Reprezentacija

Pobjeda na otvaranju kvalifikacija

oihrvtai01Hrvatska seniorska reprezentacija je u Beogradu započela kvalifikacije za nastup na Olimpijskim igrama u Cortini 2026. Uz naše hokejaše i domaćina, na turniru nastupaju i reprezentacije Tajvana i Turske. Hrvati su otvorili turnir utakmicom protiv Tajvana, momčadi koja se prošle sezone pobjedom u diviziji IIIA po prvi put uvrstila u diviziju IIB. Hrvatska je od prve minute zagospodarila ledenom plohom no sve do završetka prve trećine nije uspjela svladati sjajnog čuvara mreže protivnika. Hrvati su naposljetku načeli suparnika u prvom dijelu nastavka susreta, a u drugom dijelu trećine su se s još dva zgoditka sasvim približili pobjedi. Tajvanci su se u posljednjoj trećini učinkovito branili sve do završnice susreta u kojem je Hrvatska u kratkom roku postigla još tri zgoditka. Zadnju riječ u ovoj utakmici ipak su imali hokejaši s Dalekog istoka koji postigli počasni pogodak za konačnih 6:1.

Hrvatska - Tajvan 6:1 (0:0, 3:0, 3:1)

Beograd, Dvorana Pionir, 14.12.2023.
Gledatelja: 17
Suci: Klejna, Kosidlo, Đokić i Gunnarsson

Strijelci:

1:0 HRV Vedlin (Smolec) 26' PP1
2:0 HRV Idžan (Smolec, Fičur) 33' PP1
3:0 HRV Bebek (Puzić, Čanić) 40'
4:0 HRV Vedlin (Fičur) 57'
5:0 HRV Mirić (Fičur, Čavlović) 57'
6:0 HRV Dobrić (Smolec) 58'
6:1 TAJ Yang CH (Lin HJ, Lin YC) 59'

Udarci na gol:
Hrvatska 62
Tajvan 12

Isključenja:
Hrvatska 10 min
Tajvan 12 min

Hrvatska: Ružić, Nikolić - Smolec, Kramarić, Mirić, Idžan, Vedlin - Senzel, Puzić, Bebek, Čanić, Dobrić - Tadić, Šilović, Jarčov, Fičur, Novotny - Čavlović, Brenčun, Dimitrijević, Jović, Paulović. Izbornik: Smerdelj

Tajvan: Hsiao Po-Yu, Lee Yi-cheng - Shen Yen-Lin, Sang Chou-En, Lin Hung-Ju, Yang Chang-Hsing, Lin Yo-Chen - Pan Yi-Cheng, Chang Han-Yuan, Lin Yi-Kuan, Shen Yen-Chin, Lin Jui-Yu - Lin Ching, Lee Zheng-Wei, Wang Po-Hsiang, Yu Sung-Yin, Lu Ping-En - Wang Yung-Hsuan, Fan Yi-Cheng, Shih Kuan-Yu. Izbornik: Weng To

Četiri su godine prošle otkako je Hrvatska na turniru prvog kruga kvalifikacija za Olimpijske igre u Pekingu osvojila prvo mjesto u konkurenciji Srbije, Turske i Bugarske. Sisak je bio domaćin u novoj dvorani na Zibelu gdje su navijači pozdravili pobjedu u odlučujućoj utakmici protiv Srbije s 2:1. Hrvatska se u drugom krugu suprostavila reprezentacijama Japana, Slovenije i Litve gdje je po očekivanju ostala na začelju. Šest utakmica u kvalifikacijama se smatralo dobrom pripremom za predstojeće svjetsko prvenstvo divizije IIA u Zagrebu na kojem se Hrvatska namjeravala boriti za prvo mjesto i ulazak u viši razred natjecanja. Međutim, kao što je poznato, strah od kineskog virusa ugasio je ne samo hokej, nego i normalni život na cijeloj zemaljskoj kugli. Hrvatski hokejaši su novi ciklus kvalifkacija imali započeti u Beogradu pružajući tako priliku našim istočnim susjedima za uzvrat za sisački okršaj.

