Reprezentacija

Nesalomljivi Hrvati došli do pobjede

wc20hrvpol05Hrvatska mlada reprezentacija je poslije dva poraza u trećem kolu svjetskog prvenstva divizije IB zabilježila prvu pobjedu. Hrvati su se žestoko borili tijekom cijele utakmice i odbili predati kad je sve izgledalo izgubljeno. Prvih dvadeset minuta proteklo je u ravnopravnoj borbi u kojoj su mreže ostale mirovati. Naši mladi hokejaši su poveli početkom druge trećine no Poljska je smjesta izjednačila. Poljaci su tijekom druge trećine imali nešto više od igre što su okrunili zgoditkom u drugom dijelu trećine. Poljska je u zadnjoj trećini povećala razliku, ali su Hrvati sredinom trećine smanjili zaostatak. Kad su Poljaci u završnici trećine ponovo otišli na dva gola razlike činilo se da je utakmica odlučena. Međutim, Hrvatska je poslije pola minute predaha krenula sa šestoricom igrača i u minutu i pol je postigla dva pogotka za izjednačenje i produžetak. Dodatnih pet minuta je proteklo u obostrano opreznoj igri pa je odluka pala u raspucavanju u kojem su Hrvati bili uspješniji.

Hrvatska - Poljska 5:4 (0:0, 1:2, 3:2, 0:0, 1:0) PR

Bled, Gradsko klizalište, 14.12.2023.
Gledatelja: 54
Suci: Korbuly, van Grinsven, Heinen i Jeram

Strijelci:

1:0 HRV Kašparek (Završki, Jurić) 23'
1:1 POL Kurnicki (Kucharski, Kusak) 24'
1:2 POL Kucharski (Hofman Jo., Sobecki) 35' PP1
1:3 POL Siekierka (Schafer, Hofman Jo.) 45'
2:3 HRV Goršić (Bezuk, Šimunković) 50'
2:4 POL Kucharski (Hofman Ja., Hofman Jo.) 57' PP1
3:4 HRV Goršić (Bodiroga, Idžan) 59'
4:4 HRV Idžan (Alić) 60'
5:4 HRV Bodiroga 65' GWS

Udarci na gol:
Hrvatska 26
Poljska 30

Isključenja:
Hrvatska 10 min
Poljska 4 min

Hrvatska: Janjatović-Lončar, Ždralović - Filipović, Alić, Bodiroga, Marinković, Idžan - Bezuk, Goršić, Jurić, Kašparek, Završki - Slovinac, Vukadin, Šimunković, Matijević, Zovko H. - Kurjaković, Ljubičić, Zovko B., Mandušić. Izbornik: Sertić

Poljska: Ciucka, Tyczynski - Kurnicki, Schafer, Ciepielewski, Kucharski, Kusak - Sobecki, Rocki, Menc, Kolat, Gromadzki - Chodor, Michalski, Ratajczak, Mos, Musiol - Onak, Siekierka, Hofman Jo., Wawrzkiewicz, Hofman Ja. Izbornik: Jarosz

Poljska je utakmicom protiv Slovenije zaključila drugo kolo bledskog turnira. Poljaci su u prvoj utakmici izgubili od Ukrajine s 5:1 dok su Slovenci uvjerljivo svladali našu reprezentaciju sa 7:0. Slovenija je tijekom prve trećine imala nešto više od igre, ali je Poljska obrana gotovo cijelu trećinu učinkovito držala domeće podalje svojih vrata. Naposljetku su "risi" tek u zadnjoj minuti pred odlazak na odmor pronašli put do mreže. Slovenija je u nastavku susreta zagospodarila ledenom plohom, ali je sada glavnu ulogu preuzeo poljski vratar koji je nizao jednu obranu za drugom. Slovencima je tek u drugom dijelu trećine pošlo za rukom povećati prednost i to u dva navrata s igračem više. Posljednja trećina je u velikoj mjeri podsjećala na prvu. Poljska je zatvorenom igrom nastojala ograničiti štetu, a domaći nisu imali poticaj za dodatni utrošak energije pa je na kraju Slovenija slavila sa "samo" 3:0. Hrvatska i Poljska su tako u međusobni okršaj ušle bez ijednog boda i obje su u suparniku gledale priliku za odmak s "nule".

