Reprezentacija

Težak poraz na kraju

wc20esthrv01Hrvatska je u posljednjoj utakmici na svjetskom prvenstvu divizije IB pretrpjela težak poraz od Estonije kojim je izgubila mogućnost osigurati opstanak u trećem razredu svjetskog hokeja. Estonci su žestoko krenuli u utakmicu i s dva zgoditka u prvih pet minuta usmjerili utakmicu u svoju korist. Hrvatska je promijenila vratara i uspostavila ravnotežu u igri no Estonci su sačuvali stečenu prednost, a u završnici trećine su dvaput iskoristili igrača više i praktički dobili utakmicu. Hrvati su bilo kakvu nadu u čudesni preokret izgubili u prvoj minuti nastavka u kojoj je Estonija povećala razliku. Nemajući što izgubiti, hrvatska reprezentacija je bacila sve karte u napad i u prvom dijelu trećine dvaput smanjila zaostatak. Međutim, Estonci su do sredine druge trećine povećali razliku. Hrvatima je do kraja trećine pošlo za rukom još jednom popraviti omjer. Estonija je i u zadnjoj trećini postigla pogodak u prvoj minuti, a nekoliko minuta kasnije je postavila i konačnih 8:3. Hrvatska je tako ostala na dva boda u iščekivanju talijanske pobjede protiv Poljske koja bi zadržala Hrvate u diviziji IB.

Estonija - Hrvatska 8:3 (4:0, 2:3, 2:0)

Bled, gradsko klizalište, 17.12.2023.
Gledatelja: 37
Suci: Lundsgaard, Pilny, Johansen i Römer

Strijelci:

1:0 EST Potšinok E. (Morozov, Kudeviita) 3'
2:0 EST Potšinok M. (Potšinok E., Kontseus) 5'
3:0 EST Kontseus (Timofejev, Potšinok M.) 17' PP1
4:0 EST Potšinok M. (Potšinok E., Kontseus) 20' PP1
5:0 EST Timofejev (Stepanov, Novolainen) 21'
5:1 HRV Idžan (Marinković, Goršić) 25' PP1
5:2 HRV Bezuk (Idžan, Marinković) 28'
6:2 EST Potšinok M. (Potšinok E.) 29'
6:3 HRV Kašparek 35'
7:3 EST Potšinok E. (Potšinok M.) 41'
8:3 EST Kontseus 46'

Udarci na gol:
Estonija 29
Hrvatska 32

Isključenja:
Estonija 10 min
Hrvatska 12 min

Estonija: Aganezovs, Rembetti - Kudeviita, Velja, Potšinok M., Potšinok E., Kontseus - Mattik, Tammeorg, Timofejev, Nevolainen, Stepanov - Proskurin, Sildre, Antonov, Masljonov, Morozov - Soots, Frolkov, Sepma, Abeljanov. Izbornik: Luukkainen

Hrvatska: Janjatović-Lončar, Ždralović - Filipović, Alić, Bodiroga, Marinković, Idžan - Bezuk, Goršić, Jurić, Kašparek, Završki - Slovinac, Vukadin, Šimunković, Matijević, Zovko H. - Kurjaković, Ljubičić, Zovko B., Mandušić. Izbornik: Sertić

U posljednjoj utakmici četvrtog kola Slovenija je uvjerljivo svladala Italiju s 5:1 i izbacila je iz borbe za prvo mjesto. Domaći su rano došli u vodstvo poslije čega su aktivnom igrom održavali prednost. Talijani su teško stvarali prilike, a kad su u drugom dijelu trećine primili još jedan zgoditak, našli su se u nezavidnom položaju. Italija je početkom druge trećine ipak uhvatila priključak čime je samo izazvala "rise". Slovenci su u potpunosti zagospodarili ledenom plohom pa je samo raspoloženi vratar održavao Talijane u utakmici. Domaći su u drugom dijelu trećine vratili razliku na dva gola s kojom su otišli na drugi odmor. Slovenija je pogotkom u prvoj minuti zadnje trećine praktički riješila pitanje pobjednika. Italija se nikako nije usoijevala vratiti u utakmicu, a "risi" su sredinom trećine postavili konačnih 5:1. Za Hrvatsku ovaj ishod znači da Talijani u utakmici zadnjeg kola protiv Poljske igraju samo za prestiž, jer su sigurno treći. Hrvati se mogu nadati da će Italija svejedno odigrati sportski do kraja, ali bi ipak bilo daleko bolje ne ovisiti o milosti trećih.

