Međunarodni hokej

Nevjerojatna završnica

selekcijaU18Bio je ovo uspješni tjedan za zagrebačke juniore. Nakon pobjede protiv Villacha, Team Croatia Select je u svojoj trećoj utakmici u ICEJL-u u utakmici na Velesajmu u produžetku svladao Štajersku hokejašku akademiju. Štajerci su natjecanje otvorili pobjedom u Feldkirchu, nakon koje su izgubili u Salzburgu u raspucavanju. Uslijedila je domaća pobjeda protiv Villacha s 3:1, a u posljednjoj utakmici pred dolazak u Zagreb, hokejaši iz Graza i okolice su izgubili kod kuće od KAC-a sa 6:4. Prvih dvadeset minuta proteklo je u ravnopravnoj borbi u kojoj su zgodici postignuti tek u završnici trećine. Domaći su poveli, a Štajerci su ubrzo izjednačili. Zagrepčani su se vratili u vodstvo početkom druge trećine u kojoj su oba sastava zaigrala otvorenije, ne što više od igre su imali gosti. Međutim, unatoč brojnijim prilikama, mreže se do kraja trećine više nisu tresle. Posljednja trećina nije promijenila odnos snaga, a gosti su u prvom dijelu trećine uspjeli izjednačiti. Kad se već činilo da su se suparnici pomirili s produžetkom, došlo je do uzbudljive završnice. Prvo su gosti preokrenuli omjer s igračem više, a potom su Zagrepčani s igračem manje izjednačili u zadnjim sekundama treće trećine. Do odluke je ipak došlo u produžetku, a pobjednički pogodak postigli su Hrvati.

Team Croatia Select - EA Steiermark 4:3 (1:1, 1:0, 1:2, 1:0) PP

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 18.9.2021.
Gledatelja: 40
Suci: Prezelj, Metzinger i Žibret

Strijelci:

1:0 TCS Kašparek (Mandušić) 16'
1:1 STE Friš-Lorber (Reiner) 17'
2:1 TCS Buconjić 23'
2:2 STE Friš-Lorber 47'
2:3 STE Bokor (Roskaric) 59' PP1
3:3 TCS Alić (Završki, Filipović) 60' SH1
4:3 TCS Filipović (Buconjić) 63'

Udarci na gol:
Team Croatia 32
Steiermark 32

Isključenja:
Team Croatia 8 min
Steiermark 16 min

Team Croatia Select: Janjatović-Lončar, Kurtagić - Alić, Polović, Zovko H., Ljubičić, Završki - Filipović, Čeak, Mandušić, Kašparek, Drugović - Baždar, Varga, Svjetličić Fi., Zovko B., Buconjić - Kireta, Kurjaković, Stipković, Meničanin. Trener: Vedlin

EA Steiermark: Vrzal, Rabl - Bokor, Murg, Roskaric, Lichtenegger, Lyssy - Reiner, Gebhardt, Matijević, Friš-Lorber, Putzhuber - Werkl, Angerbauer, Bärnthaler, Fasching, Woborsky - Fellner, Paierl, Salmhofer, Quas, Zink. Trener: Norell

Team Croatia je isklizala u nešto izmijenjenom sastavu u odnosu na onak koji je svladao Villacha. Hrvoje Zovko se našao u prvom napadu umjesto izostalog Šimunkovića. Po prvi put se u sastavu našao Buconjić koji je zaigrao u trećem napadu. U postavi nije bilo ni Klobučara, a Čeak je ponovo zaigrao kao branič. Štajerska akademija je doputovala s pune četiri petorke, a osim Austrijanaca u sastavu su bili i Mariborčanin Friš-Lorber te Zagrepčan Matijević. Gosti su bolje započeli utakmicu te su u par navrata natjerali Zagrepčane na zabranjena ispucavanja. Kad su "crveni" naposljetku iznijeli pak u napadačku trećinu, natjerali su protivnika na Fellnera na prekršaj tako da su od treće minute imali igrača više.

Domaći se baš nisu najbolje snašli s brojčanom prednosti pa su prvu veliku priliku imali "bijeli". Vratar Vrzal je tek pred kraj kazne morao prvi put intervenirati tako da su Hrvati propustili prvu priliku za prelazak u vodstvo. Suparnici su odmah po izjednačenju snaga na ledu razvili otvorenu igru s prigodama na obje strane. Klizački i fizički spremniji gosti su bili nešto aktivniji no ni jedni niti drugi nisu ozbiljnije zaprijetili suparničkim vratima. Isključenje Matijevića u 11. minuti dalo je domaćima novu priliku za prelazak u vodstvo. "Crveni" su prvu minutu potrošili na uspostavu igre u napadačkoj trećini pa su tek u drugoj polovici kazne stigli nekoliko puta zaprijetiti protivničkim vratima.