"Crveni" su prvi zaprijetili oštrim udarcem Ciepielewskog s lijevog krila u prvoj minuti. Prekršaj Matijevića na sredini leda ostavio je Hrvatsku minutu kasnije s igračem manje. Janjatović-Lončar je u trećoj minuti zaustavio pokušaj Kurnickog s desne strane, a malo kasnije je bio siguran i pri dalekometnom udarcu Schafera. Hrvati su uspješno odradili kaznu do kraja, a potom su izveli i prvu napadačku akciju. Idžan je u četvrtoj minuti uputio neugodan udarac slijeva, ali je Ciucka bio uspješan. Poljaci su nastojali zadržati napadački zamah no sljedeću prigodu je ponovo imao Idžan koji se u petoj minuti probio pred vrata no nije mu pošlo za rukom svladati poljskog čuvara mreže. "Crveni" su se u idućem napadu također probili pred vrata, ali je Janjatović-Lončar onemogućio Kucharskog. Vratar "bijelih" je bio na mjestu i pri pokušaju Menca s desne strane u šestoj minuti. Hrvatska je minutu kasnije uzvratila udarcem Slovinca s desnog krila.

Kašparek je u osmoj minuti zaposlio Ciucku udarcem s plave linije. Igralo se otvoreno na obje strane pa je Janjatović-Lončar u idućem napadu obranio pokušaj Jakuba Hofmana s lijevog krila. Sobecki je s plave linije bio puno opasniji po hrvatskog vratara, ali je mreža "bijelih" ostala netaknuta. Bodiroga je na drugoj strani gađao s plave linije u devetoj minuti tek toliko da izbori buli. Schaferov je udarac slijeva bio puno jači no hrvatski vratar je i u desetoj minuti bio na visini zadatka. Poljaci su bili aktivniji tijekom prvih desetak minuta no njihovi udarci su nerijetko bivali neprecizni pa su završavali u bloku ili pored vrata. Poljska je i u drugom dijelu trećine imala inicijativu no i dalje su njeni pucači gađali posvuda. Hrvatska se uporno branila vrebajući svaku priliku za protunapad. Jedna se ukazala u 13. minuti u kojoj je Idžan pucao s lijeve strane u dobro postavljenog Ciucku. Goršić je minutu kasnije potegnuo s desnog krila, ali je vratar "crvenih" i ovog puta bio spreman.

Ciucku nije uspio svladati ni Slovinac oštrim udarcem sdesna. Hrvoje Zovko je zaprijetio opasnim udarcem slijeva u 16. minuti no poljski vratar se nije dao iznenaditi. Poljska je u završnici trećine dobila još jednu priliku za prelazak u vodstvo, jer je prekršaj u napadu u 17. minuti napravio Završki. Gromadzki je u 18. minuti poveo napad, odigrao dupli pas sa Ciepielewskim na desnom krilu i skrenuo pak prema vratima u dobro postavljenog vratara "bijelih". Poljaci su uputili niz udaraca koji su završili u bloku ili pored vrata. "Crveni" su opasno zaprijetili tek u zadnjim sekundama brojčane prednosti kad su se dvojica našli pred vratima, a Janjatović-Lončar je sjajno obranio udarac Musiola iz blizine. Trećinu je zaključila Hrvatska udarcem Jurića s lijevog krila. Hrvati su na odlasku na odmor mogli biti zadovoljni omjerom. Izdržali su nalete protivnika i stvorili par prigoda no za nešto više je trebalo uložiti više energije u dvobojima i potjeri za pakom. Poljaci su pak mogli bit zadovoljni igrom, ali ne i ishodom prve trećine. U nastavku se očekivalo da će Poljaci pojačati napor, ne bi li slomili otpor "bijelih".