Estonci su prvu prigodi imali već u prvoj minuti. Timofejev je udarcem iz sredine pogodio ogradu iza gola od koje se pak odbio do Nevolainena koji puca iz blizine no Janjatović-Lončar je bio na mjestu. Na prvi pogodak nije trebalo dugo čekati. Kudeviita je u trećoj minuti uz ogradu na desnoj strani zaustavio od "bijelih" ispucani pak i spustio ga u kutu do Morozova. Napadač "modrih" je krenuo uz ogradu te bekhendom iza leđa dovršio "mlinček" za Erika Potšinoka koji je iz kuta otklizao polukružno u sredinu ostavljajući pratnju iza sebe i preciznim udarcem svladao hrvatskog vratara. Brzi Estonci su mogli već u idućem napadu povećati prednost. Erik Potšinok je iz lijevog kuta poslao pak pred vrata gdje je sam poput duha stajao njegov brat blizanac Marek koji puca iz prve no Janjatović-Lončar sjajnom reakcijom spašava svoju mrežu. Hrvati su teško pratili brzu i kombinatornu igru protivnika, a prvu prigodu su imali tek u petoj minuti u kojoj je Hrvoje Zovko opalio s plave linije u dobro postavljenog Aganezovsa.

Estonija je u protunapadu povećala prednost. Marek Potšinok je poveo akciju po desnom krilu odakle je bekhendom pronašao Kontseusa. Napadač "modrih" se također izvukao na desno krilo te je uposlio Erika Potšinoka u sredini. Strijelac prvog pogotka je dao pak nadesno za Mareka Potšinoka koji pred vratima obilazi Janjatovića-Lončara i bekhendom šalje pak u nebranjenu mrežu. Zanimljiva je bila reakcija hrvatskog stručnog stožera koji se odlučio zamijeniti vratare pa je u igru ušao Ždralović. Teško se složiti s ovom odlukom kojom se za primljene pogotke "okrivilo" vratara kad se jasno moglo vidjeti da je kod oba gola hrvatska petorka bila potpuno izbačena iz igre brzim dodavanjima i kretanjem estonskih igrača. "Bijeli" su se međusobno sudarali, tražili "svog" čovjeka po ledu, ali nisu ništa bili u stanju učiniti, jer su braća Potšinok jednostavno za klasu bolji od njih. Nije to ničija pojedinačna krivica, nego jednostavno stanje stvari. Slijedom navedenog, pravi potez nije bio zamjena vratara, nego pozvati pola minute predaha i objasniti igračima da se ne mogu "natjeravati" s Estoncima nego strpljivom i discipliniranom igrom, poput one protiv Ukrajine ili Poljske, iskoristiti preostalih 55 minuta za izjednačenje i preokret.

Prvu prigodu za hvatanje priključka Hrvati su imali u sedmoj minuti. Završki se probio iza gola odakle je uposlio Kašpareka koji puca iz prve no Aganezovs je bio na mjestu. Uslijedilo je razdoblje estonske jurnjave po ledu u kojoj nije bilo prigoda sve dok Hrvati nisu zaprijetili udarcima Jurića pa Bezuka s desne strane u devetoj minuti. Matijević je minutu kasnije gađao slijeva, ali je Aganezovs i dalje bio nesavladiv. Bodiroga je u 12. minuti nastavio niz prigoda "bijelih". Pucao je s desnog krila no vratar "modrih" je i dalje bio na visini zadatka. Estonci su uzvratili nespretnim protunapadom koji je Nevolainen ipak uspio završiti udarcem iz blizine. Sildre je u 14. minuti zamalo iznenadio vratara "bijelih" udarcem s plave linije. Idžan se minutu kasnije probio kroz protivničku obranu te je bekhendom iz mrtvog pokušao iznenaditi dobro postavljenog Aganezovsa. Bodiroga je u nastavku napada pucao s desnog krila no vratar "modrih" još jednom brani. Erik Potšinok potom izvodi slalom kroz postavu "bijelih" i puca iz blizine no Ždralović je bio siguran. Isključenje Kašpareka u 16. minuti je dalo Estoncima priliku povećati prednost.