Hrvatska je u Beograd stigla sa sastavom koji su pretežito činili igrači iz četiri domaća kluba koji se natječu u IHL-u. Najiskusniji po broju utakmica u hrvatskom dresu bio je Marko Tadić s čak 85 utakmica, a slijedili su ga Ivan Brenčun s 49 i Tadija Mirić s 47 utakmica. Među iskusnijima su bili i Borna Šilović s 36, Domen Vedlin s 29, Jan Smolec s 27 i Nikola Senzel s 26 koji se vratio u reprezentaciju poslije petogodišnjeg izbivanja. U momčadi koju je izbornik Smerdelj doveo na turnir nije bilo nekolicine vrsnih igrača poput Borne Rendulića, Dominika Kanaeta, Luke Jarčova, Bruna Keglja, Luke Mikulića i Vilija Rosandića s kojima bi reprezentacija zacijelo bila neprikosnoveni favorit za prvo mjesto. U ovu skupinu bismo ubrojili i Marka Šakića koji je bio član stručnog stožera. Izostalo je i nekoliko mlađih reprezentativaca koji su istovremeno nastupali za mladu reprezentaciju u diviziji IB. Jedini debitant je bio vratar Ivan Ružić.

Reprezentacija Tajvana odnosno Kineskog Tajpeha kako je zove Međunarodni olimpijski odbor ili Republike Kine kako stanovnici otoka Tajvana i nekolicine susjednih otočića koji su izbjegli komunističko preuzimanje vlasti 1949. zovu svoju zemlju, u međunarodnim natjecanjima pod okriljem IIHF-a nastupa od 2017. Republikanski Kinezi ili Tajvanci kako ćemo i nadalje zvati su tri sezone nastupali u diviziji III gdje im je najveći uspjeh bilo treće mjesto na premijernom nastupu. Povećanjem broja reprezentacija osnivaju se divizije IIIB i IV pa se divizije u kojoj se nalazio Tajvan preimenovala u IIIA. Poslije obnove međunarodnih natjecanja 2022. Tajvan je zauzeo četvrto mjesto, a prošle sezone je u konkurenciji Turkmenistana, Južne Afrike, Tajlanda i Luksemburga osvojio prvo mjesto koje mu je donijelo ulazak u diviziju IIB u kojoj će se boriti za opstanak protiv Belgije, Bugarske, Gruzije, Novog Zelanda i Turske. O tajvanskom klupskom hokeju se malo zna. Navodno postoje dvije lige, jedna "međunarodna" za čije klubove igraju strani igrači i jedna "otvorena", za domaće igrače. U sastavu koji je stigao u Beograd, najučinkovitiji u dresu reprezentacije bili su Hung-Ju Lin s 36 bodova, Yen-Chin Shen s 28 i Chang-Hsing Yang sa 17. Od dvojice vratara, uspješniji je Brody Hsiao, rođen u Kanadi, koji je prošle sezone zaustavio 95,9% udaraca na svjetskom prvenstvu divizije IIIA.

Hrvati su od prvog bulija zagospodarili ledenom plohom Pionira. Prigode su se nizale jedna za drugom, ali nijedan pak nije mogao proći pored Hsiaoa. Tajvanci su se disciplinirano branili, ali su se pretežito oslanjali na vratara koji je imao pune ruke posla. Na drugoj strani, Ružić je u svom debitantskom nastupu uglavnom bio promatrač zbivanja na ledu. Naleti Hrvata nisu jenjavali no "bijeli" nikako nisu mogli namjestiti ciljnike. Premda su tri najučinkovitija Hrvata u IHL-u, Dobrić, Čanić i Fičur bili u sastavu, nijednom od njih nije pošlo za rukom svladati kanadskog Tajvanca između vratnica. Hrvatski pritisak naposljetku je u 12. minuti doveo do prekršaja Yu Sung-Yina. Hrvati su sada imali dvije minute brojčane prednosti, ali je ipak nisu uspjeli pretvoriti u pogodak. Isključenje Fičura u 15. minuti je na trenutak prekinulo hrvatsku ofenzivu.