Alić je u 22. minuti bio prvi u prilici zatresti mrežu no njegov snažan udarac slijeva je postao plijenom vratara "crvenih". Gromadzki se na drugoj strani probio pred vrata, ali mu nije uspjelo iz blizine pogurati pak preko crte gola. Hrvatska je po prvi put na prvenstvu povela u 23. minuti. Jurić se izborio za pak iza gola i otklizao na desnu stranu odakle ga je dao poprijeko do Završkog koji ubacuje pak u sredinu odakle ga Kašparek između trojice Poljaka skreće u mrežu. Međutim, radost na hrvatskoj klupi nije dugo trajala. Poljaci su držali pak u napadačkoj trećini, a Šimunković ga je u 24. minuti nakratko oduzeo prije nego što ga je preoteo Kusak i poslao poprijeko na desnu stranu. Tu se našao Kurnicki koji je obišao vrata i udarcem iskosa s lijeve strane pogodio suprotne rašlje. Poljaci su prvi napali poslije razmjene pogodaka. Mos je u 26. minuti tukao iz sredine, a Janjatović-Lončar upisuje još jednu obranu.

Ciepielewski je u nastavku napada brzim "šlencom" s plave linije pokušao iznenaditi hrvatskog vratara, ali bez uspjeha. Čuvar mreže "bijelih" je bio uspješan i minutu kasnije kad se i Schafer odvažio na udarac iz daljine. Hrvatska je na poljsku ofenzivu odgovorila brzim udarcem iz okreta Goršića s lijevog krila no Ciucka se nije dao iznenaditi. Idžan je u 29. minuti uputio oštar udarac slijeva, ali je vratar "crvenih" i ovog puta bio siguran. Poljska uzvraća projektilom Michalskog s plave linije. Prekršaj Jakuba Hofmana dao je Hrvatima u 30. minuti priliku za povratak u vodstvo. Poljaci su odmah poslije bulija u svojoj trećini izveli protunapad. Kusak je pobjegao po desnom krilu i izašao sam pred gol no Janjatović-Lončar je sačuvao svoja vrata. Bilo je to ujedno i jedino vrijedno spomena sve do povratka isključenog poljskog napadača u igru. Završki je tek u 32. minuti zaprijetio udarcem iz sredine, a u nastavku akcije, Kusak ga ruši u trenutku kad su Poljaci već bili u protunapadu.

Hrvatska je dobila novu priliku s igračem više. Idžan je prvi zaprijetio udarcem iz prve s desnog krila u 33. minuti no Ciucka je bio na mjestu. Idžan je u nastavku napada ponovo tukao sdesna, ali bez uspjeha. Poljaci su potom potpuno onemogućili bilo kakav napad "bijelih", a pred kraj kazne je Kucharski oteo pak i pohitao sam prema vratima. Filipović ga je pokušao nepropisno omesti pa je zaradio dvije minute na klupi za kažnjene. Poljska je došla do paka tek kad joj se vratio isključeni napadač, ali je poslije toga brzo djelovala. Sobecki je poveo napad i predao pak Jakubu Hofmanu koji prolazi po lijevom krilu odakle vraća pak na plavu liniju do Sobeckog. Branič "crvenih" šalje pak nadesno za Jonasza Hofmana koji je potegnuo "šlencom" iz daljine, a
Kucharski pred vratima vješto skreće pak u mrežu. Poljaci su dobili dodatni poticaj pa je Michalski u 35. minuti pucao iz sredine. Hrvatskim poteškoćama nije bilo kraja, jer je ubrzo na klupu za kažnjene morao sjesti i Goršić.

Kusak je u 36. minuti prvi tukao prema vratima, ali je Janjatović-Lončar obrani njegov snažni udarac iz daljine. Kusak se malo kasnije probio po desnom krilu i pucao bekhendom iz blizine no vratar "bijelih" je bio na mjestu. Gromadzki je neposredno pred kraj kazne otklizao iza gola odakle je uposlio Kusaka na desnoj strani koji po treći put puca, ali ni ovaj put nije bio bolje sreće. Hrvatska se ovog puta obranila poslije čega je ušla u mirnu završnicu trećine. Alić je u 40. minuti uputio udarac iz daljine s kojim je Ciucka izašao na kraj. Poljska je na kraju druge trećine imala tek minimalnu prednost koja joj nije jamčila neophodne bodove. Poljaci su bili bolja momčad, ali bez učinkovitosti u napadu. Na drugoj strani, za Hrvate je bilo najbitnije da su još uvijek bili u utakmici no bez poduzetnije igre prema naprijed nisu se mogli nadati povoljnom ishodu dvoboja.