"Modri" su tek u 17. minuti natjerali Ždralovića na obranu poslije pokušaja Velje s plave linije. Estonski branič je malo kasnije ponovo pucao, ali je pak promašio vrata i odbio se do Erika Potšinoka koji s desnog krila vraća pak Velji, a ovaj ga odmah prosljeđuje nalijevo za Mareka Potšinoka. Strijelac drugog zgoditka šalje pak u sredinu odakle Timofejev puca iz prve, a pak se od Kontseusa odbio u mrežu. Estonija se sada našla u dobitnom položaju, a hrvatske nade su se sve više okretale Italiji. Alić je udarcem iz daleka pokušao popraviti omjer no Aganezovs se nije dao iznenaditi. Suci su u 19. minuti još jednom trenirali strogoću nad Hrvatima pa je na klupu za kažnjene sjeo Vukadin. "Modri" su bez poteškoća postavili igru u napadačkoj trećini i brzim dodavanjima bacali hrvatsku obranu iz ravnoteže. Odlučujući niz dodavanja je započeo Velja s plave linije kad je prebacio pak nadesno za Erika Potšinoka. Vrsni strijelac je odigrao dupli pas s Kontseusom u desnom kutu, a onda je dao pak poprijeko na lijevu stranu odakle Marek Potšinok gromovitim "bendijem" zakucava pak u mrežu. Priči je tu bio kraj. Estonija je drugom uzastopnom pobjedom osigurala četvrto mjesto, a Hrvatima je preostalo navijati za Italiju čija bi ih pobjeda zadržala u diviziji IB. U ovoj utakmici Hrvatska je mogla samo pokušati ograničiti štetu.

Estonci su mogli povećati prednost već u 21. minuti. Kontseus je u brzom protunapadu s lijevog krila spustio pak pred vrata do usamljenog Mareka Potšinika koji je ponovu pokušao postići pogodak obilaženjem vratara no ovog puta je pak stao tik pred crtom gola. Nevolainen je potom osvojio buli i predao pak Stepanovu koji s desne strane obilazi vrata i puca slijeva. Ždralović odbija pak, ali samo do Nevolainena koji puca iz blizine. Pak je nestao iz vidokruga, ali prije nego što je sudac prekinuo igru, Timofejev je uočio pak i ugurao ga preko crte gola. Morozov je minutu kasnije također mogao povećati prednost "modrih" no Ždralović je ovog puta bio siguran. Sildre je u 22. minuti dugim dodavanjem kroz sredinu "izbacio" Morozova samog pred gol, ali Ždralović je iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik. Marek Potšinok je malo kasnije zaprijetio oštrim udarcem sdesna. Hrvati su uzvratili pokušajem Završkog u 23. minuti iskosa s lijeve strane.

Završki se malo kasnije zakačio s Marekom Potšinokom pa su obojica završila na klupi za kažnjene. Suparnici su nastavili utakmicu sa po petoricom igrača na ledu. Matijević je u sljedećoj minuti zaprijetio udarcem sdesna s kojim Aganezovs izlazi na kraj. "Modri" su na drugoj strani stvorili gužvu pred hrvatskim vratima, a Timofejev je nakon promašaja iz blizine napravio prekršaj u napadu. Hrvatima je trebalo četrdesetak sekundi da iskoriste brojčanu prednost. Idžan je na desnom krilu odigrao dupli pas s Bodirogom u kutu, a potom i s Goršićem na plavoj liniji. Napadač "bijelih" još jednom vraća pak na plavu liniju odakle ga Goršić prosljeđuje nalijevo za Marinkovića. Hrvatski napadač je na sebe privukao pažnju trojice Estonaca prije nego što je poslao pak poprijeko za Idžana koji udarcem iz prve "probija" estonskog čuvara mreže. Idžan je minutu kasnije još jednom gađao s lijevog krila no ovog puta je vratar "modrih" bio uspješniji. Estonci uzvraćaju u 27. minuti udarcem Proskurina s plave linije. Hrvatska se pokušala vratiti u napad no estonska reakcija je zamalo bila ubojita. Nevolainen je u protunapadu u 28. minuti udarcem slijeva pogodio stativu.