Tajvanci su pokušali napasti, ali su za manje od minute i pol s igračem više pogriješili pri letećoj izmjeni pa su početkom 17. minute izgubili brojčanu prednost. Suparnici su sljedećih četrdesetak sekundi odigrali sa po četvoricom igrača na ledu no višak prostora nije pomogao "bijelima" da dođu do pogotka. Povratkom Fičura u igru, Hrvatska je ponovo imala igrača više. "Modri" su se i ovog puta obranili s igračem manje ukazujući na značajne manjkavosti u organizaciji napada hrvatske reprezentacije. Kad se već činilo da se nema više što zabilježiti, Wang Yun-Hsuan je 21 sekundu prije kraja trećine sjeo na klupu za kažnjene. Hrvati nisu stigli ništa napraviti prije zvuka sirene pa nisu imali previše razloga za zadovoljstvo pri odlasku na odmor. Unatoč nadmoći u igri, pogodaka nije bilo. Na drugoj strani, tajvanski izbornik je mogao biti zadovoljan "nulom", ali ne i odnosom snaga na ledu, jer je i njemu bilo jasno da će Hsiao teško izdržati svih šezdeset minuta sam protiv Hrvatske.

Tajvanci su bez poteškoća odradili prvu minutu u zadnjoj trećini na kraju koje je Hsiao obranio pokušaj Novotnog iz neposredne blizine. "Bijeli" su potom snažnije pritisnuli protivnika pa je Dobrić u 22. minuti snažno tukao iz sredine u dobro postavljenog vratara. Vedlin se netom po izjednačenju snaga na ledu našao sam pred vratima, ali nije uspio uputiti udarac. Brenčun je poslije bulija gromovitim "bendijem" s plave linije pogodio stativu. "Modri" su bili pod takvim pritiskom da su se triput zaredom branili zabranjenim ispucavanjem. Mirić je minutu kasnije s desnog krila ubacio pak pred gol za Idžana no Hsiao je još jednom bio siguran. Tajvanski vratar je obranio i snažan udarac Kramarića iz sredine u 24. minuti. Tajvanci su u jednom trenutku navratili u protivničku trećinu, ali "bijeli" su se brzo vratili u napad. Senzel se probio pred vrata i pucao no tajvanski vratar je i dalje bio na visini zadatka. Bolje sreće nije bio ni Čanić koji je krajem 24. minute pucao iz sredine.

Bebek se minutu kasnije u dva navrata našao u prilici no njegovi udarci iz blizine nisu prošli pored nesavladivog Hsiaoa. Isključenje Changa Hana-Yuana je u 25. minuti dalo Hrvatima novu priliku za prelazak u vodstvo. Idžan je prvi potegnuo no Hsiao je ukrotio njegov udarac sdesna. Tajvanci su aktivnom obranom zatvarali prostor za udarac, a minutu kasnije su i ispucali pak iz trećine. Tadić ga je klizaljkom skrenuo do Smoleca koji dugom dijagonalom od ograde pronalazi Vedlina koji se probio po lijevoj strani i preciznim udarcem zatresao mrežu. "Bijeli" su se brzo vratili u napad pa je Fičur u 27. minuti zaprijetio udarcem iz okreta s lijeve strane. Hsiao je bio siguran kao i kod pokušaja Brenčuna s plave linije. Tajvanci su potom krenuli u protunapad koji Fičur zaustavlja prekršajem. Hrvatska je odmah poslije bulija u svojoj trećini mogla povećati prednost.

Čanić je osvojio buli i vratio pak do Senzela koji vraća pak za Čanića koji se zajedno s Dobrićem našao sam pred vratima no ubojiti dvojac nije uspio uputiti udarac prema vratima. Hrvati su bez poteškoća odradili cijelu kaznu ne dopustivši "modrima" nijednu priliku za pogodak. "Bijeli" su u 30. minuti ponovo zaprijetili udarcem Bebeka iz blizine. Hsiao je malo kasnije zaustavio još jedan pokušaj Brenčuna s plave linije. Pan Yi-Cheng je u 31. minuti napravio prekršaj, ali su Hrvati imali pak pa se igralo pod isključenjem sa zadrškom gotovo cijelu minutu. Međutim, samo je Fičur udarcem s lijeve strane uspio natjerati tajvanskog vratara na obranu. Tajvanci su s igračem manje brže došli u prigodu od naših. Lin Hung-Ju je pucao s lijevog krila no Ružić se nije dao iznenaditi. "Bijeli" su se potom vratili u napad pa je Dobrić u 33. minuti gađao sdesna no Hsiao je bio spreman. Čuvar mreže "modrih" je bio siguran i u nastavku akcije kad je Fičur tukao s lijevog krila.

