Svjetska prvenstva

U Rumunjskoj sve po starom

rumunjskaPosljednjeg dana svjetskog prvenstva divizije IB u Kaunasu Hrvatska će se sastati s reprezentacijom Rumunjske. "Dani ponosa i slave" odavno su prošli za rumunjski hokej i malo se tko sjeća nastupa Rumunja na Olimpijskim igrama u Lake Placidu 1980. Novija povijest smješta Rumunjsku na razmeđe divizija I i II, a posljednji preustroj sustava svjetskih prvenstva smjestio je balkansku reprezentaciju u diviziju IB. Rumunji su se u trećem razredu svjetskog hokeja zadržali tri godine prije nego što su ponovo sjeli na "klackalicu" na kojoj se neprekidno podižu i spuštaju iz divizije IB u IIA i natrag. Rumunjska dolazi u Kaunas riješena da prekine ovaj ritam.

Opširnije...

Ukrajina obnavlja reprezentaciju

ukrajinaHrvatska će se u trećem kolu svjetskog prvenstva sučeliti reprezentaciji Ukrajine. Tradicija sovjetskog hokeja nije ostavila dubljih korijena u ovoj velikoj zemlji pa su Ukrajinci u pravilu gledali u leđa nekadašnjim sunarodnjacima iz Bjelorusije, Latvije ili Kazahstana. Pokušaj podizanja ukrajinskog hokeja preko nastupa Donbasa u KHL-u prekinuo je rat. Preustroj sustava svjetskih prvenstava zatekao je Ukrajinu u diviziji IA iz koje je odmah ispala. Ukrajinci su se smjesta vratili u drugi razred natjecanja no poslije samo dvije godine u diviziji IA ponovo ispadaju u treću ligu svjetskog hokeja zbog čega smo ih mogli gledati 2016. u Domu sportova. Ukrajina se i dalje nalazi na "klackalici" između dva razreda natjecanja jer je prošle godine ponovo ispala u diviziju IB.

Opširnije...

Litva želi naprijed

litvaLitva je domaćin svjetskog prvenstva divizije IB koje će se održati od 22. do 28. travnja. Uz reprezentaciju domaćina na turniru će se nadmetati Ukrajina, Japan, Estonija, Hrvatska i Rumunjska. Posljednji put Litva je ugostila diviziju IB prije četiri godine u glavnom gradu Vilniusu, a ove godine turnir će se odvijati u drugom po veličini gradu u zemlji, Kaunasu. Utakmice će se igrati u velikoj Žalgiris Areni koja prima više od 13 tisuća gledatelja. Domaća reprezentacija član je divizije IB od prvog turnira koji se održao 2012. Nakon dva peta mjesta, Litvanci su četiri puta za redom osvojili brončano odličje. Ne treba sumnjati kako će domaćin učiniti sve što može ne bi li se pred svojim navijačima upustio u borbu za vrh.

Opširnije...

Estonija pred teškom zadaćom

estonija sviHrvatska se reprezentacija i hokej u cjelini nerijetko uspoređuju s estonskim. U obje zemlje je hokej sporedni sport kojim se bavi malo ljudi u malom broju klubova. Za razliku od Hrvatske koja je položaj hokeja htjela unaprijediti osnivanjem profesionalnog kluba čiji će igrači biti stranci koji će potom preuzeti i reprezentaciju, Estonija se okrenula izvozu mladih igrača u hokejaški razvijenije zemlje dok se kod kuće igra minijaturna amaterska liga. Čiji je put bolji, pokazat će vrijeme. Estonija je po preustroju sustava svjetskih prvenstava neko vrijeme selila iz jedne divizije u drugu no posljednje tri godine Estonci se vlastitim snagama održavaju u diviziji IB.

Opširnije...

Japancima sunce još ne izlazi

japanJapan je, ne tako davno, kao najjača dalekoistočna reprezentacija imao osigurano mjesto u elitnoj skupini. Kad je IIHF 2004. naposljetku odustao od nepotrebne pozitivne diskriminacije, Japanci su odmah ispali u niži razred natjecanja odakle se više nisu vraćali. Otkako je ustroj svjetskih prvenstava promijenjen, Japan je pet godina bio standardni član divizije IA u kojoj je najveći uspjeh zabilježio 2014. osvajanjem trećeg mjesta. Prije dvije godine, Japanci su ispali u diviziju IB. Ekspresni povratak, planiran za Belfast 2017., zapeo je na reprezentaciji Velike Britanije pa će se tako "ledeni samuraji" i ove godine natjecati u trećem razredu svjetskog hokeja.

Opširnije...

Tre Kronor na vrhu

prvaciReprezentacija Švedske po deseti je put osvojila naslov svjetskog prvaka. U finalu koje je potrajalo četiri trećine, Šveđani su nakon tri dosadašnja poraza po prvi puta svladali Kanadu s 2:1. Prvih dvadeset minuta proteklo je u ravnopravnoj igri u kojoj su čvrste obrane na obje strane sačuvale svoje mreže. Kanađani su u nastavku preuzeli inicijativu, ali nisu uspjeli pronaći put do protivničke mreže. U završnici trećine Švedska je prešla u vodstvo pogotkom s igračem manje. Kanada je nakon novog prekršaja Šveđana izjednačila početkom posljednje trećine. Suparnici su nastavili s borbom kao da se radi o produžetku do kojeg je na kraju trećine i došlo. Dodatnih dvadeset minuta nije dovelo do odluke pa se pribjeglo raspucavanju. Skandinavci su postigli dva, Kanađani nijedan pogodak pa je zlatna medalja pripala Švedskoj. U borbi za treće mjesto Rusija je svladala Finsku s 5:3.

Opširnije...

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information