Marinković na drugoj strani obilazi cijelu trećinu prije nego što je udarcem slijeva natjerao Aganezovsa na obranu. Pak se odbio iza gola odakle ga Idžan vraća Marinkoviću koji ga prebacuje poprijeko na drugu stranu odakle Bezuk udarcem iz prve pogađa nebranjeni dio mreže. Hrvatska je još malo smanjila zaostatak, ali je i dalje bila u "rupi" od tri gola u odnosu na Estoniju. Nada u hrvatskipodvig nije dugo trajala. Tammeorg je minutu kasnije uklizao u napadačku trećinu po lijevom krilu te ostavio pak za Erika Potšinoka. Strijelac vodećeg pogotka "modrih" je krenuo iza gola, na trenutak izgubio pak od Alića, ponovo ga preuzeo i udarcemm sdesna natjerao Ždralovića na obranu. Pak se odbio u sredinu odakle ga Marek Potšinok udarcem iz prve šalje u mrežu. Primljeni pogodak grubo je prizemljio Hrvate koji ipak nisu odustali od borbe. Matijević je u 30. minuti opalio sdesna, a odbijanac je poslao pokraj vrata.

Erik Potšinok malo kasnije pravi prekršaj pa su "bijeli" dobili priliku popraviti dojam. Idžan je prvi zaprijetio oštrim udarcem sdesna no Aganezovs je bio spreman. Marinković je u 31. minuti opalio s lijevog krila no vratar "modrih" je ponovo bio na mjestu. Završki se minutu kasnije našao u odličnoj prigodi no njegov snažan udarac iz sredine Aganezovs također brani. Posljednji udarac prije izjednačenja snaga na ledu je uputio Alić, ali ni on nije imao više uspjeha protiv estonskog čuvara mreže. Hrvatsku kanonadu nastavio je u 33. minuti Hrvoje Zovko. Aganezovs je učinkovito zaustavio i njegov udarac iz sredine. Estonija je pritiska oslobodila tek minutu kasnije u kojoj je sjajnu prigodu imao Masljonov, ali je, premda neometan, snažnim udarcem iz sredine promašio vrata. Isti je igrač u 35. minuti pokušao i bekhendom iz sredine no Ždralović se nije dao iznenaditi. Bolje sreće nije bio ni Kontseus koji je poslije bulija pucao s desnog krila. Hrvati su u idućem napadu još jednom smanjili razliku.

Završki je osvojio pak iza svojih vrata i predao ga Aliću koji započinje napad po lijevoj strani. Branič "bijelih" je uposlio Jurića koji nakratko gubi pak, ali mu ga vraća Završki. Jurić je potom pucao s desnog krila, a Završki pre vratima skrenuo pak. Aganezovs ipak odbija pak, ali samo do Kašpareka koji iz neposredne blizine postiže pogodak. Budući da je do kraja trećine ostalo više od pet minuta, Hrvati su se mogli nadati da bi još kojim zgoditkom prije odlaska na odmor mogli vratiti neizvjesnost u utakmicu. Međutim, prekršaj Vukadina u 36. minuti je otklonio svaku pomisao na ofenzivu. Ždralović je tijekom isključenja sa zadrškom zaustavio pokušaj Velje s desnog krila, a onda su "bijeli" ostali s igračem manje. Estonci su imali poteškoća pri postavljanju igre tako da je Marek Potšinok tek u 37. minuti prvi zaprijetio udarcem slijeva. Kontseus je minutu kasnije uposlio Nevolainena pred vratima koji puca iz blizine. Ždralović je odbio pak na stranu pa je došao uz desnu stativu odakle ga je Marek Potšinok pokušao ugurati u vrata.