Nakon izjednačenja snaga na ledu nastupilo je svojevrsno zatišje. Klizalo se amo, tamo no prigoda za pogotke gotovo da i nije bilo. Za novo uzbuđenje trebalo je pričekati do 16. minute. Filipović je osvojio pak u desnom kutu svoje trećine i ostavio ga za Mandušića koji ga gura niz ogradu po desnoj strani. Pločicu je preuzeo Kašparek i pohitao u protunapad dvojice na jednog u pratnji drugovića. Napadač domaćih uklizao je u napadačku trećinu po desnom krilu i potom snažnim udarcem zakucao pak u suprotne rašlje. Radost "crvenih" nije dugo trajala, jer su gosti već u idućoj minuti izjednačili.

Friš-Lorber je osvojio buli u svojoj trećini i vratio pak za Reinera u lijevom kutu. Branič "bijelih" odigrao je s Matijevićem dupli pas iza gola, nakon čega dugim dodavanjem "izbacuje" Friša-Lorbera samog pred gol, a slovenski napadač nije propustio ovu priliku. Postave koje su na ledu prilikom postizanja (ili primanja) gola obično odu na klupu. Trener Štajeraca to nije učinio pa se Friš-Lorber, zajedno s Čeakom našao na klupi, ali onoj za kažnjene u 18. minuti. Suparnici su tijekom iduće dvije minute vodili ravnopravnu borbu u igri četvorice protiv četvorice, ali bez osobitih prigoda. Netom po povratku isključenih igrača završila je trećina u kojoj se ni jedni niti drugi nisu uspjeli nametnuti protivniku.

Uvodne minute nastavka susreta protekle su na isti način kao i veći dio prve trećine. Igralo se čas na jednoj, čas na drugoj strani, bez većih prigoda. Kad se Bärnthaler našao iza hrvatskih vrata u 23. minuti pokušao je povratnim pakom uposliti nekog od suigrača pred vratima no pak je došao do Svjetličića. Napadač "crvenih" pohitao je u protunapad, ali su ga dvojica Austrijanaca ipak zaustavili na plavoj liniji. Pak je došao do Buconjića koji je snažnim udarcem slijeva svladao vratara Štajerske. Novi pogodak isprva nije imao utjecaja na igru. I dalje se igralo otvoreno na obje strane, ali bez većih prigoda.

Malo po malo, domaći su preuzimali inicijativu pa su u udiućih nekoliko minuta uputili više udaraca prema vratima "bijelih". Nijedan od njih nije bio osobiti opasan, ali su Hrvati time držali protivnika podalje od svojih vrata. Gosti su prvu veliku priliku imali tek u 31. minuti kad se Matijević oslobodio svog čuvara i izašao sam pred gol no Janjatović-Lončar je i ovog puta bio na mjestu. Ulaskom u drugi dio trećine oba su sastava pojačala tempo. Prigoda je bilo na obje strane, a povećao se i broj čvrstih naleta na tijelo. Međutim, unatoč napadačkoj igri, mreže se nisu tresle. Zagrepčani su bili nadmoćniji i u završnici trećine. Zasipali su vrata "bijelih" nizom udaraca od kojih nijedan nije pronašao put do mreže.

Štajerci su zaprijetili samo jednom u 37. minuti kad se Bärnthaler našao sam pred vratima no Janjatović-Lončar je i iz ovog dvoboja izašao kao pobjednik. Pritisak "crvenih" je naposljetku doveo do prekršaja Murga minutu kasnije. Austrijanci su se dobro branili prvih sedamdeset sekundi kazne, a onda je Reiner iz svoje trećine ispucao pak preko ograde pa su "bijeli" sada morali izdržati 45 sekundi s dvojicom igrača manje. Međutim, Hrvati su loše odigrali s velikom brojčanom prednosti tako da Vrzal nijednom nije morao intervenirati sve do povratka Murga u igru. Gosti su prije završetka trećine imali odličnu prigodu kad je Woborsky pucao iz sredine no vratar "crvenih" je bio na mjestu. Zagrepčani su unatoč ovom propustu imali razloga za zadovoljstvo. Nadigrali su suparnika u drugoj trećini i završili je s minimalnim vodstvom. Kao bonus imali su još 48 sekundi brojčane prednosti na početku zadnje trećine.

Hrvoje Zovko je jedini imao priliku iskoristiti brojčanu prednost domaćih no vratar "bijelih" je spasio svoju mrežu tako da su Štajerci izdržali kaznu do kraja. Uskoro se razvila obostrano otvorena igra s prilikama na obje strane. Najbolju je imao Hrvoje Zovko u 45. minuti kad se ponovo našao u neposrednoj blizini gola no Vrzal je i dalje bio na visini zadatka. Prekršaj Roskarica u idućoj minuti dao je "crvenima" novu priliku za povećanje vodstva. Zagrepčani ni ovog puta nisu bili uspješni s igračem više. Nikako nisu uspijevali postaviti igru u napadačkoj trećini, a i Janjatović-Lončar je u par navrata morao braniti svoju mrežu. Kad su domaći napokon unijeli pak u napadačku trećinu, Putzhuber izbija "crvenima" pak koji preuzima Friš-Lorber. Kršni Slovenac se probio kroz obranu domaćih i izašao sam pred gol odakle je sigurnim udarcem izjednačio.