Hrvati su poslije osvojenog bulija nizom dodavanja došli do drugog zgoditka. Idžan je osvojio buli i vratio pak na plavu liniju do Tadića koji ga predaje kolegi Smolecu. Ofenzivni branič "bijelih" spušta pak niz ogradu do Fičura koji ga prosljeđuje Novotnom iza gola. Hrvatski napadač je odigrao dupli pas s Fičurom poslije čega vraća pak unatrag za Smoleca koji s lijevog krila daje pak poprijeko na desnu stranu do Idžana koji udarcem iz prve pogađa nebranjeni dio mreže. Tajvan je priliku za hvatanje priključka dobio u 34. minuti u kojoj je isključen Paulović. "Modri" su na početku u par navrata gađali neprecizno u blok ili pored vrata, a onda su Hrvati zatvorili prostor u svojoj trećini i povratak isključenog napadača dočekali u posjedu paka. Dobrić se u 36. minuti našao u odličnoj prilici, ali njegov udarac iz sredine nije pronašao put do mreže. Fičur je minutu kasnije također pucao iz sredine, ali Hsiao je bio siguran.

Kramarić je u 38. minuti pokušao iznenaditi vratara "modrih" udarcem iz daljine, ali bez uspjeha. Hsiao je bio na mjestu i kod udarca Šilovića s plave linije. "Bijeli" su mogli povećati prednost u 39. minuti kad je Dobrić uputio oštar udarac iz sredine. Hrvatski pritisak se nastavio i u 40. minuti se pak po treći put našao u mreži. Nakon naleta Wanga Yunga-Hsuana na Bebeka pak je ostao slobodan u desnom kutu. Prihvatio ga je Čanić i vratio Puziću koji se spustio s plave linije i pucao sdesna. Pak se odbio do Puzića koji ga je pogurnuo paralelno s crtom gola, a na drugoj strani ga je u padu u vrata pogurnuo Bebek. Opsada tajvanskih vrata se nastavila, a u zadnjim sekundama trećine je prvo Novotny pucao iz neposredne blizine nakon čega je Lin Hung-Ju napravio prekršaj. Druga trećina nije donijela promjenu u odnosu snaga, ali su Hrvati za razliku od prvih dvadeset minuta napokon pronašli put do mreže i s tri zgoditka osigurali pobjedu. Tajvanci su se branili koliko su mogli, ali za nešto više od poraza ipak nisu spremni.

Hrvatska je od početnog bulija zadnje trećine krenula prema naprijed kako bi iskoristila brojčanu prednost. Čanić se prvi probio pred vrata, ali je pucao bekhendom pored vrata. Iza njega je pred gol izašao Vedlin, ali ni njemu nije pošlo za rukom svladati vratara "modrih". Puzić je u 42. minuti tukao s plave linije no Hsiao je bio spreman. Bilo je to sve što su "bijeli" uspjeli izvesti prije izjednačenja snaga na ledu. Tajvanski vratar je u 44. minuti obranio oštar udarac Čanića s desnog krila. Senzel je minutu kasnije potegnuo s plave linije, a pak je zakačio Lina Chinga i odbio se prema vratima. Međutim, Hsiao se nije dao iznenaditi. Čuvar mreže "modrih" bio je siguran i u 46. minuti u kojoj je svoj dalekometni udarac iskušao i Kramarić. Projektil s plave linije je dvije minute kasnije ispalio i Senzel no također bez željenog učinka. Kanonadu je "šlencom" sdesna nastavio Dobrić, a Hsiao je upisao još jednu obranu.

Tajvan se u 49. minuti oslobodio pritiska i krenuo u protunapad koji je nepropisno omeo Bebek. Lin Ching je tijekom isključenja sa zadrškom pucao s plave linije, ali se Ružić nije dao iznenaditi. Lin Yo-Chen je zaprijetio odmah poslije bulija udarcem sdesna no vratar "bijelih" je bio na mjestu. Vedlin je u 50. minuti presjekao dodavanje "modrih" te uposlio Idžana kojem nije pošlo za rukom pucati iz blizine. Tajvanci su potom krenuli u novi napad koji je Vedlin nepropisno omeo pa je ubrzo isključen. Tajvan je sada imao 53 sekunde s dvojicom igrača više. "Bijeli" su osvojili buli i ispucali pak iz svoje trećine pa je Tajvancima trebalo neko vrijeme da se postave u napadu sve do udarca Lina Yo-Chena s desne strane u 51. minuti. Novi pokušaj tajvanskog napadača s istog mjesta je oborio Tadića na led no upravo u tim trenucima se Bebek vratio u igru. Lin Hung-Ju je malo kasnije iz lijevog kuta ubacio pak pred vrata odakle ga je Yang Chang-Hsing pokušao ugurati u mrežu no Ružić je bio na mjestu.

