje se pak odbio u drugu stativu i natrag u igru.

Hrvati odgovaraju bekhendom Mandušića iz neposredne blizine no Kavčič je bio siguran. Janjatović-Lončar se istaknuo minutu kasnije obranivši udarac Šparija Lebena iskosa s lijeve strane. Slovenija je pojačala pritisak ne bi li slomila otpor Hrvata već u drugoj trećini. Poslije dulje opsade svojih vrata “crveni” su izbacili pak iz svoje trećine, a prihvatio ga je Crnkič i krenuo u novi napad. Napadač domaćih je odigrao dupli pas s Beričičem na lijevom krilu i izašao pred vrata. Janjatović-Lončar je obranio prvi udarac, ali je na odbijancu bio prvi
Žeželj i u 30. minuti iz neposredne blizine ugurao pak u gol. Hrvati su u ovoj akciji izuzetno loše reagirali u obrani. Slovenci su malo kasnije ponovo zaprijetili pa je Matijević morao napraviti prekršaj kako bi onemogućio protivnika pred vratima. Domaćima je trebalo samo 13 sekundi da brojčanu prednost pretvore u pogodak.

Sitar je s desnog krila odigrao dupli pas s Podrekarom na plavoj liniji, a onda dao pak poprijeko do Crnkiča koji smjesta šalje pak u sredinu odakle Langus puca iz prve. Pak je pogodio Severa uz stativu i odbio se natrag
Langusu koji iz neposredne blizine šalje pak u mrežu. Brza dodavanja su potpuno izbacila hrvatsku četvorku iz igre, a ako je u utakmici postojao trenutak u kojem je trebalo pozvati pola minute predaha kako bi se zaustavio slovenski zamah, hrvatska klupa ga je propustila iskoristiti. Hrvati su znakove života ponovo pokazali u 32. minuti u kojoj je Kašparek tukao s lijeve strane. “Bijeli” su potom izveli protunapad koji Petrovič završava udarcem slijeva. Prekršaj Crnkiča dao je Hrvatskoj priliku za počasni zgoditak. Pogodak je doista postignut i to za samo 11 sekundi, ali pak se našao u hrvatskoj mreži. Sitar je osvojio buli, a Maks Perčič poslao pak iza gola na desnu stranu. Pak je prihvatio Langus i pohitao u protunapad u kojem je iz sredine predao pak nalijevo za Hebara koji ga snažnim udarcem zakucava pod prečku nakon čega se pak odbio ispred gola.

Slovenci su za manje od tri minute triput zatresli mrežu i riješili pitanje pobjednika. Hrvati su još uvijek imali igrača više pa su pokušali iskoristiti brojčanu prednost. Idžan je u 34. minuti opasno zaprijetio s desne strane, a u nastavku napada Kavčič je sjajnom reakcijom zaustavio i oštar udarac Marinkovića s lijevog krila. Crnkič je odmah po povratku na led sudjelovao u protunapadu koji završava udarcem sdesna. “Bijeli” su zadržali inicijativu pa je u 37. minuti Žeželj pucao bekhendom iskosa s desne strane. Maks Perčič je u nastavku napada dvaput opasno zaprijetio. Udarac s plave linije Janjatović-Lončar brani, a pokušaj s lijevog krila zaustavila je stativa. Vratar “crvenih” je malo kasnije obranio i neugodan udarac Lesničara iz sredine. Suparnici su razmijenili par nepreciznih udaraca prije nego što je Crnkič u 40. minuti gađao iskosa s desne strane. Slovenci su u drugih dvadeset minuta slomili hrvatski otpor i zagospodarili ledenom plohom. “Risi” su u svemu nadmašili naše kojima je sada preostalo samo istrajati do kraja utakmice sa što manjom štetom i po mogućnosti bez ozljeda.

Prvu je prigodu u posljednjoj trećini imao Žeželj koji je bekhendom iz sredine pokušao iznenaditi Janjatovića-Lončara u 42. minuti. Lesničar je minutu kasnije udarcem iz blizine pogodio prečku. U nastavku akcije Podrekar gađa s lijevog krila no vratar “crvenih” se nije dao iznenaditi. Naleti domaćih nisu jenjavali pa je Črepinšek minutu kasnije pucao iz lijevog kuta u dobro postavljenog Janjatovića-Lončara. Sever je u 44. uputio oštar udarac slijeva, ali je hrvatski vratar i ovog puta bio na visini zadatka. Slovensku kanonadu je nastavio Sitar udarcem iskosa s lijeve strane prije nego što su Hrvati iznijeli pak iz svoje trećine. Na povratak “bijelih” u napadačku trećinu nije trebalo dugo čekati. Mahmutović je u 46. minuti udarcem iz daljine provjerio spremnost protivničkog čuvara mreže. Hrvatska vrata su i dalje bila pod opsadom pa je malo kasnije s plave linije tukao i Šlibar. Janjatović-Lončar je bio siguran kao i minutu kasnije kod udarca Turšiča Sečkara iz sredine.