Došlo je do gužve pred vratima pa su suci prekinuli igru, a najdeblji kraj je izvukao Marek Potšinok koji je kažnjen s dvije minute zbog nesportskog ponašanja. Estonci su se bolje snašli u igri četvorice protiv četvorice. Masljonov je presjekao dodavanje "bijelih" te izašao sam pred gol no njegov udarac je završio pored vrata. Hrvati su pričekali povratak Vukadina na led, a onda napali s igračem više. Idžan je u 39. minuti dvaput zaredom tukao iskosa s desne strane u dobro postavljenog vratara "modrih". Idžan je u novom napadu ponovo gađao s lijevog krila. Aganezovs brani, a ni Bodiroga niti Kašparek nisu uspjeli doći do odbijanca. Idžanov četvrti pokušaj s lijeve strane je završio u rukavici estonskog čuvara mreže. Marek Potšinok se potom vratio u igru pa do kraja trećine više nije bilo uzbuđenja. Hrvatska je u drugih dvadeset minuta popravila dojam iz prve trećine. Naši su postigli tri zgoditka, smanjili zaostatak, ali sve to ipak nije bilo dovoljno da bi se Hrvatska vratila u utakmicu. Estonija je bila dovoljno jaka da može staviti utakmicu pod kontrolu bez obzira na napore Hrvata. Ostalo je za odigrati još dvadeset minuta divizije IB i nadati se najboljem.

Estonci su na samom početku zadnje trećine otklonili bilo kakvu dvojbu oko ishoda. Erik Potšinok je uklizao u napadačku trećinu po lijevom krilu gdje ga je zaustavio Goršić, a Bodiroga poslao pak iza svog gola. Međutim, dodavanje je presjekao Marek Potšinok  koji od iza gola pronalazi Erika Potšinoka u sredini koji preciznim udarcem pogađa mrežu. Jurić je minutu kasnije pokušao uzvratiti bekhendom iskosa s lijeve strane. Jurić se ponovo našao na sceni u sljedećem napadu koji završava udarcem iskosa s lijeve strane. Aganezovs je i ovog puta bio na mjestu. "Modri" su se u 43. minuti vratili u napad pa Mattik puca s plave linije, a Masljonov skreće pak prema vratima gdje se ispriječio Ždralović. "Bijeli" su još jednom pritisnuli protivnika no svi su njihovi pokušaji završili u bloku ili pored vrata. Estonci su potom uzvratili istom mjerom, s par vlastitih nepreciznih pokušaja. Ždralović je u 46. minuti obranio oštar udarac Morozova s desnog krila.

"Bijeli" su potom izveli protunapad koji Idžan završava udarcem slijeva. Estonija je malo kasnije povećala prednost. Poslije borbe za pak uz ogradu Marinković je pokušao ispucati pak iz trećine, ali je pogodio Kontseusa koji s desnog krila skreće u sredinu odakle je snažnim udarcem zatresao mrežu. Suparničke sastave je potom zahvatila nepotrebna nervoza, ali do ozbiljnijih okršaja nije došlo. Abeljanov je u 47. minuti isključen zbog nasrtaja na Ždralovića. "Bijelima" je dugo trebalo da oslobode prostor za udarac pa se Goršić tek u 48. minuti odvažio na udarac iz daljine. Pak je u letu skrenuo Mattik pa je zamalo iznenadio vlastitog vratara. Bilo je to sve od Hrvata prije nego što su se snage na ledu opet izjednačile. "Modri" su potom prešli u napad pa je Soots u 49. minuti zaprijetio udarcem slijeva no Ždralović je bio spreman. Uslijedilo je zatišje koje je potrajalo gotovo tri minute pa su ga suci prekinuli dosudivši prekršaj Filipoviću.