Hrvatima ništa nije polazilo za rukom ni u drugom dijelu kazne pa su je gosti mirno odradili do kraja. Suparnici su nastavili s ravnopravnom borbom u kojoj je prilika bilo na obje strane, ali bez većih prijetnji po bilo čija vrata. Stvari su se promijenile u 52. minuti kad su prvo Hrvoje Zovko, a nešto kasnije i Filipović bili sami pred vratima, ali bez paka u mreži. Uzbudljivu minutu zaključio je Bokor prekršajem kojim je domaćima dao još jednu priliku za vodstvo. Zagrepčani su i ovog puta potpuno podbacili s igračem više ne uspijevajući stvoriti nijednu priliku za pogodak. Početkom 54. minute iza gostujućih vrata ostali su u "klinču" Završki i Angerbauer pa su obojica isključeni. Ništa se nije dogodilo ni do povratka Bokora u igru. Štajerci su potom preuzeli inicijativu pa su u kratkom roku stvorili par prilika za preokret. Međutim, domaći su u 57. minuti izveli sjajan protunapad u kojem je Hrvoje Zovko prohujao po lijevom krilu te uposlio Šimunkovića koji tuče sdesna no Vrzal spašava svoju mrežu.

Malo kasnije, prekršaj pravi Mandušić i sada "bijeli" imaju priliku za preokret. Štajerci su zorno prikazali kako se igra s igračem više. Osvojili su buli, postavili igru i započeli s paljbom prema vratima. Janjatović-Lončar je skupio nekoliko obrana, a njegovi suigrači su bezuspješno pokušavali ispucati pak iz trećine. Trener gostiju je na pola kazne pozvao pola minute predaha. "Bijeli" su ponovo osvojili buli (rak rana većine hrvatskih momčadi i selekcija) i nastavili kombinirati po napadačkoj trećini. Naposljetku je Murg s plave linije dao pak nadesno za Woborskog koji ga spušta u kut do Roskarica. Napadač slavenskog prezimena ubacuje pak pred gol odakle ga Bokor dvije minute prije kraja trećine skreće u mrežu. Sada je pola minute predaha pozvao stožer domaćih. Hrvati su po nastavku igre preuzeli pak i unijeli ga u napadačku igru. Janjatović-Lončar je ustupio mjesto šestom igraču i domaći su krenuli u zadnji juriš.

Alić se minutu i pol prije kraja našao u odličnoj prilici no Vrzal je ponovo sjajan. Pred vratima gostiju se ubrzo stvorila gužva iz koje se izrodilo koškanje u kojem je sudjelovalo više igrača s obje strane. Nakon (pre)dugog vijećanja suci su isključili samo začetnika cijele gužve, Hrvoja Zovka nakon čijeg naleta palicom je došlo do višestrukih obračuna. Činilo se da su domaći ostali bez svega no sport nije egzaktna znanost. Team Croatia je osvojila buli u svojoj trećini i ubrzo iznijela pak iz svoje trećine. Janjatović-Lončar je ustupio mjesto petom igraču no Hrvati su imali poteškoća zadržati pak u napadačkoj trećini. Igrala se zadnja minuta kad je Alić blokirao protunapad trojice "bijelih". Branič domaćih je potom ispucao pak u napadačku trećinu gdje ga je u lijevom kutu preuzeo Filipović. Branič "crvenih" se izvukao natrag po lijevoj strani te dao poprijeko do Alića koji tuče "šlencom" i pogađa samo 15 sekundi prije završetka trećine. Janjatović-Lončar se vratio na vrata, a njegovi suigrači su sačuvali mrežu sve do kraja trećine.

Nakon svih uzbuđenja u posljednjih nekoliko minuta, suparnici su sada trebali proći kroz produžetak ne bi li došli do odluke o pobjedniku. Domaći su prvih 27 sekundi dodatnog vremena morali odigrati s igračem manje. Obje su momčadi krenule potpuno otvoreno tražeći priliku za pobjedonosni pogodak. Prigode su se nizale s obje strane tako da su oba gola "visila u zraku". Najbolju priliku za goste imao je Angerbauer u 62. minuti kad je izašao sam pred gol no Janjatović-Lončar je održao svoju momčad u utakmici. Hrvati su odlučujuću akciju krenuli minutu kasnije kad je Buconjić pokupio pak u svojoj trećini i jurnuo po desnom krilu. Njegov udarac Vrzal brani, ali na odbijancu je prvi Filipović koji iz neposredne blizine posprema pak u mrežu.

Hrvatski hokejaši su upisali i drugu uzastopnu pobjedu premda ih je samo 15 sekundi dijelilo od poraza. Premda Zagrepčani zaslužuju sve pohvale za prisebnost duha, borbenost i konačni preokret za mogući poraz bi sami bili najviše krivi, jer su propustili previše prilika s igračem više. Kad malo poprave ovaj element igre bit će još opasniji, a onda naravno i učinkovitiji. Nakon tri domaće utakmice, slijede i gostovanja od kojih je prvo u Feldkirchu gdje hrvatski hokejaši dugo nisu nastupili u službenoj utakmici.

Korištenjem naše stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke funkcionalnosti Vam neće biti dostupne." Learn more".

EU Cookie Directive Module Information