Hrvatski vratar se odlično snašao i u 48. minuti kad mu je Sitar skrenuo pak iz blizine prema golu, ali je u nastavku napada ipak morao vaditi pak iz mreže. Sever je iz desnog kuta ostavio za Matica Perčiča koji s desnog krila pronalazi Šlibara na plavoj liniji. Slovenski branič puca “šlencom”, a
Sever pred vratima vješto skreće pak u mrežu. “Bijeli” su nastavili s ofenzivom pa je Mahmutović minutu kasnije gađao s plave linije. Janjatović-Lončar nije imao ni trenutka predaha pa je već u 50. minuti morao braniti i pokušaj Beričiča iz neposredne blizine. Hrvatski vratar je malo kasnije u dvanavrata spriječio svog dojučerašnjeg sunarodnjaka Kumanovića da udarcima iz blizine zatrese mrežu svojim nesuđenim suigračima. Podrekar je u nastavku napada pokušao “šlencom” s plave linije iznenaditi Janjatovića-Lončara, ali nije uspio u svom naumu. Slovenija je u 52. minuti povećala prednost nakon dugotrajne akcije u protivničkoj trećini.

Beričič se našao iza gola pa je odigrao dupli pas s Crnkičem u desnom kutu i vratio pak na plavu liniju do Maksa Perčiča. Branič domaćih je prebacio pak nalijevo za
Hebara koji snažnim “šlencom” pogađa mrežu. Za sve ovo vrijeme Kavčič je bio samo pasivni promatrač zbivanja na ledu. Slovenski vratar je prvu obranu u posljednjoj trećini upisao tek u 54. minuti poslije udarca Jurića iz sredine. Slovenci su se ubrzo vratili u napad pa je Petrovič u 55. minuti pucao slijeva u dobro postavljenog Janjatovića-Lončara. Mahmutović je minutu kasnije bio u sjajnoj prilici no vratar “crvenih” odličnom reakcijom brani udarac iz neposredne blizine. Prekršaj Bezuka je ostavio Hrvatsku s igračem manje u 57. minuti. “Bijeli” su tijekom sljedeće dvije minute stvorili samo jednu prigodu kad je Sitar opalio sdesna u 59. minuti na dobro postavljenog Janjatovića Lončara. Bezuk se odmah po povratku igru našao u protunapadu u kojem je s desnog krila pronašao Alića pred vratima no Kavčič je zaključao svoja vrata.

Slovenci su upisali očekivanu pobjedu na početku turnira i krenuli prema svom zacrtanom cilju, osvajanju prvog mjesta. Za Hrvatsku je ovaj okršaj bio više ekshibicijske prirode, prilika da naši mladi hokejaši, kako oni koji igraju u inozemstvu, tako i oni s Velesajma, spoznaju gdje im je mjesto u odnosu na vršnjake koji nastoje postati profesionalni hokejaši. Utakmica nam nije pokazala ništa što nismo znali i prije nje. Slovenci su izdržljiviji, fizički snažniji, daleko nadmoćniji u dvobojima jedan na jednoga. Slovenija je kao momčad uigranija od hrvatskog sastava, a i njeni pojedinci pokazuju više odgovornosti u igri, posebice bez paka nego naši. Ako bismo se pitali zašto nismo ravnopravniji odnosno što bismo trebali napraviti, pola odgovora je u pitanju. Na prvu bi se moglo odgovoriti da nam trebaju još tri zatvorena klizališta i isto toliko klubova. Međutim, kao što vidimo po primjeru Siska, ledena dvorana je nužan, ali ne i dovoljan uvjet za razvoj hokeja. Možemo mi imati i dvadeset klubova, ali ako nijedan od njih neće imati kondicijske pripreme, teretanu ili ozbiljno natjecanje, tada ćemo i dalje ovisiti o sreći i improvizaciji kao sada.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information