Hrvati su prvi došli u prigodu, jer je Idžan presjekao dodavanje "modrih" i izašao sam pred vrata no njegov udarac je promašio vrata. Estonci su zaprijetili tek u 54. minuti kad se Kontseus našao iza gola odakle je uposlio Mareka Potšinoka koji puca iz blizine no Ždralović je iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik. Vratar "bijelih" je odličnom reakcijom zaustavio i oštar udarac Nevolainena s desnog krila kao i Stepanova iz sredine. Nevolainen se neposredno po izjednačenju snaga na ledu našao pred vratima i pucao iz blizine no Ždralović je još jednom bio siguran. Hrvatska se oslobodila pritiska pa je Goršić u 56. minuti provjerio budnost vratara Estonije pokušajem iz daljine. Aganezovs se nije dao iznenaditi kao ni minutu kasnije kad je Goršić gađao s lijevog krila. Alić je poslije bulija ispalio projektil s plave linije no vratar "modrih" je bio spreman. Estonci su uzvratili udarcem Erika Potšinoka iz sredine u zadnjoj minuti, a na klupu za kažnjene je zbog nesportskog ponašanja sjeo Goršić. Hrvatski vratar je zaključio utakmicu obranom Veljinog udarca s plave linije. Hrvatska je izgubila utakmicu od Estonije, a hoće li izgubiti i mjesto u diviziji IB odlučit će Talijani i Poljaci.

Obje reprezentacije su ušle u utakmicu posljednjeg kola oslabljene. Talijani bez braniča Prasta i napadača Zandegiacomoa, a Poljaci bez braniča Sobeckog. Međutim, motivi su bili bitno različiti. Italija je bila sigurna treća i za nju je dvoboj s Poljskom bio pitanje prestiža, dok je Poljacima pobjeda bila neophodna za ostanak u diviziji IB. Poljska je tijekom prvih dvadeset minuta imala više od igre, ali su i Talijani imali svojih prigoda. Mreže su mirovale sve do završnice prve trećine, a onda su Poljaci u razmaku od dvije i pol minute dvaput zatresli mrežu. Italija je ipak dvije sekunde prije odlaska na odmor iskoristila brojčanu prednost i smanjila zaostatak. Talijani su u nastavku susreta preuzeli inicijativu. Poljska se žestoko branila pa gotovo da i nije imala prigoda. Talijani su sredinom druge trećine izjednačili, a u posljednjim trenucima prije drugog odmora preokrenuli omjer. Odnos snaga se ponovo promijenio u trećoj dionici dvoboja. Sada je Poljska jurila izjednačenje i dohvatila ga sredinom zadnje trećine. Poljaci su dvadeset sekundi kasnije iskoristili i kazneni udarac i došli u dobitni položaj. Imala je Italija više od deset minuta za povratak u utakmicu no Poljaci su sačuvali minimalnu prednost kao i mjesto u trećem razredu svjetskog hokeja. Hrvatska se poslije samo jedne sezone, vraća u diviziju IIA.

U posljednjoj utakmici turnira, Slovenija i Ukrajina su se borile za prvo mjesto koje donosi ulazak u viši razred natjecanja. Prva trećina je donijela ravnopravnu borbu u zatvorenoj igri bez previše prigoda. Jedini pogodak postigli su domaći sredinom trećine. "Risi" su početkom druge trećine povećali prednost, ali je Ukrajina samo dvije minute kasnije smanjila zaostatak. Ukrajinci su potom preuzeli inicijativu što je urodilo plodom u drugom dijelu trećine u kojem su iskoristili dvije od brojnih prigoda i preokrenuli omjer. Slovenija je prije odlaska na drugi odmor ipak uspjela izjednačiti. Slovenci su početkom zadnje trećine zadali odlučujući udar postigavši dva zgoditka u prvih pet minuta. Ukrajina nije uspjela odgovoriti na ovaj izazov, a kad je postalo jasno kako će, inače nervozna utakmica završiti, Ukrajinci su potpuno izgubili živce i izazvali tučnjavu kojom su narušili završetak turnira. Slovenija se vraća u diviziju IA, a Ukrajina ostaje gdje je i bila.