Hrvatski vratar je bio siguran i minutu kasnije kad je obranio oštar udarac Lina Yi-Kuana iz sredine. Povratak Vedlina na led dao je Tajvancima do znanja da je priča za njih završila, jer je do završetka trećine ostalo samo osam minuta. Hrvati su se odmah po izjednačenju snaga na ledu vratili u napad. Nakon nekoliko nepreciznih pokušaja "bijelih", Čanić je u 54. minuti opalio s plave linije no Hsiao se nije dao iznenaditi. "Modri" su minutu kasnije još jednom izašli iz svoje trećine pa je Ružić morao braniti pokušaj Shena Yen-Lina s desne strane. Hrvatski "oklopnici" su se ubrzo vratili u napad u kojem je Dimitrijević uputio oštar udarac iz sredine koji je zadao dosta poteškoća tajvanskom čuvaru mreže. Hsiaoa je u 56. minuti pogodio projektil Senzela s plave linije, a Lin Ching potom pravi prekršaj nad Paulovićem. Isključenje sa zadrškom je potrajalo sve dok Fičur nije izveo slalom kroz postavu "modrih" i pucao iz sredine.

Hsiao odbija pak koji dolazi do Vedlina koji puca iz blizine. Tajvanski vratar još jednom brani, ali Vedlin udarcem iskosa s lijeve strane pogađa mrežu. "Bijeli" su nastavili s napadima pa je Čavlović u 57. minuti gađao s plave linije no Hsiao je ovog puta bio siguran. Međutim, Hrvati su samo četiri sekunde kasnije ponovo zatresli mrežu. Fičur je osvojio buli i vratio pak za Čavlovića na plavoj liniji. Mladi branič je tukao iz daljine, a Hsiao odbija pak do Mirića koji iz blizine postiže pogodak. Podsjetnik hrvatskim sucima: i Fičur i Čavlović su dobili asistencije, jer vratarova obrana po pravilima ne prekida niz napadačkih kontakata s pakom. Velika većina hrvatskih sudaca smatra da udarac i dodavanje prije odbijanca ne zaslužuju asistenciju unatoč univerzalnoj međunarodnoj praksi koja propisuje i govori drugačije. Hrvatima je krenulo pa su zadržali inicijativu.

Lu Ping-En je u 58. minuti pokušao ispucati pak iz trećine no Bebek ga zaustavlja na plavoj liniji. Napadač "bijelih" je uposlio Dobrića u sredini koji je imao dovoljno vremena naciljati za pogodak. Suci su ovog puta pogriješili zaboravivši odlučujuću asistenciju Bebeka. Tajvanci su u preostalom vremenu pokušali postići barem počasni pogodak. Wang Po-Hsiang je tukao s lijevog krila no Ružić je i dalje bio na visini zadatka. Yang Chang-Hsing je minutu kasnije pokrenuo protunapad i uposlio Lina Yo-Chena koji je prošao po desnom krilu. Napadač "modrih" je dao povratni pak u sredinu za Lina Hung-Jua koji ga ostavlja za Yanga Chang-Hsinga koji snažnim udarcem pogađa mrežu. Do kraja utakmice više nije bilo uzbuđenja pa su Hrvati mogli proslaviti uvodnu pobjedu. Pokazalo se da se Tajvanci u otvorenoj igri ne mogu nositi s hrvatskom reprezentacijom te da je razlika između vrha divizije IIA i dna divizije IIB ipak prevelika. Jedini razlog zašto su se Tajvanci izvukli s pristojnim porazom je raspoloženi vratar, premda je činjenica da je hrvatskoj reprezentaciji ipak nedostajalo i priprema i pripremnih utakmica za bolji učinak. Sljedeća utakmica protiv Turske bi trebala pomoći i igračima i stručnom stožeru da tijekom dana odmora pripreme odgovarajuću taktiku za odlučujuću utakmicu sa Srbima.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information