Poljaci su od početka zadnje trećine preuzeli igru u svoje ruke no i dalje su imali poteškoća s namještanjem ciljnika. Poslije nekoliko nepreciznih pokušaja, tek je Kucharskom u 44. minuti pošlo za rukom udarcem slijeva natjerati Janjatovića-Lončara na obranu. Hrvati su odgovorili pokušajem Bruna Zovka iz sredine. "Crveni" su minutu kasnije povećali prednost čime su doveli Hrvate u nezavidan položaj. Jonasz Hofman je iz srednje trećine poslao pak niz ogradu po desnoj strani do Gromadzkog. Poljski napadač je doklizao u sredinu gdje je ostavio pak za Schafera. Branič "crvenih" je opalio slijeva, a Siekierka je pred vratima vješto skrenuo pak u mrežu. Hrvatska sada više nije imala što čekati. Ako se htjelo nešto izvući iz ove utakmice, ovo je bio trenutak za prelazak u ofenzivu bez obzira na cijenu. Ni pola minute predaha ne bi bilo škodilo. Poljska je nastavila s napadima pa se u 46. minuti pred vratima našao Rocki. Janjatović-Lončar je obranio udarac, ali je poljski branič nastavio "čačkati" pa je prošao "tretman" hrvatskih braniča. Idžan je minutu kasnije potegnuo iz sredine no Ciucka se nije dao iznenaditi.

"Crveni" se u 48. minuti vraćaju u napad u koji Kolat završava udarcem iz sredine. Hrvatski vratar je obranio i pokušaj Schafera s plave linije. Ljubičić je malo kasnije opalio s plave linije tek toliko da dobije na vremenu za promjenu postava. Ciucka je u 50. minuti obranio pokušaj Šimunkovića s lijevog krila. Poljski vratar je u nastavku napada ipak morao vaditi pak iz mreže. Matijević je iz lijevog kuta bekhendom uposlio Šimunkovića iza gola koji iz desnog kuta vraća pak na plavu liniju za Bezuka. Branič "bijelih" je proslijedio pak po plavoj liniji za
Goršića koji poteže iz daljine i pogađa mrežu. Hrvati su mogli izjednačiti već u idućem napadu u kojem Bodiroga puca iz sredine no Ciucka je bio na mjestu. Hrvati su na vrijeme uhvatili priključak i sad su imali više od deset minuta za izjednačenje. Međutim, ulaskom u drugi dio trećine dolazi do zatišja u kojem nije bilo nikakvih prigoda. Pet je minuta prošlo, a Poljaci su bez poteškoća držali igru pod kontrolom. Da stvari budu još gore, Alić je isključen zbog kontakta koji se sudi samo mlađim kadetima, ako i njima.

"Crveni" su prepoznali trenutak u kojem su mogli osigurati pobjedu pa su navalili svim silama. Poljaci su od silne želje za pogotkom isprva promašivali, a onda je u 56. minuti Kurnicki opalio sdesna i pogodio vratara "bijelih". Sobecki je minutu kasnije potegnuo s plave linije no hrvatski vratar je bio siguran. Jonasz Hofman je osvojio buli i vratio pak za svog brata Jakuba koji ga prebacuje nadesno odakle je
Kucharski snažnim udarcem iznenadio čuvara mreže "bijelih". Poljska se dvije i pol minute prije kraja trećine stekla dva gola prednosti i činilo se kako je priči došao kraj. Janjatović-Lončar je obranom Kolatovog udarca s lijevog krila u 58. minuti produžio nadu u čudesni pothvat. Idžan je poslije pogreške "crvenih" u napadu pohitao u protunapad, izašao sam pred gol no Ciucka je iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik. Poljski vratar potom hvata pak nakon udarca Slovinca s plave linije, a hrvatska kluba povlači posljednji potez i napokon zove pola minute predaha. Hrvati se na led vraćaju sa šestim igračem umjesto Janjatovića-Lončara.