Hrvatska se, na žalost, našla na začelju poretka pa će sljedeće sezone igrati u diviziji IIA kroz koju smo "projurili"u siječnju 2023. Ovakav ishod je na kraju realan, uzmu li se u obzir snage svih suparnika, a pogotovo uvjeti za razvoj hokeja koji su u Hrvatskoj i ispod razine divizije IIB. Ostaje svakako žal što Talijani nisu sačuvali prednost iz druge trećine i pogurnuli Poljsku u niži razred natjecanja, jer su naši mladi hokejaši nadjačali Poljake u izravnom okršaju. Hrvatska je mlada reprezentacija u pet utakmica pokazala i prednosti i slabosti. U hrvatskoj reprezentaciji su nastupili pojedinci koji treniraju u vrhunskim europskim klubovima u kojima imaju sve moguće uvjete, ali je isto tako činjenica da su polovicu momčadi činili "dečki s Velesajma" koji su sretni ako ove sezone "uhvate" jedan trening tjedno. Ova reprezentacija je po nadarenosti i stečenim vještinama zasigurno jedna od najboljih u zadnjih deset godina i dobro je da je imala priliku uhvatiti se u koštac s protivnicima poput Slovenije, Italije ili Ukrajine.

Hrvatska će se u prosincu 2024. sučeliti reprezentacijama Litve, Velike Britanije, Kine, Nizozemske i pobjednika turnira divizije IIB koji se sredinom siječnja igra u Beogradu. U sastavu više neće biti Janjatovića-Lončara, Alića, Bezuka, Marinkovića, Šimunkovića, Ljubičića, Polonija kao ni Čeaka, Andrića ili Polovića koji su nosili hrvatski dres na prethodnim prvenstvima. Reprezentacija bi i dalje trebala biti jaka i u stanju se boriti za medalju, ako ne i prvo mjesto, o čemu svjedoči činjenica da je juniorska reprezentacija prošle sezone osvojila srebro u diviziji IIA s trinaestoricom igrača koji su nastupili na Bledu, a ne bude li ozljeda, trebala bi biti još jača za igrače poput Goršića koji je tek na Bledu debitirao u hrvatskom dresu. Međutim, o nekim stvarima bi već sada trebalo povesti računa kako se ne bi ponovile.

Hrvatska mlada reprezentacija se za nastup na Bledu pripremala u ... Mariboru, jer za nju nije bilo mjesta u Sisku?!? Zar je moguće da je odgovornima za ledenu dvoranu u Sisku toliko malo stalo do hrvatske reprezentacije da joj nisu bili voljni ustupiti sat vremena dnevno za tjedan dana priprema? Ne tako davno, u vrijeme prethodnog saziva HSHL-a, u Sisku su se održavali vikend kampovi za mlade reprezentacije premda se svjetska prvenstva nisu održavala zbog straha od kineskog virusa. Zar je moguće da je nesuglasje, da ne upotrijebimo teže riječi, između HSHL-a i odgovornih za uporabu ledene dvorane u Sisku, važnije od interesa hrvatske reprezentacije? Možemo li zamisliti da u bilo kojem drugom momčadskom sportu jedna hrvatska reprezentacija mora na pripreme u inozemstvo, jer joj se uskraćuje gostoprimstvo u vlastitoj zemlji? Na žalost, posvemašnja nezainteresiranost domaćih medija za hrvatski hokej dopušta da takav skandal prođe nezapaženo.

Druga stvar oko koje bi se trebalo usuglasiti, je kakvo natjecanje trebaju igrati ponajbolji mladi hokejaši u Hrvatskoj prije nego što postanu seniori? Treba li ih okupiti u selekciju da igraju slovensku ili austrijsku ligu i pritom izostanu iz seniorskih natjecanja hrvatskih klubova ili ih ostaviti da igraju u seniorima. Ako ih treba ostaviti u seniorima, da li im je dovoljno hrvatsko prvenstvo ili ipak treba ustrajati na nastupu u IHL-u kao brojnijoj i jačoj ligi od domaće. Osobni je stav pisca ovih redaka, da u postojećim okolnostima, nastup u IHL-u predstavlja optimalno okruženje za razvoj mladih igrača. Raznovrsna konkurencija, jači protivnici, obaveza putovanja na gostovanja čine IHL ligom poput prvenstava kakva se igraju u drugim momčadskim sportovima u kojima nitko ne postavlja pitanja treba li putovati iz Dubrovnika u Zabok ili iz Rijeke u Vinkovce. Međutim, mišljenja su različita, kao i argumenti za i protiv. U svakom slučaju, vremena za bacanje nema, jer godina dana će jako brzo proći.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information