Marinković je osvojio izuzetno važan buli i dao pak nadesno do Završkog koji odigrava dupli pas s Idžanom na plavoj liniji. Završki je potom odigrao dupli pas i s Marinkovićem iza gola koji se s pakom vratio do plave linije odakle ga šalje nadesno za Idžana. Napadač "bijelih" pronalazi
Goršića koji "šlencom" s plave linije pogađa mrežu. Sucima se sve dogodilo prebrzo pa su asistenciju dodijelili Bodirogi koji je bio zaslužan za pokrivanje Ciucka, a ne Marinkoviću. Do kraja trećine ostalo je točno 90 sekundi, a Janjatović-Lončar se vratio u igru. Poljaci su pokušali aktivnom igrom držati pak na protivničkoj polovici i potrošiti vrijeme: Isprva su bili uspješni, a onda je Bodiroga u 60. minuti osvojio pak i predao ga Marinkoviću koji s desnog krila bekhendom iza leđa pronalazi Alića u punoj brzini. Branič "bijelih" je uposlio Idžana na lijevom krilu koji snažnim udarcem pogađa suprotni kut za izjednačenje. Janjatović-Lončar se vratio u igru za posljednjih 45 sekundi i u posljednjim trenucima je sjajnom obranom spriječio Gromadzkog da donese pobjedu Poljacima udarcem iz neposredne blizine. Hrvatska je nevjerojatnim podvigom osvojila prvi bod, a ostalo je vidjeti hoće li u produžetku uzeti i drugi.

Goršić je u 61. minuti izveo slalom kroz postavu "crvenih" i pucao slijeva no Ciucka je bio na mjestu. Bilo je to ujedno sve što se zbilo u dodatnih pet minuta koje je IIHF upropastio svođenjem igre na prenemaganje trojice protiv trojice. Što vrijeme više odmiče to je jasnije da je produžetak od pet minuta potpuno promašena stvar i gubljenje vremena. Ili se treba igrati kao u doigravanju NHL-a s punim petorkama svih dvadeset minuta ili treba smjesta početi s raspucavanjem. Kusak je krenuo prvi za Poljake vijugajući prema vratima sve dok nije pokušao pucati iz prevelike blizine pa je Janjatović-Lončar bez poteškoća obranio. Marinković je krenuo slično poput Kusaka polako vijugajući sve dok se nije odlučio za udarac iz sredine pored vrata. Ciepielewski je krenuo po desnoj strani potom skrenuo u sredinu odakle je forhendom pogodio mrežu.

Goršić je prišao slijeva i pucao bekhendom pored vrata. Kucharski se brzo približio kroz sredinu i brzim udarcem promašio vrata. Idžan je vratio Hrvatsku u igru preciznim udarcem iskosa s desne strane. Jonasz Hofman je pokušao udarcem iz sredine vratiti "crvene" u vodstvo no Janjatović-Lončar sigurno brani. Bodiroga se lagano približio kroz sredinu i pucao vrataru kroz noge. Na trenutak se činilo da je Ciucka obranio, ali se pak izmigoljio preko crte gola. Velika odgovornost je pala na Jakuba Hofmana koji je morao pogoditi kako bi izborio pripetavanje. Poljski napadač se lagano približi kroz sredinu i pucao, ali nije bio uspješan. Hrvatsko slavlje je moglo početi. Hrvati su osvojili dva boda čime su iza sebe ostavili Poljsku s jednim i Estoniju bez bodova.

Momčad s Baltika ima utakmicu manje, ali nije realno da će izbjeći poraz od Slovenije. Hrvatska je u položaju da odlučuje o svojoj sudbini no mora biti svjesna da posao još nije gotov. Poljaci su, unatoč porazu, imali više od igre u sve tri trećine i da nije bilo podviga u zadnje dvije minute sada bismo pisali kako su Hrvati pružili dobar otpor favoroziranom protivniku. Naši hokejaši su na ovoj utakmici popravili igru u obrani, ali u napadu i dalje nedostaje suradnje, brzine i snage. Prečesto gubimo dvoboje na ogradi i pokušavom pojedinačnim pothvatima ono što naši suparnici izvode kolektivnim naporom. Hrvatskoj slijedi okršaj protiv Ukrajine koja je uvjerljivo svladala oba naša izravna suparnika u borbi za opstanak pa nije izgledno očekivati da bismo mogli nešto ušićariti. Odlučna će ipak biti utakmica protiv Estonije.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information